Thursday, April 21, 2011

Mis toimub Eesti laskesuusatamises ?

Talispordialadest on laskesuusatamine koguaeg minu lemmikala olnud, s.t. vähemalt aastast 1987, kui endalegi suure üllatusena saavutasin Eesti noorte meistrivõistlustel 7-da koha. Seega siis esiteks 6 aastat aktiivset harrastamist ja peale seda nüüd ligi 20 aastat kaasaelamist.

Peab kohe ette ütlema, et ma ei ole selle ala siseinfoga enam eriti hästi kursis ja peamised teadmised on viimastel aastatel saadud meedia vahendusel, seega võin edasises tekstis kohati ka natuke ebatäpne olla.

Mind on viimasel kolmel aastal pidevalt kutsutud osalema laskesuusatamise harrastajate klassi võistlustele, aga ei ole siiani läinud. Miks ? Võiks ju osaleda, kindlasti oleks seal vähemalt lõbus:) Aga millegipärast ei tõmba. Minu jaoks on Eesti laskesuusatamise ümber juba pikemat aega olnud natuke halb aura. Ja kui aura on halb, siis ei hakka ju Tallinnast Otepääle või Haanjasse võistlema sõitma.

See, et asi ei ole kõige parem, oli vist kõigile asjahuvilistele selge juba eelmisel suvel, hiljemalt sügisel. Kõigepealt taandus väga andekas noor laskesuusataja Martten Kaldvee, siis ei sobinud osadele koondislastele uus lätlasest peatreener, ... kuni nüüd üleeile teatas Eveli Saue, et jätab järgmise hooaja vahele.

Kui minu ettevõtetes toimuksid inimestega sellised asjad, siis tuleks vaadata tõsiselt peeglisse ja midagi suurt väga kiirelt (KOHE!!!) ette võtta. Sest vastasel juhul võib olla hilja. Aga mida teevad Eesti laskesuusatamise juhtorganid ? Polegi nagu aru saanud ...

Kõige hämmastavam tundub see, et räägitakse pidevalt rahast. 3 miljonit krooni aastas on kogu koondise eelarve. See raha on igas mõttes väike, ükskõik millega võrrelda. Ma ei saa aru, miks ei ole midagi otsustavat tehtud, et seda summat suurendada ? Kui tõsiselt ette võtta, ei tohiks üldse raske olla leida oluliselt suuremat raha juba järgmiseks hooajaks. Ainult, et ... selleks tuleb leida inimesed, kes valdavad väga heal tasemel müügitööd. Ja tahavad seda tööd südamega teha.

Kas tõesti ei ole võimalik leida koondisele, kus on niivõrd säravad ja omanäolised liidrid, 5 miljonit krooni aasta peale ? Minu arvamus on, et kui see tõsiselt kohe ette võtta, ei tohiks see olla liiga raske ülesanne!

Minu kui müügiinimese jaoks tundub see jutt rahast nii uskumatu, mida igapäevaselt lehtedest saab lugeda. Lihtsalt ei saa aru ...


2 comments:

dr Holden said...

No ja täna läks klubi Võru Biathlon treener, kes omasõnutsi on laskesuusatamises pettunud, tööle Võru abilinnapeaks!?! Samas majas töötab arendusosakonna juhatajana ELSF president. Selle aasta Võru linna nö sporditoetuste eelarvest läks miskipärast üüratu summa laskesuusatamisele, mõned minu poolt korraldatavad seni toetust saanud projektid aga jäeti kuivale.

Kuigi mul on laskesuusatajate seas palju häid sõpru, kuigi olen ka ise kunagi mõnel võistlusel osalenud, kuigi minu isa on laskesuusatamises omaaegne Eesti meister ja meistersportlane, siis viimase aja arengud selles vallas jätavad tõeliselt sita maitse suhu...

Andres said...

Ühes mõttes on praegune kriis ka hea - see lausa sunnib muutusi peale!

Ja ma ikkagi olen lubanud sel suvel Eesti suvistel meistrivõistlustel osaleda - see lubadus tuleb täita - loodaks, et see halb aura on ka selleks ajaks Eesti laskesuusatamise kohalt kadunud.