Monday, September 5, 2011

Kahe Silla jooks Pärnus 2011 (raja pikkus 9km)

Eile oli väga tore päev. Seda absoluutselt igas mõttes. Ilmajaam lubas suviselt ilusat ja sooja ilma. Nii ka oli.

Ettevalmistus

33. nädalal koostas Andres mulle treeningkava, et Pärus võimalikult hästi joosta jõuaksin.
Enne võistluspäeva tegin kokku 8 trenni:

1. 16.08 - 5 km metsas
2. 18.08 - 7 km asfadil
3. 21.08 - 10 km metsas
4. 23.08 - 4 km erinevad teekatted
5. 25.08 - 7 km asfaldil
6. 28.08 - 5 km asfaldil
7. 31.08 - 5 km kiirendustega jooks (8min rahulik jooks +2min kiire jooks; 3 kordust +5min rahulik jooks)
8. 03.09 - 5 km hästi rahulik jooks

Peale igat trenni venitasin ja kui jaksasin siis tegin ka kükke. Muutsin treeningkavas trennikuupäevi vastavalt enesetundele. Kui olin ikka väsinud ja energiat ei paistnud, siis vahetasin mõned kuupäevad omavahel ära. Tundub, et nii toimisin õigesti. Kui väsinud olekus trenni minna võib see kasu asemel hoopis halvasti mõjuda.

Kava juures on üks väga hea asi. Kui see on ees siis ei saa trenni väga lihtsalt vahele jätta. No hakkab ikka kripeldama küll. Absoluutselt kõik on must-valhgelt kirjas - kas trenn toimus või mitte ja mis tulemused olid.
Väga palju loeb pidev harjutamine ja jäjepidev treenimine.

Aga nüüd eilsest võistlusest Pärnus. Startisime eelviimasest grupist. Rahvast oli eelmise aastaga võrreldes palju rohkem. Sain veel mõned minutid enne starti oma telefoni ja raadiojaamade otsimisega sehkendada. Lõpuks ei jõudnudki õiget jaama salvestada ja nii pidin terve tee sahisevate lugudega leppima. Kummaline, aga see ei häirinudki mind. Rohkem pani kulmu kortsutama see kui stardis kõik nii jubedalt küünarnukkidega trügima ja ette hüppama hakkasid. Sellist kogemust varasematelt võistlustelt ette näidata küll pole.

Andrese sovitused rajal olles
1. Vaadata esimeste kilomeetrite aegu. Kui jääb ikka alla 7min/km, siis tempot aeglasemaks lasta.


Tegelikkus: Esimesed 3 kilomeetrit olid ajaga 6:40-6:44min/km. Proovisin siis hästi natukene aeglasemalt joosta. Omalt poolt aitas kaasa kõrvetav päike. Õnneks aga võtsin kaasa oma "vana hea sõbra" väikese veepudeli. Lisaks suu niisutamisele sain ka nägu ja õlgu kasta. Vot see oli mõnus. Kõik kilomeetrid enne silda jaksasin täitsa hästi joosta. Tempo oli ka ühtlane. Teiselpool jõe kallast ootas ees aga pehmem ja ebatasasem pinnas. Rada oli suhteliselt kitsas. Minu ees küll palju inimesi kobaras ei jooksnud, kuid ka ühest-kahest inimesest mööda saamine oli ebamugav. Eks väike väsimus hakkas ka tekkima.

2. Hakka käima juba enne joogipunkti (paarkümmend sammu). Siis pulss langeb ja saad rahulikult juua.

Tegelikkus: nii ma täpselt tegingi. Ja see toimis. Sain oma joogi ja jõin ära ning jooksin edasi. Väike puhkepaus. Oma joogipudeliga jooksin aga lõpuni, sest nii palav oli. Tore oli näha raja ääres nii palu kaasaelajaid. Kuna kõik kilomeetrid olidväga hästi tähistatud, siis ma teadsin täpselt kui palju veel lõpuni jäänud on ja oskasin oma jõuvarudega arvestada.

400m enne finishit nägin, et Andres on jooksu lõpetanud, riided vahetanud, autost fotoka ja dressipluusi kaasa võtnud ja pildistas mind :) Peale viimast kurvi silla juures panin viimase käigu sisse ja jooksin nii kiiresti kuis jaksasin. Mõnus oli, finish muudkui lähenes ja lähenes... Aeg tablool oli lõpetades 01:01:57. Finishiprotokollis on mõned sekundid pikem aeg, aga selline oli tegelikult minu lõpu aeg.

Eesmärk oli joosta 7min/km, aga tui parem aeg. See muutis terve päeva suurepäraseks. Igat sellist saavutust tuleb tähistada. Kõigepealt käisime Spas saunas ja mullivannis mõnulemas. See koht oli ka eelmise ja selle aasta meeste jooksu võitjate lemmik. Peale seda läksime vanalinna sushit sööma ja alkoholivaba Mohjitot jooma. Lõpuks oli aeg kodutee ette võtta.

Eile päev jääb meelde ainult parimatest parimate mälestustega. 


Nüüd on mul esimene pildmaterjal oma jooksust ka täitsa olemas: http://www.parnupostimees.ee/552696/kahe-silla-jooksust-votsid-osa-ka-ratastoolisportlased/ 1:12-1:17.

7 comments:

Anonymous said...

Väga-väga tubli!!!

Kaur said...

Selline palve ka, sulle ja teistele spordi-blogijatele. Kui te kirjuate võistlusest, siis kas saaks panna kirja ka raja pikkuse? Vähem-insaideritele ei ütle märksõna "kahe silla jooks" midagi, kas see on 5, 15, 50 km?

Ja usu mind, kui aasta või kahe pärast loed, ei mäleta sa ise ka. Praegu on sul muidugi distants ja aeg meetri-sekundi pealt peas. Aga kui aasta on 2015 ja sa tahad võrrelda oma joostud aega lapsepõlvega, siis leiad, et:
- kõik vanad protokollid on netist maha võetud
- raja pikkust ka ei leia kusagilt
- oma arvutinurka peetud "isiklik päevik" on kõvaketta crashi nahka läinud
Nii et pane ikka kõik siia kirja, meil on parem lugeda ja sul endal ka tulevikus kergem.

Kaur said...

Ja spordidoktorid ja muud: kas 1-tunnisel jooksul annab joomine võitu? Mõnus on, muidugi, aga kas tulemus saab parem või ei?

Gea said...

Aitäh "Anonymusele"!

Kaur, ma olin loo kirjutamise ajal ilmselt nii hoos, et raja pikkuse välja toomine ununes täiesti ära. Niiet väga hea tähelepanek Sinu poolt.
Edaspidi panen iga võistluse loo järgi distantsi pikkuse ka kirja.

Ma väga paljudel võistlustel ei osale, kuid aastatega koguneb neid omajagu ning eks ajapikku võib tõesti nii mõnigi fakt ununeda või ähmaseks muutuda.

Just eile ütlesin Andresele, et teen tabeli, kuhu panen aastate kaupa kirja võistluse, raja pikkuse km aja ning lõpuaja. Nii on hea oma arengt jälgida.

Aitäh hea ettepaneku eest!

Gea said...

Minu jaoks on võistluse ajal joomine vajalik. Nagu näitas ka viimane Narva Energiajooks, mis selletõttu "metsa" läks kuna tekkis janu, juua polnud ja seejärel hakkas kohe väsimus vaevama.

Endast rääkides, siis minul tuleb rajal olles juues kindlasti parem tulemus.

Kes väga hästi joosta jõuavad, neid vee kaasas tassimine ilmselt segaks rohkem kui annaks jõudu juurde.

Anonymous said...

tubli oled :) see päev jääb küll kauaks meelde- väga hästi joostud ja ka nn "afterparty" oli mõnus :)

Gea said...

To Anonymus: Tänud :) Jah, kõik, kaasaarvatud aftekas oli parim.