Monday, September 5, 2011

Kuidas ma seekord (natuke) mööda panin

Teemaks siis siinkohal viimast korda eilne jooks Pärnus. Kui Geal oli seljataga väga korralik ettevalmistusperiood ja tal läks enda kohta väga hästi, siis minu lähtepositsioon oli natuke erinev. Nimelt juhtus nii, et eile oli esimest korda peale Ülemiste jooksu, kui sain jooksurajale. Miks nii? Ühtegi head põhjust ei olegi, seekord lihtsalt juhtus nii. Võibolla oligi sellist nädalast pausi vaja. Ühesõnaga olin hästi ette valmistatud ja välja puhanud.

Kui Ülemiste jooks oli nö. soojenduseks sügisele võistlushooajale ja keskmiseks kilomeetri läbimise ajaks tuli 5:59 (kohutav!), siis nüüd olid plaanid juba ambitsioonikamad - lootsin läbida distantsi keskmiselt 5:20/km ja 48 minutiga. Tundus olevat igati jõukohane - rada oli ka teada-tuntud ja lihtsamapoolne.

Ainult üks väike viga tuligi - kuna olin keskendunud peamiselt sellele, et Geal oleks hea plaan jooksu läbimiseks (oli veel hästi meeles, kui tüdinud ja vihane ta peale finišit Narvas oli), jäi enda plaan läbi mõtlemata.

Start! Esimesel kilomeetril oli väga ebamugav joosta. Stardist minemasaamine võttis 23 sekundit ja terve esimene kilomeeter oli oluliselt hullem kui Tartu Rullimaratonil. Ma ei olegi ausalt öeldes sellist ebaviisakat tõuklemist varem ühelgi rahvaspordiüritusel näinud. Esimene km läks siis 5:55-ga - s.t. 5:20 tempo oli täiesti reaalselt sees. Järgnevad kilomeetrid läksid kõik 5:15-5:20 - kuni poole maani. Tõesti hea enesetunne oli ja tekkis isegi tunne, et teisel poolel võiks veel juurde panna.

Naljakaks läks siis, kui sillalt alla tuli trepist tulema hakata - kõik, kes mu ees olid, hakkasid käima - ja mööda ei saa! Jätkus väga kitsas rada järgmised paar kilomeetrit, vahepeal küll laiem, siis jälle kitsas. Kogu grupp võttis sisse tempo 6:30/km. Vahelduseks hakati käima ka - mööda ei saa ...

Mul kahjuks ei ole täna sellist käiku varuks, et niimoodi kaotatud aega lõpus tagasi teha. 7 km-t selja taga ja tuli uus eesmärk seada - alla 50 minuti. Tundus reaalne. Viimase km-i panin täiest jõust, keegi mööda ei saanud - finiši tabloo näitas 49:54. Hea seegi:) Hiljem muidugi selgus, et see päris õige polnud ja lõpuprotokolli kanti aeg 50:04.

Mida oleks tulnud teha teisiti?
- raja esimene pool joosta kiiremini (4:50-5:00/km) ja siis teine pool lihtsalt tugevamas seltskonnas lõpuni ära kannatada. Rada oli lihtne ja ilmselt ma kellegile väga jalgu poleks jäänud;
- järgmine kord proovida oma stardigrupis esiritta saada - see päästaks ka väga palju;
- teha trennides rohkem fartlekke - võistlustel on siis lihtsam reageerida äkilistele tempomuutustele.

Muidu oli igati lahe pühapäev:)

7 comments:

Anonymous said...

oleks võinud mõnele küünarnukiga virutada, äkki oleks eest ära kadunud
Aga muidu saavutasid ju oma eesmärgi, joosta alla 50 minuti ( noh see tegelt polnud su eesmärk aga mis teha kui mõned sinu ees ei saa joostud) :P aga Geale - palju õnne ! tubli olid :)

Andres said...

Pole midagi - see pühapäev uuesti .. ja järgmine laupäev .. ja ülejärgmine pühapäev ... ... :)

Tauno said...

See vist enamuse lõhemate radade häda, et esimene ots tuleb kiiresti teha ja siis teine pool kannatada. Eelmine aasta sügisjooksu 10 km rada sama oli ju. Esimesed neli kilomeetrit oli pikk ja sai sirge ja siis kitsamaks läks ja siis juba paljud, kes oma võimeid ei tunneta jalutamas ees olid. Mu meelest õige ikka lühemaid distantse kasvavas tempos joosta.
Edu sulle pühapäevaks!
Süda tilgub omal ikka nii verd et ei saa osaleda, eriti kui õnnestus veel ülimalt edev number ka saada :P Aga vähemalt tundub, et varsti saab äkki vaikselt uuesti treenima hakata.

Anonymous said...

üks "palun mööda" võib imesid teha raja peal...

Andres said...

to Anonymous: eile ei saanud seda kasutada, sest ees oli kitsal rajal koguaeg ca. 20-30 jooksjat; aga muidu on see muidugi väga hea taktika - enamusele mõjub viisakus kõige paremini. Peab ise olema tugevam ja siis selliseid probleeme ka palju ei esine.

to Tauno: pühapäevaks pidin ma ümber registreeruma 10-le - loodan pikema jooksu teha selle hooaja viimase stardina. Ja kuna olin ümberregistreeruja, sain stardikoha midagi 7800-ga:) Ka uus kogemus - kui kaugele niimoodi välja jõuab.

Tauno said...

Tee siis esimesed 4 kilomeetrit tempot kuni tagasi pöördeni. Eelmisest aastast meeles kui mu ees kaks inimest esimese kilomeetri märgi juures seisma jäid ja nentisid, et sai liiga kiiresti alustatud :P
mul oli siis stardinumber ca 2500
Mu meelest mõnusaim jooksurada on Paide-Türi jooksul, hea lai maantee algusest lõpuni :)

Andres said...

Paide-Türi on jah hea rada - isegi natuke meeles eelmine kord kui seal osalesin (1986.a.-l) - vana diplom tuletas selle aasta meelde.

Aga tundub, et see on ainuke suurem jooksuüritus, kuhu sel sügisel kahjuks minna ei saa :(