Friday, September 2, 2011

LPT ehk liiga pikad töönädalad

Olen sel nädalal endalegi märkamatult läbi viinud küsitluse oma tuttavate seas, kes tegelevad või on hiljuti tegelenud spordiga. Kogu sihtgruppi ühendab see, et kõik sattusid olema ise tööandjad ehk ettevõtete omanikud.

Tulemused olid huvitavad, aga kõigi puhul väga sarnased:
- kes tegid eelmisel aastal 10 tundi nädalas trenni, teevad nüüd 6 tundi nädalas;
- kes tegid eelmisel aastal 4 korda nädalas, teevad nüüd 2 korda nädalas;
- kes tegid 2 korda nädalas, ei ole viimasel poolaastal peaaegu et üldse trenni teinud.

Põhjus ka kõigil sarnane - LPT* - liiga pikad tööpäevad ja -nädalad. Kui 2009 oli MASU ja peale seda oli TÄPE ja veel muud analoogsed asjad, siis nüüd on jälle kätte jõudnud LPT. See jõudis nii minul endal kui tuttavatel kätte selle aasta aprilli keskel ja kogub siiani tuure. Ja see ei mõju sporditegemisele sugugi hästi. Sest kui korralikult välja puhata ei saa, ei ole mõtet ka suuri treeningkoormusi planeerida. Sellest on kõik aru saanud.

Võimalikud lahendused?
- parem ajaplaneerimine - lihtne öelda, raske teostada isegi siis kui meetodeid hästi tunned;
- võtta tööalaselt vähem ette - veel raskem;
- viia sport ja töö tasakaalu - kui tööd on liiga palju, peab sporti tegema vähem ja vastupidi. Või tuleb vahetada töökohta, kui on siiski suur tahtmine sporti teha, aga aega selleks üldse ei jagu.

Mitu trenni olen sel nädalal teinud ? 0. Aga edaspidi läheb jälle paremaks:) Samas - võibolla on see 0 (esimene 0 viimase 52 nädala jooksul) - märk ka sellest, et varsti tuleb paus teha. Aasta regulaarset jooksmist on kohe-kohe täis saamas.

* - töönädala pikkus üle 50 töötunni

Aga meil on suvi selleks korraks jälle läbi

3 comments:

Anonymous said...

ay ay ay, sport ja unarusse jäetud - kuidas siis nii, ei taha uskudagi , mida loen :P Aga varsti on kindlasti nii, et LPT 'l on kriips peal ja selle asemel tuleb: SIN - Spordin iga nädal ;)
Tööd on alati liiga palju, aga vahest tuleb aeg maha võtta ja tegelda sellega, mida armastad.

Anonymous said...

Tegelikult on paljudel veel kolmas asi ka - pere. S.t. kui on vaja lapsed viia lasteaeda, trenni või nendega niisma tegeleda, siis see võtab ka ära just selle aja mis oleks trenni tegmise suhtes kõige efektiivsem. Mina vähemalt õhtul peale üheksat enam trenni ei lähe, seega tuleb pidevalt aega võtta pere arvelt. Eks see otsus valus on, aga teinekord on jäänud ka olulised võistlused jooksmata kuna pean lastega kodus olema. See on ka väga valus. Käib selline pidev piiril laveerimine, töö on nagunii esimesel kohal, aga õnneks pole ma tööandja.

Andres said...

Jah, pere on kindlasti väga oluline ja eriti siis, kui lapsed on väiksed.

Täna oli jube hea vaadata, kui Tiidrek Nurme koos oma 1-aastase poja ja abikaasaga peale 2 Silla jooksu Pärnus Strandi SPA-sse saabus. Tavaliselt ei võta sportlased oma peret eriti kuhugi kaasa, isegi kui see olemas on.