Wednesday, September 7, 2011

Pulsikell ?!

Ilmselt olen ma üks vähestest spordiharrastajatest, kellel puudub pulsikell. Tõsi, mul on küll võimalus aeg-ajalt ühte kella kasutada, aga see kell on siiani rohkem segadust tekitanud ja seepärast ka vähest kasutust leidnud - sellest tuleb lähiajal eraldi juttu.

Siiani ei ole ka osanud puudust tunda. Aga varsti on algamas ettevalmistus uueks jooksuhooajaks ja tahan teha mõnda asja teistmoodi - üks nendest on treeningandmete (s.h. pulsid) täpsem kokkuvõtmine.

Tegelikult on süvenenud pulsikella mõte alles eile õhtust alates, kui oli hea võimalus lähedalt tutvuda, küll ühel hoopis teisel alal, maailma tipptasemel tehnikaga. Minu jaoks oli see muidugi täielik kosmos! Aga see mõte tekkis küll, et treeningandmete alal võiks ise ka korralikku tehnikat kasutama hakata. Missiis, et enda tase veel suhteliselt madal on.

Praegune pulsikell on meile ilmekalt selgeks teinud, millise taseme saad odavalt ostes. Muidugi ei tahaks ka liiga palju maksta. Seega - kellel on positiivseid kogemusi pulsikelladega - pakkuge välja, millist kella oleks endale mõtet osta ja kui on ka teada, siis kust seda ka võimalikult soodsalt soetada saaks.

8 comments:

Kaido said...

Kui sa huvitud andmete detailsest analüüsist (aegrida, graafikud), siis on valikuks kelladest kas Polari või Suunto tippmudelid (kallid), või siis Garmini kellad (puutetundliku ringiga ei soovita). Kõige soodsam variant on osta Polari bluetooth pulsivöö ja kasutada seda koos moodsa gps telefoniga, kui see olemas on. Viimase variandi puudus on reaalajas jälgimine, sest telefon lülitab ekraani välja ja telefon ei ole mugavalt käe peal.

Ise kasutan kallist Polari 800 seeria kella kõigi lisadega, aga praegu ostes kaaluks tõsiselt telefonivarianti.

dr Holden said...

Kaidol on õigus, pulsikella esmaülesanne on mõõta pulssi või anda teada piiri ületamisest reaalajas. Seetõttu on vaja aparaati, mis oleks kerge kanda ja kus oleks info ilusti näha.

Suunto kohta ei oska midagi öelda, ise olen vist juba aastast 2005 hakkama saanud oma Polar 725SX-ga. Oma töö spetsiifikast tulenevalt vajasin just nimelt altimeetriga kella.

Puhtalt jooksu ja rulluisuga tegeledes soovitaks sulle mõnda Polari mudelit kas jooksu- või gps-anduriga. Hinnatase peaks olema kusagil 200-300 raha vahel, kõige soodsamalt saab kellasid foorumite ost-müük sektsioonist. Pakendis asjad kehtiva garantiiga. Aga jah, õnne peab olema peale sattumisel, hää sõber sai paar aastat tagasi oma Polar800 lausa Vaderi enda käest!

Allan said...

Ostsin 8 aastat tagasi polari pulsikella S120. See oli tollal kõige odavam sportmudel. Ometi on sellel olemas kõik funktsioonid, mida mul on olnud vaja. Kuna mu treener lähtub just pulsi järgi treenimisest ja teeb seda teaduslikel alustel, siis võin julgelt öelda, et vaja on läinud järgmisi funktsioone: vahetu pulsinäit, keskmine ja maksimaalne pulss jooksu ajal, iga lõigu keskmine pulss ja pulsinäit iga lõigu lõpus, taastumise aeg (pulsi langemine teatud väärtuseni teatud aja jooksul). Mu kellal on veel pulsi, stopperi ja taimerifunktsioone, kuid ma pole neid eriti kasutanud. Eelpool nimetatutest piisab täielikult. Ainuke puudus on sellest, et mu kell salvestab ainult ühe treeningu ja ma ei saa ka infot arvutisse üles laadida, et oleks võimalik näha graafikuid jm. Kahjuks pole mu kellal ka valgustit.

Seega pole mõtet osta väga kallist kella, kuna tihti on seal täiesti mõttetud ja mitte adekvaatsed funktsioonid (näiteks kalorite ja maksimaalse hapnikutarbimise arvutaja). Aga samas ega tänapäeval võib-olla ei olegi enam lihtsaid ja asjalikke kellasid.

Priit said...

Allan räägib õiget juttu. Praegune selline Polari mudel on RS100. Sportlandis nt natuke üle 100 euro. Vahetu pulsinäit, avg ja max kogu trenni ja iga lõigu kohta eraldi (kuni 99 lõiku). Salvestab ühe treeningu. Kui on plaan kohe või hiljem gps osta, siis tuleks osta Polar RS300. Mulle täiesti piisab, sest mõõdan oma vahemaad Endomondos piisava täpsusega marsruuti joonistades.

ixs said...

Esimene kell oli minul Polar A5, kui ma õieti mäletan, see oli ikka aastaid tagasi. Raudne kell, muideks töötab siiani. Praegu kasutan Polar RS300, koos GPS anduriga. Probleeme erilisi pole, kuigi vahest GPS eksib. Olen täheldanud, et joostes 10km näitab GPS ca 100-150m rohkem. Aga see eriti ei sega. Mida aeg edasi seda paremat kella tahad, aga eks see oleneb ka inimesest ja milleks tal kella vaja on.
Tuttavad kasutavad ka Suunto toodangut, kiidavad, probleeme pole. Garminit on laidetud, eriti puutetundliku ringiga, ei pidanud niiskes ja vihmaga hästi töötama, endal kogemus puudub.
Edu siis kella valimisel!

Tarvo V said...

Sõltub ju tegelikult vajadustes ning rahakoti paksusest. Kui sinu jaoks ei ole oluline GPS ning arvutiga ühilduvus, siis minu arvates on kõige parema hinna-kvaliteedi suhtega Sigma pulsokad. Näiteks minu jaoks on Polar, Suunto, Garmin ka järelturult ostes ikkagi kallid. Kunagi alustasin ise PC3 mudeliga mis mingil hetkel jäi mulle lahjaks. Praegu kasutan Sigma Pro'd ning see katab kõik minu soovid(kõiki selle kella võimalusi pole ma kasutanud). Ainsana tunnen puudust GPS'ist. Soovitan sul oma soovid täpselt selgeks teha ning siis võrrelda põhjalikult erinevaid tootjaid ja mudeleid.

Anonymous said...

Ma ei hakka otseselt midagi soovitama, aga enda kogemus ütleb, tempokrossidel ja võistlustel olen vajanud põhiliselt kahte näitu - jooksev pulss ja viimase kilomeetri jooksev tempo (min/km), s.t., et korduvalt on olnud situatsioone, et tempo on langenud alla "minimaalse", siis olen natuke vaikselt juurde jälle pannud kui pulsinäit seda lubab. Jooksev tempo on ka lõike joostes mind korduvalt motiveerinud kui tempo hakkab langema.
See eeldab aga GPS'iga kella, kui oled sellega harjunud siis ega muud enam ei taha. Väga hea on ka minu jaoks funtsionaalsus, et iga kilomeetri tagant kell annab alarmi ja saad vaadata kohe mis viimase kilomeetri aeg oli.

Tauno said...

Kasutan ise Garmin 405-te, minu jaoks oli kunagi oluline omadus GPSi olemas olu. Niiskusega ei ole ma küll suuremaid probleeme rõnga juures täheldanud. Jama oli ainult kunaski, et kella aku liig kiiresti tühjenes, aga Pirita Garmin kust selle ostsin, vahetati see päevapärast uue vastu ringi. Garmini puuduseks vast ongi rohkem see et seal ei saa akut vahetada. Seega kella eluiga peaks siis aku elueaga võrduma. Vähemalt antud mudelil.