Thursday, August 8, 2013

Hiiumaalt, uute harjumustega

Suvel läheb aeg kiiresti. Viimased peaaegu 2 nädalat möödusid Hiiumaal ja kuna kamba peale oli kasutada 1 internet netipulga näol, siis ega Hiiumaal oleku ajal ka suurt võimalust siia midagi kirjutada ei oleks olnud. Internetihuvi on ju noorematel sõpradel ikka oluliselt suurem kui vanematel ja nii oligi hea võimalus tegeleda need 2 nädalat kõikvõimalike muude asjadega.

Juba Hiiumaale minnes oli väike plaan veeta need peaaegu 2 nädalat sellel ilusal saarel võimalikult sportlikult ning proovida rakendada ka mõni uus harjumus. Räägin kõige olulisemast harjumusest, mida olen tänaseks 2 nädalat edukalt teinud. Kui paljude inimeste jaoks on hommikul vara ärkamine loomulik ning spordihuvilised teevad tihtipeale väikse trennigi ära enne tööleminekut, siis minu jaoks on siiani vara ärkamine, hommikusest trennist rääkimata, tõeliseks kangelasteoks olnud. Kunagi oli meil isegi selline ütlemine: "hommikujooks rikub kogu päeva ära"



Samas olen juba pikalt tahtnud sellest probleemist üle saada - see hommikune uimerdamine on hakanud tüütavaks muutuma - no ei saa ja ei saa hommikul vedama. Õhtul seevastu muidugi ei ole mingit und ja enne kella 12 muidugi ka magamaminekut kunagi ei ole. Töö mõttes võiksin loomulikult igal hommikul magada nii kaua kui und on, aga ise tahtsin juba ammu seda, et hakkaks vara üles saama ja kohe tegutsema.

Nüüd võtsin siis ette ja Hiiumaal oleku ajal tegin ära - ärkasin varakult (tavaliselt kell 8, vahel ka kell 7) ja tegin enne hommikusööki 3-4 km jalutuskäigu ning lisaks 1 seeria kätekõverdusi. Tundub lihtne, aga kui sellise asjaga harjunud ei ole, siis alguses ei olnud see üldsegi lihtne. Nõudis korralikku tahtejõudu, aga tehtud sai ja nüüd kui 2 nädalat on uut harjumust rakendatud, tuleb hommikune liigutamine juba päris kergelt. Alguses korra ka mõtlesin, et teeks käimise asemel jooksu, aga siis sai otsustatud, et võtaks esimeseks eesmärgiks igahommikuse käimisega hakkama saada ja siis saab edasi vaadata.


Teise uue harjumuse võtsin ka kasutusele ja see meeldib vähemalt sama palju kui hommikune kerge trenn. Nimelt - 3 seeriat kätekõverdusi päevas - vastavalt hommikul, päeval ja õhtul. 10 päeva tulemus - mõned T-särgid ei lähe enam selga :) Aga suusatamise paaristõugetele mõjub see trennimeetod küll hästi - seda on kohe tunda ..

Nüüd siis ongi nii, et hommikul on äratus kell 7.00 (varasema 8.30 - 9.00 asemel), siis 3-4 km jalutuskäik + kätekõverdused, hommikusöök ja 9.00 paiku kodunt välja, et kell 9.30 tööpäeva alustada. Olen selle muutusega väga rahul.

Hiiumaal saime vägagi tuttavaks noorte (15-aastaste) slängiga. Kõige muu hulgas hakkas mulle eriti meeldima väljend "yolo" Selle "yolo" saatel registreerisin end muidugi ära ka Tartu Rullimaratonile, mida sõidetakse sel aastal viimast korda trassil Jõgeva-Tartu. Kas keegi oskab pakkuda, mida tähendab väljend "yolo" ja kuidas see on seotud minu osavõtuga Tartu Rullimaratoni 48 km distantsist?


10 comments:

heikkik said...

polnud aimugi, mis "yolo" tähendab, aga kuugeldamises on mul vähemalt must vöö:) ise plaanin end seetõttu ikkagi tartu rattamaratoni pikale maale kirja panne :)

Andres said...

jah, nagu öeldakse: ask mr. google

Liisu said...

Samasuguse YOLO saatel olen ma ka RUMil pikal distantsil kirjas. Miks YOLO? Ma ei ole kunagi nii pikka distantsi veel sõitnud, isegi treeningu mõttes, aga need langused kutsuvad mind (loodetavasti mitte enda pinnakattega lähemalt tutvuma- ptüi, ptüi,ptüi).

Aga varajase ärkamisega. Mul ka praegu see küljes. Ma isegi ei plaani seda, aga lihtsalt 6:45 uni kadunud. Ju siis on veel praktikaaegne varasem ärkamine veel kontides, kuigi praktika ajal sai kõige varem 7:30 end voodist välja tavaliselt aetud.

Andres said...

.. ma ootan ka seda aega, kus uni ise 6:45 ära minema hakkaks ... Saaks kõik tööpäevad kohe palju asjalikumaks.

Heiki said...

Selle hommikuse ärkamisega ja trenni tegemisega on selline värk, et uni kipub õhtul varem peale tulema.
Alguses tundub see tohutu probleemina - 22:30 või nii juba voodis olla.
Samas kui kaine mõistusega mõtlema hakkad, siis mida sa tavaliselt alates 21:00st kuni magama minekuni (ütleme 24:00ni) ikka teed?
Istud teleka ees - sööd / jood jne.

Mõnigi kord üritatakse selle kohta öelda puhkus või kvaliteetaeg aga kas ikka on?


Ehk siis nihutades natukene ärkvel oleku kellaaegu on minu hinnangul võimalik päevast oluliselt rohkem kätte saada.


Ahjaa hommikuse trenni kasuks räägib minu arvates ka see, et siis on veel terve pikk päev ees asjalik olla :)

Andres said...

Arutasime täna hommikul seda ka tööle sõites, et iga (ka väike) muutus toob iseenesest kaasa terve rea positiivseid muutusi. Näiteks seesama hommikune kerge liigutamine on juba kaasa toonud hea söögiisu hommikusöögiks, mida varem küll ei olnud. Kindlasti tuleb varsti ka see, et õhtul varem magama. See õhtune kvaliteetaeg on vähemalt minu jaoks tõeline kvaliteetaeg siis kui kusagil reisil olla ja õhtu on korralikult sisustatud. Kui nädalasisene kodune nö õhtune kvaliteetaeg asendub varem magama minemisega, oleks see ainult positiivne!

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=z5Otla5157c

Vast inglise keelt oskad :)

Andres said...

Oskan ikka :) Tuleb välja, et YOLO on päris levinud väljend Eesti noorte seas - peab edaspidi rohkem päris noortega suhtlema, saab võibolla muudki huvitavat teada :)

Anonymous said...

Ma sain ka Google abil targemaks, kogu aeg olin mõelnud, aga väljend ei olnud nii ahvatlev, et guugeldada.

Andres said...

Kusjuures analoogseid väljendeid on veel ja mitte vähe ..