Monday, February 14, 2011

Alkohol teeb spordile ära!

Olen keskmise pikkuse, keskmise kehakaalu, keskmise alkoholitaluvuse ja keskmiste vastupidavuslike võimetega. Sellest hoolimata kehtib järgnev analüüs ainult minu enda ja mõne isiku kohta, keda väga hästi tunnen ja kes käesoleva loo sünnile kaasa on aidanud. Seega, ärge keegi tehke järgneva jutu põhjal kaugeleulatuvamaid järeldusi ega, ammugi mitte, enda peal järgi katsetage. Organismid on erinevad ja igaühele oma!

Olen võrrelnud enda enesetunnet järgmisel päeval - peale veinijoomist ja peale maratonide läbimisi (suuskadel, rulluiskudel, jalgrattaga, joostes) - ja jõudnud lihtsale järeldusele. Enesetunne on ka peale kõige raskema maratoni läbimist järgmisel päeval parem kui peale 0,7 l veini joomist. See on nii olnud eranditult igal korral viimase 20 aasta jooksul ja viimati leidis tõestamist täna hommikul.

Järgmine hommik peale veinijoomist:
- ärkan hiljem kui tavaliselt;
- olen natuke väsinud;
- päev ei tule üldjuhul väga ergas;
- tundub, et aega on parajalt "maha visatud";
... ühesõnaga, midagi liiga head ei tunne, samas pole ka mitte midagi hullu.

Järgmine päev peale pikka ja rasket füüsilist pingutust:
- enesetunne on hea, natuke väsinud, aga ikkagi hea;
- ärkan normaalsel ajal;
- sõltuvalt maratonist on mõned kehaosad natuke kanged, aga see on ajutine;
- on mida eelmisest päevast meenutada ;
... päev on energiline ja tegus. Õhtul on millele tagasi vaadata.

Seega, alkohol on (minu jaoks) ikka täielik killer. Kui mõelda, kui suur füüsiline pingutus on 42 km joosta, 60 km suusatada, 90 km rattaga sõita, 50 km rullitada ... ja siis seda, et 0,7 l veini vajutab sind järgmisel päeval palju rohkem diivanisse kui see raske füüsiline pingutus; rääkimata veel meeleolust, siis on valikuid lihtne teha.

Aga muidugi ... vahel on ka natuke veini hea juua ... muidu ju ei teakski, kui hea võib olla enesetunne :) 


No comments: