Sunday, February 20, 2011

Parim "doping" on õige toitumine ...

Tänase talve "suurim käsipidur". Foto T. Huik
... ja õige just Sinu jaoks !

Toitumisalast kirjandust on väga palju, samuti on palju tehtud erinevate inimeste peal katsetusi ja neid meedias laialdaselt kajastatud.  Kuidas kogu selles virvarris orienteeruda kui on soov saavutada suuremaid muutusi enda füüsilises vormis ? Ei ole lihtne.

Hakkasime kasutama 2009.a. suvel  Hollandis (ka tippsportlastele) praktiseeritavat "Bio-tensor meetodit" ja oleme seda vahelduva eduga siiani teinud. Nüüd, kui spordialased eesmärgid on jälle natuke suuremad, aga samas on mul väikse terviserikke tõttu sel aastal nagu "käsipidur peal", tuleb kõigis muudes tulemust mõjutavates valdkondades teha nii hästi kui oskan ja võimalusel kaasata ka targemaid inimesi.

Igapäevase toitumise käigus olen tundnud, et kõik toiduained, mida söön, ei mõju ühtemoodi - mõned mõjuvad hästi ja seedivad hästi ning teised vastupidi. Ainult omal pole varasemalt alati olnud niipalju tarkust, et nö. "valed toiduained" menüüst täielikult välja jätta. "Hollandi meetodi" esimeses faasis testitaksegi, millised toiduained inimesele sobivad ja millised mitte. Selle järgi koostatakse menüü konkreetseks ajaks - nt. 4, 6 või 8 nädalaks. Peale seda perioodi toimub uus testimine jne. kuni ideaalkaalu saavutamiseni. Toimub keha nö. puhastumine - algul on menüüs suhteliselt vähe toiduaineid, hiljem hakkab neid lisanduma. Kui mõned toiduained/joogid üldse ei sobi, siis need jäävadki välja.

See meetod on oluliselt nö. inimsõbralikum võrreldes nt pH toitumisega (millel on ka terve rida tugevaid külgi; ainult et muutuste tegemine on raskem) - muutusi peab küll oma toitumises tegema, aga need on üldjuhul suured ainult alguses ja aja jooksul lisandub järjest toiduaineid tagasi.

Mulle meeldib "Hollandi meetodi" puhul kõige rohkem see, et muutused on püsivad - kaal läheb alla kuni ideaalkaaluni välja ja jääb ka püsima. Lisaks saab avastada enda jaoks täiesti uued toidud - kui menüüs on ikka alguses piiratud arv toiduaineid, siis tuleb ju katsetama hakata :)

Eeltoodud kirjeldus on selline, nagu mittespetsialist on asjast aru saanud; loodan, et varsti saab siin kirjutada meetodist pikemalt ja põhjalikumalt asjatundja käe läbi !

No comments: