Thursday, March 24, 2011

Mis sul viga, sa oled ju ettevõtja !

"Kuule, tule homme kell 11 minu juurde, käime ühes kohas nii 3 tundi", "Kuule, kas sa saaksid homme päeval siin nii muuseas selle asja ka ära teha, see ei võta sul ju palju aega", "Kuule, sul on nagunii aega, äkki käiksid reedel kell 12 seal ka ära", "Mis sul viga, sa saad ju lausa keset päeva jooksmas käia, kui teised peavad kõik tööl olema" ... ... olen selliseid lauseid kuulnud viimase aasta ja 358 päeva jooksul lõpmatul hulgal.
Just täpselt 1 aasta ja 358 päeva on möödas ajast, mil viimati palgatööd hommikust õhtuni tegin.

Kelle elu on lihtsam - ettevõtjatel või palgatöötajatel ? Kellel on rohkem aega oma hobide, sh. spordi jaoks ? Kes saavad öösel rahulikumalt magada ?

Miks arvavad päris paljud inimesed, et ettevõtja elu on kergem ja et tal on pidevalt vaba aega tegeleda töö ajal kõikvõimalike asjadega ? Kas see tegelikult ka on nii ?

Saan rääkida oma kogemustest.

Jah, elu on oluliselt muutunud alates 2009.a. aprillist. Keegi ei tule hommikul ja ei ütle, et täna peaksid sa seda tööd tegema ja homme sinna koosolekule minema. Keegi ei nõua ka kell 8 töölaua taga olemist. Kõik tuleb ise välja mõelda ja ellu viia.

Aega on rohkem, kui oskad seda korralikult planeerida. Keset päeva saab trennis käia, kui alustad näiteks tööpäevaga kella 5-6 ajal hommikul või kui planeerid õhtul pikemalt tööl olla.

Samas, kui on palju väljasõite, venivad tööpäevad ka kuni 16 tunni pikkusteks ja siis trenni teha ei saa. See on asi, mida palgatööl olles juhtub üliharva, aga ettevõtja olles ei tea kunagi ette, millal sellised perioodid võivad tulla. Minul on järgmine üliaktiivne töötsükkel näiteks järgmise nädala esmaspäev-neljapäev, kui järjekordse roadshow raames läbime autos 2000 km ja külastame potentsiaalseid tellijaid hommikust õhtuni.

Kokkuvõte - ettevõtlus & sport.

Kui hästi aega planeerida, on võimalik leida endale sobivamaid trenniaegu kui palgatööl olles. Samas tuleb arvestada perioodidega, kui ei lootustki trenni jõuda. Ning paratamatu aga enam-vähem kindel asi, mis hakkab toimima alateadlikult varem või hiljem - olen hakanud suhtlemisel eelistama inimesi, kes on täna ettevõtjad, olnud kunagi ettevõtjad või kujutavad ette, milline ettevõtja elu tegelikkuses on. Sest vastasel juhul tulebki jääda vastama küsimustele: "Sul pole ju viga midagi, oled ettevõtja", "No muidugi - soojamaalaagrisse - seda asja saab endale lubada ainult see, kes enda aega ise planeerib ja ei pea 8-st 5-ni tööl olema" Alguses oli isegi naljakas, aga 1 aasta + 358 päeva on piisavalt pikk aeg, et uusi nalju kogema hakata :)
Eesti Energia - minu kunagine väga hea tööandja !

2 comments:

dr Holden said...

Hea ja igivana teema. Kumb on parem olla, kas tööandja või -võtja. Või kuidas on siis lood, kui oled nii andja kui võtja ühes isikus, nagu näiteks mina.

Vahel tahaks küll kell 17 ukse tagantkätt kinni lüüa ja kõik krdile saata. Samas tahaks mõnikord paar päeva üldse mitte midagi teha.

Küll on hea nõuda, et palk oleks esimesel kuupäeval arvele kantud. Krdi raske on iga kuu arvete tasumiseks raha tekitada ja veel õigeks kuupäevaks.

Kumb on parem, jääbki ilmselt igaveseks dilemmaks. On teatud kontingent inimesi, kes sobivad palgatööle (mitte mina) ja on teatud osa inimesi, kes suudavad ise endale tööd leida ja anda (mina).

Pikk tiraad, aga just heitis keegi mulle PP blogi kommentaariumis ette, et ma rantjeena võin endale mida iganes lubada, PP palgatöölisena aga seda teha ei saa. Palju toredaid mõtteid....

Andres said...

Ma nägin seda PP blogi kommentaari eile päeval ja tuli kuidagi väga tuttav ette.

Millegipärast ei ole kunagi kuulnud küsimust, et miks sa kell 5 tööpäeva alustad, aga on olnud palju küsimusi, et kuidas on võimalik kell 11 hommikul trenni minna, kui peab tööd tegema ?

Aga mulle sobib ka muidugi ettevõtjaks olemine palju rohkem, suur viga oli, et seda otsust varem ei saanud tehtud. Aga parem hilja kui mitte kunagi.

Järgmiseks aastaks on siht selge - kuna külmad talved suure tõenäosusega jätkuvad, tuleb ettevõte nii hästi käima saada, et saaks peale suusahooaja lõppu ja enne päris kevade saabumist kuuks ajaks kuhugi sellisesse kohta jooksma minna, kus on ca 20 kraadi sooja.