Sunday, March 27, 2011

Õudusunenägu kooliajast ? Cooperi test !

Ilmselt ma ei eksi kui väidan, et neid kellele kooliajal Cooperi test ei meeldinud, on rohkem kui neid, kes selle tegemist ootasid. Ja see ülekaal peaks olema masendav Cooperi testi pooldajate kahjuks. Vähemalt oli see nii nendes koolides, kus mina käisin ja on nii ka olnud ka kõigil tuttavatel, kellega sel teemal juttu on olnud.

Milline näeb välja Cooperi test ?
Vikipeedia andmetel:
Cooperi test on test kehalise töövõime hindamiseks kooliõpilastel, treeningrühmades ja tervisesportlastel. Test võimaldab hinnata kehalise töövõime muutumist aastate jooksul tervisespordi, vanuse kasvamise, kehakaalu muutuste, krooniliste haiguste (suhkruhaiguskõrgvererõhuhaigus, kõrgenenud vere kolesteroolisisaldus) jt tegurite mõjul.

[redigeeri]Testi läbiviimine

Test viiakse läbi tasasel maa-alal. Hinnatakse 12 minuti jooksul kas kõndides-sõrkides või joostes läbitud maa pikkus meetrites. Tähtis on võimalus hinnata läbitud vahemaad, selleks on sobivaim teadaoleva ringisuurusega staadion, täpselt mõõdetud tervisespordirada vm. Testi ei tohiks teha päris " tugitoolist" tõustes. Vajalik on eelnev mõnenädalane treening.
Testi tulemus jaotub 5 rühma: VÄGA HEA; HEA; RAHULDAV; NÕRK; VÄGA NÕRK. Eraldi on välja töötatud tulemused meestele ja naistele sõltuvalt vanusest.

Meie ei kasuta siiski Cooperi testi mitte iseenda piinamiseks või pühapäeva õhtuti tuju rikkumiseks vaid arvame, et kui oled piisavalt kaua jooksmist treeninud ja kui jõuad juba korralikult joosta, on see väga hea treeningkomponent. 12 minutit järjest sellise tempoga joosta, et annad endast ikka vähemalt 95%, on raske ettevõtmine. Nõuab tõsist kannatusvõimet.
Täna saime oma selle aasta esimesed ajad kõik kirja. Kõigi osalejate tulemused olid väga head, ühe kohta saab koguni öelda, et tuli nagu "pauk luuavarrest". 
Kasutame Cooperi testi sel aastal igakuiselt oma vormi hindamiseks - eks me ju kõik võistleme kokkuvõttes iseendaga ja oma vormi parandamise nimel. Ja oma vormi järjepidevaks hindamiseks sobib Cooperi test ideaalselt!

PS. Järgmine pühapäev on uus katse, kuna üks osaleja ise ei jäänud oma tänase tulemusega päris rahule :)

5 comments:

Andres said...

Lisan ka lingi, kus on vastavalt vanusele toodud, milliseid tulemusi kuidas hinnatakse: http://et.wikipedia.org/wiki/Cooperi_test

Anonymous said...

huvi pärast sooviks siis teada, kuidas tulemused olid?

Andres said...

Esimeses kommentaaris tõin lingi, kus on üldine hindamise alus vastavalt vanusele. Kõigi osalejate tulemused olid vastavalt sellele tabelile väga head; ühel jäi natuke puudu väikeste terviseprobleemide tõttu, aga ta lubas selle väikse vea ära parandada järgmisel pühapäeval :) Enda täpsed tulemused kuude kaupa toon ära jooksuhooaja lõpus - et ei tekiks juba praegu tunnet, et jõuangi juba päris hästi joosta. Pärisvõistlustel on situatsioon natuke ikka erinev võrreldes üksi staadionil jooksmisega.

Anonymous said...

Mul sama......jooksin täna pikka jooksu 31km. Pole juba 2 aastat üle 25km otsi maratoniks valmistumisel kasutanud, kuna maadlesin pikalt vigastustega. Nüüd kõik korras ja saan jälle pikad jooksud kavva võtta.
Esimesed 22-23km määdusid kuidagi liiga kergelt ja hakasin samuti juba arvama, et olengi nii kõva ja jõuan juba enne aprilli joosta....viimased 5km õnneks tõid mu maa peale./ Läks siiski päris raskeks, kuigi tempo säilis nii 5.10 juures.

L:

Andres said...

5.10 on päris hea kiirus sellisel pikal jooksul. Mina veel pikka maad nii kiirelt ei jookse, vast suvel jõuan nii kaugele :)