Thursday, March 17, 2011

Üks eesmärk korraga !

"Ära tee 100 asja samaaegselt, nii ei saa sa kindlasti mitte midagi tehtud !" Olen seda ise mõelnud, kui enda tegevusi olen analüüsinud ja seda on mulle ka muidugi öeldud.

Spordis on näiliselt kõik lihtne. Püstitad endale konkreetsed eesmärgid ja kui need täidad või ületad, on hooaeg õnnestunud ja kui mitte, siis vastupidi. Näiteks minu selle hooaja eesmärk on joosta maraton ajaga alla 2:44. Kui selle aja ära jooksen, on kõik hästi, kui ei jookse, võib seda hooaega lugeda täielikult läbikukkunuks.

See, millised ajad ja kohad tulevad muudel jooksuvõistlustel, ei oma tähtsust. Kas ümber Viljandi järve jooksen 20 või 25 minutit kiiremini kui eelmisel aastal, ei ole oluline; samuti pole oluline see, mitmel võistlusel üldse jooksen enne maratoni. Kui need aitavad kõige tähtsama võistluse tulemusele kaasa, on tore; kui neist saab positiivseid emotsioone, veel toredam :) Samas oleks ju võimalik situatsiooni ka enda jaoks kergemaks mõelda. Näiteks kui õnnestub joosta 10 km alla 34 minuti ja veel mõned analoogsed head jooksud teha ning lõpuks tuleks maraton ajaga 2:49, võiks ju ka öelda, et päris korralik hooaeg. Aga see oleks enda petmine ja teeks raskemaks järgnevate hooaegade eesmärkide seadmise ja nende täitmise.

Sama lugu on ka näiteks tööl - võta ette pigem vähem, aga tee korralikult. Teame ilmselt ütlust, et "alati on aega juba tehtud tööd ümber teha" (kui midagi on valesti tehtud).

Nagu juba eelnevast aru saada, olen mina kuulunud alati nende hulka, kes on oodanud kogu suusahooaja kannatlikult Andruse-Jaagu seda ühte sõitu. Ja viimasele 15 aastale tagasi vaadates võib öelda, et nad tegid väga õigesti, keskendudes ainult kõige olulisemale !

1 comment:

Anonymous said...

kui joosta 2:44 asemel 2:49, ja olla sellega rahul, siis see pole enese petmine. arvan, et vaja korrigeerida lihtsalt natuke plaani.