Tuesday, April 19, 2011

Jooks, mis jäi jooksmata

Viimased 3 nädalat on olnud emotsionaalselt üliraske aeg, eriti viimased 5 päeva. Kui siiamaani jätkus jõudu, et kõik plaanid ellu viia, siis täna hommikul tuli piir ette - üles tõustes pea valutas ja kogu olek oli nii väsinud, et päris raske oli tööpäevaks seatud ülesannetega toime tulla.

Vaatamata sellele olin valmis õhtul jooksma minema, aga siis tuli välja, et G, kes pidi olema tänases trennis peategelase rollis on ka täiesti läbi ning minu kui treeneri kohus oli tänane trenn ära jätta - s.t. mõned päevad edasi lükata.

Olen varasemalt analoogsetes olukordades, kus on olnud väsinud olek või on tahtmine täielikult puudunud, teinud kahesuguseid otsuseid - planeeritud trenn on toimunud või teisel juhul siis ära jäänud. Paremini on mõjunud need korrad, kus trenn on ära jäänud (edasi lükatud) või asendatud kergema trenniga. Nii siis ka täna.

Kui homne päev õnnestub kuidagi üle elada, siis on homme õhtul ees ootamas trenn, mida olen ka juba päris pikalt oodanud ning mille tegemiseks võib öelda, et on ka sel kevadel vist viimane aeg kätte jõudmas. Kui kõik hästi läheb, saab homme sellest ettevõtmisest näha ka väikest pildiseeriat.

PS. Täna avastasime uue jooksuraja, kus peaks olema päris hea vahel joosta - asub see ring Viimsi kooli lähedal, kalda all. Ring ei ole küll pikk, aga neile, kes on harjunud hallis jooksma, piisavalt pikk:)

18 comments:

Anonymous said...

Tavaliselt kõige raskem on end välja vedada.Kui juba jooksed, siis läheb enesetunne paremaks. Samas tuleb osata eristada tavapärasest laiskusest olukordi, kus sa tõesti oled väsinud nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Kui teiega juhtus see viimane, siis tuli treeningvõistluse ärajätmine õigeima otsusena.

Huvi pärast tahaks teada, kus see 5,7km mägisem ring ka asub?

L.

Andres said...

Jookseme Tallinnas mitmetes kohtades - Nõmmel, vahest Kakumäel, Meriväljal-Viimsis. Merivälja-Viimsi kandis oleme saanud selliste tõusudega rajad kokku, et täielik hullumaja - rada mõõtes tundub veel nii enam-vähem, aga joostes on vahel päris raske olnud:)

Aga sellise väga hea ringi saab kokku, kui alustada Merivälja tee-Ranniku tee ristist - ühest tänavast üles, siis vasakule, järgmisest tänavast alla, paremale, järgmisest üles jne. jne. kuni Viimsi Statoilini. Tõeliselt hea treeningrada.

Anonymous said...

Kui sa juba tõusudega nii ametis oled, siis sa peaks proovima mai lõpus emumäe jooksu. 2 korda saad joosta allamäge, ja 2 korda üles...vimase tõusul, mille kõrguste vahe 800m jooksul ligi 70m võtavad tagumised kasutusele ka nelikveo:)

Andres said...

Emumäe rada on mulle tuttav ja eks ikka oleme seal kohal.

Ilus koht, vägev rada, hea võistlus. Eelmisel aastal oli mul seal au kepikõnd ära võita:)

Anonymous said...

Endal mul kui tõusutrenni tahan teha, siis tõsine tõus on kohe kodu ukse ees. Ma elan kahe klindi vahelisel platool. Kui alt mere äärest üles joosta siis 400m jooksul tuleb tõusu umbes 34-36m

L.

Andres said...

Eks ma sellepärast olen ise ka mägisema maastiku valinud, et kui kõik läheb plaanide järgi, saab selle aasta põhivõistlus olema samuti väga mägisel maastikul ja see on nii 2,5 korda pikem kui klassikaline maraton.

Aga enne, kui seal osalemise otsustan, proovin suvel sarnase distantsi kas Nõmmel (20x5 km) või Pirital (14x7,2 km) läbi joosta ja eks siis paistab, kas samal distantsil võistelda on ok või mitte.

dr Holden said...

IMHO arvan, et kindlasti ei ole vaja enne seda asja läbi teha. Mul pole kunagi mõtteski olnud näiteks Tahko180-t (võistluse aeg 14:23) või Ironman'i (eeldatav aeg ca 11h) enne nö prooviks läbi teha.

Treening on treening ja võistlus on võistlus, treeningu eesmärgiks on arendada ennast niikaugele, et võistlusel suudaks piire kombata!

Andres said...

Ma olen ise siiani alati teinud vastupidi - kui olen ette võtnud pikema võistlusdistantsi, on trennis enne veel pikem distants läbi proovitud. Nii ka triatlonitega - kui võistlus oli 1,5+40+10, siis trennis katsetasin 1,9+90+21.
Muidugi oleneb ka, millise eesmärgiga jooksma tulla - minu eesmärk on sügisel väga head aega saada. Eks selle võistluse puhul on mul muidugi nö. koduraja eelis - olen Haanjas treeninud vanuses 8-19. Igaljuhul, on mille nimel pingutada terve hooaeg, sobib ideaalselt jooksuhooaja viimaseks võistluseks!

Anonymous said...

Ise olen samuti arvamusel, et väga hea aja saavutamiseks ei ole vaja trennis sama asi või veel raskem läbi teha. Olen neid treenimise maailmameistreid oma lühikese elu jooksul piisavalt näinud. Kui võistlemiseks läheb, siis tihti need vennad tagaplaanil, kuna kogu jaks kadus trenni.

Andres said...

Eks vaatab, kuidas läheb. Maratonile läheksin küll nii, et enne oleks pikim jooksuots 30, aga 100 kui minu jaoks täiesti uus kogemus, maastikujooksuna, nõuab tõsisemat ettevalmistust. Suvel aega ka on, nii et tahaks kusagil juuni lõpus ära proovida.

dr Holden said...

OK, selgitan populaarselt! Miks on Haanja100 üritused toimumas alati teatud ajal - Haanja100 MTB sept viimane või okt esimene laupäev, Haanja Suusa100 2 nädalat peale Estoloppeti lõppu, Haanja Jala100 siis, kui kõik maratonid on joostud? Need sajased laksud lõpetavadki hooaja, mis tähendab, et kui sellist asja hooaja sees korraldada, ei oleks osalejaid, sest keegi ei taha hooajal endale matsu panna. Setõttu ei soovita enne sadat jooksu läbi teha. Aga see on minu imho soovitus...

Andres said...

Tõsi on, et ma ei ole nii pikkade distantsidega viimastel aastatel kokku puutunud ja see teadmine, et neid 18-20-selt treenitud ja läbitud sai täna palju juurde ei anna.

Aga millised võiksid olla pikimad distantsid, mida trennis enne läbi joosta, kui 100-le tulla ?

Anonymous said...

100km on rohkem vaimuproov, kui füüsilise. Enamasti vaim annab alla. Tean mitmeid,kes eelmine aasta seal osalesid ja edukalt. 60-80km nädalas,nädala lõpus pikem 25-32 km jooksuots ja täiesti piisab.

Andres said...

Eks ma pean osad asjad enda peal järgi katsetama - siis saab ka siin jagada, et kuidad mõjus.

Treenimise maailmameistriks ei pürgi - pigem siis juba võistlemise maailmameistriks:)

Anonymous said...

sa imestad, et oled väsinud, aga põhjus on just selles, et sa ikka kipud väga treenimise maailmameistriks. Kasuta pulsikella ja kuula ka oma organismi. Selle raske õpustel, kerge lahingus oled sa veidi pea peale keeranud. Sellek, et maratoni joosta ei pea sa tingimata treeningul sama distantsi läbima. Seda enam, et treeningul kulutaksid sa aega ju kuni kolmandiku võrra rohkem, kui reaalsel maratonil, sest vaevalt sa trenni maratoni tempos kavatsed läbida. Haanja 100 puhul veel hullem ju. millise ajaga selle läbida plaanid? 10 tunniga? siis treeningu mõttes läbimisel kuluks selle peale 12-14 tundi. Mõtle peaga, peale seda oled sa oma organismi pikaks ajaks ära kurnanud. Ja, kui sa kavatsed veel pidevalt peale seda võistelda ka, siis oled sa ikka sellises augus, et väljaronimine on üsna keeruline.
Küsi spetsidelt nõu. Ma vaatasin su tulemusi spordiportaalist ja seb 10 km aeg on sul tunni kanti olnud. Keskmine km läbimise aeg üle 6 minuti kilomeetrile. selle pealt peak sinu treeningute tempo olema enamas jaos 8 minuti kanti kilomeetrile. Vastasel juhul kurnad sa oma organismi ja võistled treeningul. selliselt sa tulemusi ei saavuta. Just seepärast sa püridki treenimise maailmameistriks. Tee endale põhi rahulikult alla. Ma olen sellel aastal jooksnud 150 km kanti. regulaarselt hakkasin jooksma alles 3 nädalat tagasi. 130 pulsiga jooksmisel esimeses trennis tuli kilomeetri ajaks üle 8 minuti. hetke on 130 pulsi tempo 6 ja poole minuti juures. Põhi seega olematu. Aga võistlustel jooksen selle olematu vormiga ikka sinust kiiremini, sest ma ei kurna ennat trennis ära vaid kiiruse saavutan lühemate võistluste ja mõne tempotrenniga. Isegi praeguse vormiga võiksin 5 kilomeetrit läbida 20 minutiga või alla selle.
Jooksu juurde tagsi tulin ka 2008 aastal ülekaalulisena ja 15 aastase pausi järel. Võta rahulikult ja ära kurna ennast. Veel parem - küsi nõu, see aitab.

Andres said...

Aitäh heade soovituste eest!

Tegelikult valdav enamus mu jooksudest alates eelmise aasta sügisest on olnud pulsiga kuni 130 - ca. 5 trenni on olnud kõrgemate pulssidega viimase 7 kuu jooksul.

Kellelt soovitate nõu küsida ?

Andres said...

Eelmise kommentaari juurde veel täienduseks.

Siit blogist saab jah välja lugeda, et on aeg-ajalt väsimust kurdetud. Need põhjused on pigem tööga seotud. Olen trennide poolelt nii tagasi hoidnud, kui vähegi võimalik, et mitte esimesel jooksuhooajal kohe vinti üle keerata. Kui esialgu plaanisin jooksma hakata 300-400 km kuus sel aastal, siis reaalsus on 150-200 km/kuus.

Aga jah, Sulle kaotan ma sel aastal väga pikalt - ma alla 20 minuti 5 km lähiajal kuidagi ära ei jookse.

Anonymous said...

Keegi tark mees, kes selle pika teksti kitjutas võiks oma e-maili või midagi siia paisata. küsiks hea meelega teilt nõu, kui te muidugi sellega päri olete?