Saturday, May 7, 2011

Kui mul läheb kehvasti ...

Olen tähele pannud ühte huvitavat asja. Ja mitte et see ainult minuga toimiks. Toimib ka paljude teiste inimestega. Üks huvitav seaduspära.

Kui asjad lähevad halvasti (nagu minul viimasel ajal jooksmine), siis aitab suur osa inimesi, keda tunnen, omalt poolt igati kaasa, et asi veel (palju) halvem oleks. Nüüd, kui ma pole saanud alates veebruari keskpaigast korralikult trenni teha ja võistlustulemused on mitmel põhjusel väga tagasihoidlikud, olen saanud pikka aega armutuid kommentaare enda ja jooksmise teemal ja seda mitte ananüümsetelt kommentaatoritelt blogilugudele vaid inimestelt, kellega reaalselt pidevalt kokku puutun. Kusjuures, blogikommentaarid on minu jaoks siiani väga positiivsed ja optimistlikud olnud.

Aga mida olen siis kuulnud viimase kuu jooksul?
- Sa oled liiga paks, kõht on ka ees ... (ilmselt, kui oleks jooksutulemused head, saaks kuulda midagi vastupidist);
- Sa lähed vormi ikka niiiiii aeglaselt, võiksid rohkem pingutada;
- Need toitumiskavad ja dieet sul vist just kõige paremini õnnestunud ei ole;
- Ega sa jälle ei katkestanud ?
- Kuidas läks, mitmenda koha said (rõhutatult, et kas keegi ikka tahapoole ka jäi) ?

Ei ole just liiga positiivne või mis ? Olles töötanud väga pikka aega juhina, ei võta ma muidugi seda juttu südamesse, sest tean, et piisab ühest korralikust tulemusest kui jutt hakkab juba pöörduma teises suunas. 

Aga miks ikkagi on nii, et kui läheb kehvasti, toimub sel teemal kohe tugev võimendus - eesmärgiga see kodanik täiesti rajalt maha võtta ? Kes ennast selle tulemusena hästi tunneb ? Kas siis, kui hakkab minema paremini, ma üldse kellegagi oma tuttavatest enam spordist rääkida soovin ?

Kõige kindlam sõber:)
Minu soovitus inimestele on selline: kui kellegil läheb halvasti, tuleb teda igati toetada. Muidugi juhul, kui tahad selle inimesega ka edaspidi, näiteks kui tulevad head ajad, suhelda. Kõige paremini jääb ju alati meelde situatsioon, kus midagi on väga halvasti ja kes sind sel ajal toetavad; või vähemalt kes sind sel ajal maha ei tee.

Tõeline kunst on leida enda ümber inimesi, kes on sinuga ka halbadel aegadel. Selles mõttes mulle praegune raskem periood meeldib, et see lausa kohustab paljusid inimsuhteid ümber hindama. Ja headel aegadel saab keskenduda suhtlemisele ainult nende inimestega, kes ei ole väga kriitiliseks läinud ka halbadel aegadel. Lihtne, väga lihtne.


8 comments:

Anonymous said...

õige jutt, eks need kõige õigemad sõbrad tulevad jah rasketel aegadel/olukordades välja (tõelised sõbrad).

Andres said...

Jah ja pärast tihtipeale imestatakse, et miks sa minuga (meiega) enam oma võistlemistest rääkida ei taha ja meid kaasa ei kutsu, kui kuhugi sõidad:)

Eks igas kehvas asjas ole ka alati midagi head.

britta said...

Meie st eestlased, ei ole tõesti head innustajad. Pigem kadestajad ja kurjakraaksujad. Ära lase sellest ennast negatiivselt mõjutada. Ikka oma plaani pidi, ikka oma rada.
Minu jaoks on su blogi väga innustav. Tõsi, pole küll veel oma isiklikku tagumikku diivani kyljest lahti saanud, aga plaanin:)
Edu! Ja jaksu!

Andres said...

Aitäh:)

Ja kokkuvõttes on juba tänaseks mingis mõttes hästi läinud - kui eelmisel sügisel jõudsin järjest joosta 7 minutit, siis täna jooksen vabalt ära järjest maratoni; tõsi küll, tempo ei ole eriti kiire, aga 42,195 km järjest joosta on ka ikkagi omaette elamus!

Karmen said...

Väga inimlik - teist halvustades tunneb inimene ennast kudiagi nagu veits paremini.
Üks isiklik huvitav tähelepanek oma kogemusest (täiesti antud teema väline, sorry) on see, et aasta kundalini joogat üllatas minusugust mittejooksvat tüüpi sellega, et ühe eriti suure vihmapilve eest jooksmine on puhas lõbu ja kergus. Mis ma tahan öelda, et minu jooksmisele, mida üldse polnud treenitud, andis jooga täiesti uskumatu tulemuse. See pole soovitus (mulle ei meeldi kui keegi annab palumata soovitusi), kuid põnev tähelepanek.
Igatahes edu ning oma asja tuleb ajada täpselt nii nagu endale sobib vaatamata muu maailma jutule.

Andres said...

Olen ka kundalini joogas käinud. Ei käinud küll pikka aega, aga üks tutvustav paarinädalane kursus.

Ilmselt oleks soovitatav ka mul endal joogaga jätkata - aitaks võibolla selgust tuua nendesse liiga kiiretesse päevadesse.

Aitäh heade sõnade eest!

Rents said...

Su kõige kindlam sõber näeb väga lahe välja. :D

Andres said...

:)