Tuesday, May 3, 2011

Suured spordiüritused ja nende kajastus meedias

Olen juba pikemat aega huviga jälginud spordiajakirjandust nii Eestis kui kaugemal; Eesti puhul saab lausa juubelist rääkida - 25 aastat peaks küll täis olema peaaegu igapäevast spordiuudiste jälgimist erinevate meediakanalite kaudu.

Eriti suure huviga olen jälginud muidugi vastupidavusalade kajastamist. Järgnev kokkuvõte ei pretendeeri kindlasti absoluutsele tõele vaid on pigem minupoolne (suhteliselt kitsas) vaatenurk sellele teemale.

Vaadates sel kevadel (ja ka talvel) toimunud suuremate rahvaspordiürituste meediakajastusi, siis ega paljusid üritusi ikka väga lihtsalt üles ei leia. Tõsi, Tartu Maratoni üritused on vägagi pildil. Aga ümber Viljandi järve jooks, Kõrvemaa Kevadjooks ?? Kui jälgida näiteks ajalehtede spordikülgi (+internet), siis ega nendest võistlustest liiga palju ei leia. Samas on need üritused, kust võtavad osas tuhanded inimesed, s.h. Eesti tippjooksjad. Uudiskünnist see ei ületa. Küll saab lugeda pikalt sellest, kuidas kellegil nädalavahetus p....e läks ja paljust muust analoogsest "huvitavast".

Samas, ma arvan, oleks nendel artiklitel, mis puudutavad tuhandeid inimesi (kes on osalenud üritusel, millest artiklis kirjutatakse) ka päris suur loetavus, sest kõige rohkem huvitab ju ikka see, kus ise ka osalenud oled.

Näiteks, veel 1990-te alguses sain isegi lugeda Spordilehest, kui olin mõnel jooksuvõistlusel parimate hulka tulnud; täna on Eesti meistriks tulnud jooksjatel tükk tegemist, et enda nime järgmise päeva lehtedest üles leida; kui see üldse võimalik ongi.

Aga mida ma kaotaksin, kui enam Eesti meedias (ajalehed, televisioon, ajalehtede internetiväljaanded) toimuvat ei jälgiks ? Kas jääksin millestki ilma (eriti kui rääkida vastupidavusaladest ja suurtest massiüritustest) ?
Ei jääks. Sest kõik olulisem ja huvitavam on juba tükk aega tagasi kolinud internetti, aga mitte ajalehtede internetiväljaannetesse vaid blogidesse, Facebook`i jm analoogsetesse kanalitesse. Saan siit kogu info kätte Eestis toimuva kohta + nii palju kui vähegi jõuan lugeda ka infot väljaspool Eestit toimuva kohta.

Seega, minu jaoks on meediapilt muutunud - Eesti spordiajakirjandust küll natuke jälgin, aga kõik oluline info tuleb mujalt. Ja arvan, et olen küllaltki hästi informeeritud toimuvast ja sellest, mis tulemas on:)


4 comments:

Anonymous said...

Muideks Eesti suurimat ja atraktiivseimat laskevõistlust Estonian Openit (http://www.estonianopen.com/) ei kajastata üldse. Ometi on see oma olulisuselt ja mõõtmetelt 10 x tähtsam, kui mingi põlva serviti võit kehra spartaki üle.

Andres said...

Täiesti nõus. Ja samas tooks selliste võistluste korralik kajastamine hea vahelduse tavapärastele spartakite ja servitite juttudele:)

Anonymous said...

Lisaks omalt poolt, et 90.keskel oli tollases Spordilehes ilusti toodud ära ka noortevõistluste tulemused. Eesti meistrivõistlused olid tavaliselt isegi telepildis. Tegelesin siis jalgrattaspordiga. Mäletan, et oli ikka uhke tunne küll ennast leida värske eesti noorte meistrivõistluste medaliomanikuna ajalehe küljelt.

Andres said...

Aga mul on hea meel, et virtuaalne meedia on teinud kiire arengu. Siin on ikka tohutult võimalusi kõike väga huvitavalt kajastada (fotod, videod) - huvitav, millal kergejõustikus (või pikamaajooksus) tõeliselt huvitav ja kasulik portaal tekib ? Jalgrattaspordis on päris hea olemas juba pikemat aega http://www.rattaprofid.ee/ ja seda tsiteeritakse ka päris palju muudes portaalides.