Sunday, May 1, 2011

Suurjooks Viljandis

Tänane jooks Viljandis andis Suurjooksu mõõdu igati välja - jooksu lõpetas üle 2600 osaleja ja kepikõnnis oli natuke üle 400 lõpetaja - kokku üle 3000.

Võib öelda, et 1. mail oleme juba traditsiooniliselt Viljandis - täna olime osalemas juba neljandat korda viimase 5 aasta jooksul. Ilm oli täna jooksjate poolt - varasemalt lubatud vihmasadu jäi tulemata ja vihma asemel paistis hoopis päike. Lubatu kõva tuul oli ka kohal:)

Alates Kõrvemaa Kevadjooksust olen hakanud tegema korralikumat soojendust enne võistlust, nii ka täna. Soojenduse ajal oli kohati nii külm, et oleks tahtnud kindad kätte panna. Ja jälle panin riietusega natuke mööda:(
Sest stardipaugu kõlades oli paistma hakanud soe päike ja temperatuur ka natuke tõusnud - piisavalt selleks, et juba 2 km juures tundsin ülekuumenemise tunnet - natuke vale riietus, midagi pole teha. Ja kui vorm on tagasihoidlik (nagu minul), siis mõjutab iga väiksem möödapanek tulemust kõvasti.

Olin tänaseks maksimumeesmärgiks võtnud läbida distants ajaga alla 1:03 ja miinimumeesmärgiks 1:12. Eelmise aasta aeg oli 1:23:19. Olin maksimumeesmärgi graafikus kuni 5-da kilomeetrini, aga peale seda oli liiga suure vedelikukaotuse tõttu 2 varianti - sama tempoga jätkates oleks varem või hiljem suur ärakukkumine tulnud; targem oli hoog maha võtta, loodust ja jooksu nautida. Aeg 1:10:17. Miinimumeesmärk sai täidetud.

Hea oli jooksu juures see, et peale jooksu ja siiamaani on väga hea enesetunne. Mis seal ikka, natuke vähem kui 7 päeva pärast on ees uus start!

PS. Treeningkaaslasel G-l, kes osales kepikõnnis, läks palju paremini. Ta parandas oma eelmise korra aega koguni 15 minutiga ja kirjutab ise oma väga õnnestunud stardist mõne aja pärast :)

7 comments:

Anonymous said...

Ise ma kuidagi suurjooksu tulemusega rahul ei saa olla. Uskusin treeningute ja kõrvemaa kevadjooksu tulemuse tõttu et olen suuteline jooksma umbes 45,5 või isegi ideaalse õnnestumise tõttu alla 45 min. Jooks algas hästi, stardist sain hästi minema ja esimene tõuski sujus hästi. Kuid siis allamähe asfaldil hakkas kõigepealt vasaku jala laba ja siis ka põlv valutama(vana probleem, kui maantee kaldu on). Esialgu see tempokaotust ei põhjustanud, kuna esimeses joogipunktis olin ajaga 17.45, ehk umbes 15 sekundit graafikust ees. Siis lõikasin sohu, et seal aega võita(võidab, kuna need kes vahetult ees olid ja otse läksid olid radade ühinemisel, mu selja taga)....kuid juba soos tundsin, et säärelihased on kahtlaselt valusad ja kisuvad.....setõttu ei suutnud oma suurimat trumpi mäkkemineku võimsust ära kasutada. Kui tavaliselt tõusudel tugevasti oma positsiooni parandan, siis seekord positsioon säilis, kuid langustel ja konarlikel põldudel tekkis raskusi tempo hoidmisega. Lõpus asfaldile jõudes suutsin veidi tempot küll tõsta nii 3.50min/km, aga minek ei olnud see mis vajalik isegi alla 47 min jooksmiseks. Niiet olen suhteliselt pettunud siiski.
Nüüd arvan, et tuleb enne 23km jooksu aeg maha võtta ja jalad korda saada....

l.v

Andres said...

Kiiret jalgade paranemist!

Anonymous said...

Vähemalt sai miinimumeesmärk täidetud. Järgmine kord läheb jälle paremini. [:

Anonymous said...

Usun siiski oma treeningplaani õigsusesse. Järgmises treeningtsüklis peab mäkkejooksudele rohkem rõhku jälle panema. Et siis 3 sekundit kehvem aeg, kui eelmine aasta. Samast seisust jooksin 3 nädalat hiljem Riias oma maratoni isikliku rekordi. See aasta on sama plaan. Vahelduseks võiks ka 23,4 km joosta kiiremini, kui 1.37....eelmise aasta jooksust,mis oli isegi mu kiireim jooks seal ei ole võimalik lihtsalt enam kehvemalt joosta.

L.V

Anonymous said...

ma loen su sissekandeid ja ikka ja jälle soovitan sul targematelt( treener) abi küsida oma treeningplaanide koostamisel. Esiteks treenid sa üsna palju, aga tulemused on ikka üsna tagasihoidlikud. Pilti vaadates ei paista sa ülekaaluline ja oled üsna korralikus vormis, nii et peaksid suutma kiiremini joosta. Teiseks ei saa 5 km jooksuga tekkida vedelikukaotust. Üldjuhul ei vaja organism alla tunnisel jooksul lisavedeliku. Sinu seatud sihtmärk ühe tunni juures toetas seda, et saaksid ilma hakkama. Poole tunniga sa ei kaota sellist vedeliku hilka, et see segaks jooksmist ja põhjustaks vedelikupuuduse. Lisaks oli ilm suhteliselt jahe ja seega polnud ka ülekuumenemise oht suur . Ehk oled sa ennast treeningutel liigse veega ära harjutanud? Joo peale treeningut, mitte selle ajal, kui treening kestab kuni tunnikese.

Igatahes , mis ma siin mölisen.... ise jätsin sellel korral minemata.Seega olid ikka tublim, kui mina. Ühinen jooksukaruselliga hiljemalt Harku järve jooksuks, aga loodan ikka Olümpiajooksule ka jõuda. Aga tervitused ka Laurile, kelle kommentaarid ma siin ära tunnen.

Andres said...

Olen 110% nõus, et tulemused on väga-väga-väga tagasihoidlikud.

Füüsiline vorm on jah enda meelest ka enam-vähem ok, aga joosta millegipärast, eriti võistlustel, üldse ei jõua.

Anonymous said...

Mul viimasel ajal sama probleem...eriti tundsin seda Viljandis. Jooksu ja minekut nagu oli....enesetunne ka hea, aga kui lõpus kella vaatasin-pidin halvast üllatusest otsad andma, kuna aeg oli tõesti kehv.

L.V