Thursday, August 25, 2011

Footbalance`i sisetaldadest

Olles neid nüüd peaaegu, et 2 kuud kasutanud, saan öelda kuidas need mulle mõjunud on. Tõsi on see, et ma kasutan neid ainult trennis. Kuigi tegelikult võiksin ju vabaajajalatsites neid ka kanda. Pole varem enne igat väljamineku harjunud taldu vahetama :) 

Selleks et üldse aru saada, mis vahe on tavaliste tossude taldadel ja spetsiaalsetel taldadel, vahetasin eelmisel pühapäeval tallad tagasi. Jooksn metsas ja distants oli 10km. Kohe esimeste jooksusammude ajal hakkas vasaku jala kannast ülespoole kerge valu tunda andma. Siis tuli mul kohe meelde, et seda oli mul varemgi jooksu ajal olnud. Uute taldadega joostes aga mitte kordagi. Teiseks ei ole ma footbalanc`i taldadega joostes mitte ühegi villi omanikuks saanud! Viimati sain neid lausa kaks tükki. Selle lühikese aja jooksul, mil neid kasutanud olen, rohkem suuri muutusi märganud ei ole.

Kui jooksen fb`i taldadega, siis need sisevõlvi all olevad kühmukesed/toestused (mis "tõstavad" ristivõlvi) on peaaegu et terve jooksu ajal tunda. Võin öelda, et need teevad vahest jooksmise isegi raskemaks, sest jalalihased peavad vist kuidagi rohkem tööd tegema. Eks iga asi tahab harjumist ja kokkuvõttes on taldadest kasu olnud küll. 
Pilt võetud siit

Missuguste sisetaldadega tegemist on, saab lugeda juuni postitusest.


5 comments:

Anonymous said...

Alles paar postitust tagasi kirjutasid probleemidest põlvega ja vist ka säärega. Spetsiaalsete sisetaldade järele on vajadust jala tõsiste konstitutsiooniliste probleemide korral. Sul aga neid ilmselt ei ole, sest muidu poleks sa nooruses saanud sporti teha. Lisataldadest on aga oht, sest nad võivad piirata jala loomulikku liikumist. Tundub, et oled langenud osavate müügimeeste õnge.

Andres said...

Mina neid ei kasuta, kasutab Gea. Tema kirjutatud on lood sisetaldadest.

Rünno Ruul said...

Olen esimese kommentaari kirjutajaga nõus. Selles mõttes käib jutt ka Gea kohta - mõte jääb samaks. Olen ise kogenud sama - sisetallad teevad jala mugavaks ning osad lihased ei tööta enam, kuna neid aidatakse kaasa.
Ka endal tehti kunagi need sisetallad ja pärast seda läks järjest raskemaks joosta ilma nendeta - kohe tuli valu sisse kannakõõlusesse. Sama olukord, kui kasutasin kannatugesid ainult. Kui hakkasin tugevdama jalga päkaletõusudega ja tegin "barefoot" tossudega trenni vahest, ilma igasuguste tugedeta, siis kadusid kõik valud ja ka jalad on tugevamad.
need lisaasjad ei ravi vaid teevad jala mugavaks, ning lõpuks pigem tekitavad vigastuste ohu. Õigem oleks jalga harjutada tugevamaks tasapisi ja kaob vajadus igasuguste lisavidinate järele!
aga noh, eks kõik võib ka suhteline olla :D igal juhul vähemalt hea, et joosta saab :P

Gea said...

Siiamaani on nimetatud sisetallad mulle hästi mõjunud. Palju oleneb ka sellest kui palju trenni teha ja kas sisetaldu kogu aeg kasutada. Kui need kuidagi halvasti mõjuks siis neid ei tehtaks ju :)

madis said...

Sisetallad on mõeldud põhiliselt ju jooksjatel nii tihti esineva jalavõlvi madaldumise vastu abi saamiseks. siin ei ole lihastega suurt midagi pistmist ja madal jalavõlv ei parane aja või harjutustega, kui taldu ei kasuta põhjustab suure tõenäosusega vigastusi põlve, ahcilleuse või muudes piirkiondades