Wednesday, February 22, 2012

Tänu spordile võib palju raha kaotada ?

Lugesin täna PP blogist ühte vägagi inspireerivat ja lisaks ka ilukirjanduslikult hästi kirjutatud kommentaari:


"Ma ei saa jätta õli tulle valamata. Kujutame ette, et ausa patriotismist pakatava rahvasportlase suurim püha üritus Eestis on TM. Terve aasta teeb rahvasportlane selle nimel tööd, valab higi, võistleb vähemtähtsatel nelikürituse võistlustel või muudel ettevalmistavates võistlussarjades, kulutab finantsvahendeid ja aega, et saavutada võimalikult hea koht TM-l. Siis aga kui tuleb tõehetk, kargab kuskilt välja miski mees, kes saab rajal kõrvalist abi selleks mitteettenähtud kohas, manustab dopingut, mis aitab üle saada haamrist ning tänu sellele kokkuvõttes too tegelinski varastab paljudelt nende tegelikele võimetele vastava koha. Selline alatu vargus mõjub demoraliseerivalt. Paneb pitseri kogu võistlemise mõttekusele, sest me ei tea kui paljud inimesed, kaasvõistlejad erinevate nippidega nõnda kohti varastavad ja ennast nõnda parematena näitavad ning lõpuni ausaks jäävaid inimesi, kes rajal ei kasuta kordagi uisusammugi lubatud määras, nende tegelikust kohast kuritahtlikult allapoole suruvad. See on ebaõiglane, see väärib meedia tähelepanu, sest tehtud kulutused on kõik pandavad ümber rahalise kahju nõudesse. Arvestades treeningtunnid ümber õiglase töö hinnaga nt juristidel ca 200€/h saame kolosaalsed numbrid. Isegi kui teha aastas tund päevas trenni teeb see ainuüksi tööhinnaks 73000€ millele lisanduvad transpordi jm kulud.ldvalt saame nii kokku 100000€ kulu ja nüüd selgub 19.2.2012, et aus jurist kaotas ebaausate kodanike pärast 100 kohta ning jäi välja napilt nt esituhandest. Seega kaotus 10% kohtade arvestuses ehk siis 10% tehtud kuludest, mis on 10000€!!! Mehed, te räägite siin veel miskitest priillide varastamises või suuskade ärandamisest. Kas näete kuidas ausaid inimesi lüpstakse?! 10000€!!! See võtab keeletuks. Käed hakkavad värisema neid numbreid vaaadates. See on teema, mida tuleb uurida, sest ega maratonil ei osale ju ainult üks kahjukannataja jurist. Sedasi on kohti röövitud sadadelt ja võibolla tuhandetelt. Tegelikud kahjud on miljonites eurodes kõikide osaliste peale. Mehed aeg on artikkel kirjutada!"
Ühesõnaga - sport võib ka rikkad mehed vaese(ma)ks teha ? Eriti palju meil neid rahvasportlasi Eestis küll minu teada ei ole, kes stabiilselt 200 €/ tunnis teeniks, aga mõned siiski on. Näiteks rulluisutajate hulgas.

Aga pealkirja juurde tagasi - kas tänu spordile võib palju raha kaotada ? Ikkagi arvestatavad summad ju - 200 €/ tunni meestel ligi 100 000 €/ aastas. Kui võtta paari aasta perspektiivis, siis tõesti - tänu spordile jääb ettevõtjatel osa raha teenimata; aga kui võtta pikemas perspektiivis, siis suuresti  tänu spordile oma 200 €/ tunnis jätkuvalt aastaid ja aastaid teenitaksegi. Sport ju teadagi arendab kõige rohkem ka seda omadust, mida rahameestel kõige rohkem vaja on - "Ei tohi alla anda, raisk!"

"Ei tohi alla anda, raisk!" - tänu sellele kaassõitja lausele
õnnestus see võistlus (2010 RUM) lõpuni sõita!




2 comments:

Rünno Ruul said...

jälle, miski tühjast kohast välja imetud rahanumbrid. See 1tund trenni teeks ta ikka, kaotab ta need paar kohta või mitte :D ja kui ei teeks, siis on ta enda probleem, saab rohkem pappi :D:P kui see nüüd ta tööaeg just oleks. Pigem võtku seda kui investeeringut oma sportlikku vormi, mida tal ilma trennita pole. Mingi ühe võistluse pärast trenni teha on ikka ka jama... :D Ma võtaks igast asjast ikka positiivse külje ja, selle mis sa sellest kasu saad - kasvõi nauding väljas olemisest ja trennist ning seda ei saa rahas mõõta! Eks alati saab vaadata asju negatiivse pilguga ja positiivse pilguga. Kumb on meie enda tervisele kasulikum? ma loodan, et teen õieti ja olen üdini positiivse suhtumisega, seda ka kõige raskematel momentidel!

Andres said...

Mulle endale tundus see kommentaar hea peene huumoriga kirjutatud. Lisasin omalt poolt ka (omast arust) huumorit teise nurga alt - aga välja tuleb vist nii, et huumor+huumor= mittenaljakas/arusaamatu nali. Seda ütles eile üks teine blogilugeja ka:)