Saturday, September 21, 2013

4 tundi Pirita metsas

Täna oli käes järjekordne pika otsa päev. Nagu Lauri tabavalt eelmise loo kommentaarides märkis, on ultrajooksus kõige tähtsam vaimujõud ja seda ma käisingi täna Pirita metsas arendamas.

Minu tagasihoidlik treeningkava valmistudes Haanja Jala100-ks näeb ette nii kepikõndi, jooksu kui matkamist (jooks ja kõnd vaheldumisi). Tänane pikk ots oli planeeritud kepikõnnina.

Lisaks vaimujõu arendamisele tahan enne Haanja Jala100-t selgeks saada ka selle, millal ja kui palju rajal süüa-juua, et energiat piisavalt oleks ja janu ei tekiks. Täna metsa minnes olid kaasas 1,2 liitrit vett, 2 banaani ja 1 õun. Vett kulus kokku 0,7 liitrit, banaanid läksid mõlemad ja õun jäi järgi. Söögi-joogi peatused olid iga tunni tagant, et ennetada janu ja nälja teket. Kui vesi joogina on pikal otsal väga hea, siis banaanid, mis täidavad küll oma eesmärgi toitumisel ära, mulle väga ei maitse. Süüa võib, aga lemmiktoitude hulka päris ei kuulu. Järgmine pühapäev kui ees ootab 5-tunnine matk, mõtlesin, et võtaks kaasa paar võileiba ja katsetaks, kuidas need sobivad pikale pingutusele.

Kellel on pikkade trennide kogemusi - mida sööte nende trennide ajal? 

Sel ajal kui olin Pirita metsas, oli Tallinn udus. Foto autor: Gea

Tänase kepikõnni pikkus oli 24 km ja aega läks 3:47. Koos söögi- ja joogipausidega tuli 4 tundi metsas viibimist kindlasti.

Sellised trennid ei ole füüsiliselt rasked, küll aga vaimselt. Tunne on, nagu oleks terve päeva metsas olnud ja tegelikult nii ongi - kell 11 kodunt välja, natuke enne kella 16.00 tagasi, mõned venitused, dushi all käimine, lõunasöök ja kell oligi juba 17.15 - õhtu käes :)

Loodan, et täna ei olnud viimane kord sel sügisel kui trenni sai teha väljas lühikestes riietes.

7 comments:

Roosa Mehike said...

ei söö absoluutselt midagi, vaid puhas mineraalvesi

Andres said...

Ja 4-5 tunnistes trennides kõht üldse tühjaks ei lähe? Ma ükskord lõpetasin ära kui 3 tundi oli täis, tulin koju, sõin natuke ja siis tegin tund aega edasi ...

ixs said...

Pikkad jooksud 2,5-3h reeglina pühapäeval. Lähen jooksma kohe hommikul,ärkan, 1 tass kohvi, ei söö midagi ja edasi juba jooksma. Jooksu ajal tarbin ainult vett.

Roosa Mehike said...

ei lähe küll tühjaks jah. joostes nagu koguaeg raputad ja pole aega tähele panna ja tarbid vedelikku, ilmselt on kõht sedagi täis.
Laulasmaa ultra ajal ka ei söönud aga siis kasutasin energia saamiseks energiageele+haarasin suvalisi jooke(mahlad, koka, kali). kõht tühjaks ei läinud.

Andres said...

Ma lähen ka oma pikkadele otstele kohe peale hommikusööki ja see on ikka natuke rohkem kui tass kohvi, aga siiani on küll nii olnud, et max 3 tundi ja siis peaks midagi sööma (vähemalt 1 banaan).

Aga ilmselt on see ka harjumuse asi - kui harjud sööma, siis ongi isu ja vastupidi

ullarparnat said...

Mina õuna ei soovitaks kaasavõta, ega vahetult ennem jooksu süüa. Õun lööb kõhu liiga täis ja võib vaevama hakata. Samuti ei saa sa õunast olulisel määral lisaenergiat. Ennem võiks tõest kasvõi võileiba/saia süüa.

Edu katsetamisel!

Andres said...

Tänan, Üllar! Eks selle õuna söömise osas olid endal ka kahtlused ja sellepärast see vist järgi ka jäi. Samas tund aega pärast trenni lõppu sobis see päris hästi.

Eilsel rattamatkal katsetasin võileibadega (s.t. saiad juustuga) ja need sobisid siiani kõige paremini. Rattamatka ja hommikusöögi vahele jäi 3 tundi ning natuke enne rattamatka sõin kaks võileiba ära ning saab öelda, et see toimis.