Monday, September 30, 2013

Kokkuhoid Viimsi moodi ...

Täna õhtul tekkis kummaline mõte minna uurima, kuidas oleks jooksutrenni teha Viimsis. Nimelt on Viimsi keskuses väga korralik jooksurada - Karulaugu terviserada. Raja põhi sobib jooksmiseks suurepäraselt ja ka rajaprofiil on paraja raskusastmega.

Kuna sellest nädalast alates toimuvad nädalasisesed trennid pimedas, läksime ka täna Viimsi rajaga tutvuma õhtul kella 8 paiku. Juba eemalt tundus asi natuke kahtlane - kogu ümbruskond tundus pimedavõitu. Veel kahtlasemaks muutus asi siis kui auto sai ära pargitud ja nägime rajal kahte inimest - taskulambid käes rajal liikumas. Valgustatud terviserajal Eesti rikkaimas vallas :)

Karulaugu terviserada Viimsi.
Foto autor: Gea
Läksime ise rajale ja oligi nii, nagu karta võis - ehk siis kokkuhoid Viimsi moodi - sellel rajal ei saa pimedas ilma kükloobita joosta - mõned valgustid põlevad, suurem osa ei põle. Ja tegelikult ei anna need mõned põlevad valgustid ka eriti palju juurde - tunne on, et jookseks nagu mööda pimedat metsa ...

Teada on, et selliste radade ehitus on suhteliselt kallis. Aga täna õhtul oli seal rajal peale meie täpselt 1 jooksja. Ja seda vallas, kus elab 17500 elanikku ... Ja hea ongi, et seal rohkem jooksjad ei ole, sest kuigi täna oli rada kuiv, õnnestus kaaslasel käsi ikka korra maha panna; kuidas veel siis joosta oleks kui rada libe on?

Aga muidu on see rada hea nii jooksu- kui rattatrenniks. Ainult, et minna tuleb valges.

Ohtlik rada pimedas jooksmiseks.
Foto autor: Gea

2 comments:

Kaur said...

Ei tule minna valges, tuleb normaalne lamp hankida. Vastupidavus alade trenni tehes on Eestis pealamp sisuliselt kohustuslik varustus. Muidu piirad end ära nii ajaliselt kui rajaliselt.

Ostmisel vaata, et valgust oleks 100 lm kanti (joostes saab ka vähemaga, aga suusatades mitte ja rattaga sõites on sedagi vähe) ja et voog jaotuks ühtlaselt, teravaid rante ja varje loomata.

Andres said...

Jah, lambiga saab muidugi. Aga selline valgustus rajal ei kutsu kahjuks pimedas sinna jooksma. Vaadates kui palju sellise raja ja valgustuse ehitus maksma on läinud, on see kokkuhoid valgustuse peale ikka väga marginaalne ja tulemuseks ongi see, et uuel rajal on õhtusel ajal 1-2 jooksjat.

Pirita metsas on valgustus korralik ja käin pimedal ajal seal edasi.