Saturday, November 9, 2013

Miks on spordialased blogid suurepärane lugemismaterjal?

Kuigi november on minu jaoks kuu, kus ma spordile pühendan võimalikult vähe aega , olen mingis mõttes ikkagi igapäevaselt spordilainel. Ja see spordilainel olemine ei tähenda mitte spordivõistluste vaatamist televiisorist ega ajalehtede spordikülgede läbilugemist vaid eestikeelsete spordialaste blogide igapäevast lugemist ning läbi lugemise ka muidugi blogipidajate spordialastele tegemistele virtuaalset kaasaelamist.

Aga miks blogid kui on olemas lõputu hulk sporditeemalisi kanaleid, ajalehed oma spordiuudistega jne jne ? Vastus on tegelikult lihtne - heades blogides minnakse teemadega süvitsi ning lugeja jaoks on tegemist nagu järjejutuga, kus peategelaseks on blogipidaja ise ja tema spordialased tegemised. Head blogid on kirjutatud hea emotsiooniga - nii et kui saad loo läbi loetud, ootad juba järgmist juttu. Kas sama asja saab öelda näiteks ajalehtede spordikülgede kohta? Ei ole küll kunagi mõelnud, et ootaks juba järgmise esmaspäeva Postimeest, et spordiuudiseid lugeda :)

Kui võtta kokku emotsioonid, mida blogilood pakuvad, kirjutamisoskus, millega lugusid kirjutatakse ning see, et tegemist on nö pikkade järjejuttudega, siis ega muul meedial on päris raske kasvõi mõnda vastupidavusalade üritust paremini kajastada kui seda blogides teha annab. Kui võtta näiteks EMT Rullituur, siis saab võistlustest pikkadel distantsidel väga heal tasemel ülevaate ühe rullivõistkonna FB lehelt ning lühikestest distantsidest ühest blogist. Mida muust meediast nende võistluste kohta leida on olnud? Heal juhul paar täiesti emotsioonitut rida. Ja ega ratta-, suusa ja jooksuvõistluste osas seis parem ei ole. OK, meedia on keskendunud pallimängudele - aga kas see on tõesti huvitav lugemine?

Milliseid blogisid ma siis ise loen spordialal? Kuna ettevõtjatel on vaba aega teatavasti piisavalt, siis loen paljusid blogisid. Kindlasti loen läbi kõik lood blogidest, mille nimekiri on siinsamas blogi paremas ääres toodud, aga lisaks nendele on veel terve rida - need leiab minu bloggeri profiili alt.

Ja lõpetuseks - kas tõeliselt hea blogi pidamine on kergem või raskem kui spordis tõeliselt hea tulemuse tegemine? Ise kipun arvama, et mõlemad on enam-vähem sarnase raskusastmega, sest nõuavad igapäevast tegelemist, enda pidevat edasiarendamist ning publikuga (s.t. ühelt poolt lugejate ja teiselt poolt konkurentidega) arvestamist. Seetõttu ongi ilmselt harrastajate blogid oluliselt huvitavamad tippsportlaste blogidest.

Mul on hea meel, et Eesti keeles on nii palju häid spordiblogisid, mida saab igapäevaselt lugeda. Loodame, et aja jooksul tekib häid spordiblogisid aina veel ja veel ...

Minu lemmikrada - Kuressaares

3 comments:

Anonymous said...

Aga kas on ka selliseid spordialaseid blogisid (eestikeelseid), mis sulle ei meeldi ja miks?

Anonymous said...

Aga Eesti kuulsaim spordiblogi? Kunagi oli see ju sinu lemmikblogi

Andres said...

On ikka ka blogisid, mis ei meeldi. Eestikeelseid ja sporditeemalisi küll väga vähe, aga 2 tk on kindlasti, mida ei soovi lugeda - mõlema ühisomadus on blogipidaja enda ülistamine ja teiste (s.h. lugejate) mahategemine.

Kuulsaima spordiblogi kohta võiks nii öelda, et eks ka lugejad arenevad ajas ... Loen sealt blogist aeg-ajalt kommentaare