Monday, November 4, 2013

Mul on järgmiseks aastaks hea plaan

Ma tean ju küll, et sõnapaar "Andres Keba ja spordialased plaanid" kõlab naljakalt - enamus plaane, mis tehtud on saanud, on ju läinud tavaliselt soovitule risti vastupidi - eriti, mis veel võistlustega seotud. Aga see ei tähenda ju seda, et kuigi viimased paar aastat pole just liiga hästi õnnestunud, et nüüd peaks alla andma.

Peale kahe nädala tagust fiaskot äkki tekkinud ja enam mitte lõppenud peavaluga on olnud natuke aega mõelda, millega edasi tegeleda. Aega on ju palju olnud, nii tavapäraseks saanud pikad trennid Pirita metsas on asendunud igapäevaste tunniste jalutuskäikudega. Niikaua kui äkitselt tekkinud terviseprobleemi osas lõplikku kindlustunnet ei ole, pole mõtet eriti pulssi tõstma hakata ja niisama värske õhu hingamiseks sobib jalutamine hästi.

See, et järgmine aasta saab kõva golfiaasta olema, on juba ammu selge. Aga lisaks golfile jätkuvad ka kõik alad, millega siiani on väiksema või suurema eduga tegeletud - suusatamine, jooksmine, maastikurattasõit ja muidugi rulluisutamine. Kui hakkasin mõtlema, et millega siis täpsemalt järgmisel aastal tegeleda tahaksin, jõudsin kiirelt lihtsa plaanini - nende aladega, mis aastaaegadega kõige paremini kokku sobivad - talvel peamiselt suusatamine, kevadel ja sügisel peamiselt jooksmine ning suvel kiiremad alad - rulluisutamine ja rattasõit.

Võistlused? Ei teagi. Peale Haanja Jala100-ga seotud isiklikku fiaskot väga võistluste peale ei mõtle. Kui tegin järgmise 12 kuu põhimõttelise treeningplaani endale ära (kuude kaupa - mis aladel rõhk, milline intensiivsus, treeningkordade arv nädalas jm.), panin igasse kuusse kirja ka need võistlused, kus ise SOOVIKSIN osaleda. Teiselt poolt kasutan ka veebruarist alates põhimõtet, et kui tunne on hea, võib nädala lõpus võistelda. Näiteks ka selle aasta septembris-oktoobris oleks võinud enesetunde poolest päris mitu maratoni läbida, aga sai oodatud õiget momenti, mida kokkuvõttes ei tulnudki.

Seega plaan on järgmiseks aastaks väga lihtne ning detsembrist läheb uus harjutamine lahti. Kui lumi tuleb enne detsembrit maha, siis muidugi varem :)


4 comments:

Liisu said...

Oeh...plaanid on alati head, läheks nad siis alati täpselt nii ka nagu tahaks. :D Aga hoian pöidlaid, et järgmine aasta oleks parem!

Andres said...

Seekord läheb! Mulle endale tundub, et see plaan on tehtud sellisel põhimõttel, et ebaõnnestumine on välistatud :)

Anonymous said...

Mis siis seekord teistmoodi?

Andres said...

Seekord on teistmoodi see, et kui paaril viimasel aastal lähtusin võistlustest, kus oli plaanis osaleda ja tegin trenniplaanid võistluste järgi - ning üldjuhul ei läinud päris nii, nagu soovisin - siis järgmiseks 12 kuuks olen teinud enda jaoks treeningplaani, kus võistlused on teisejärgulised ning tulevad kavva spontaanselt. Kui on sobiv hetk, saab kohe minna. Võimalused on ju olemas enamusel nädalavahetustest.