Wednesday, February 23, 2011

Andruse suurepärased sõidud ...

... on nüüd tipptasemel vist sõidetud :(

Arvan, et sellist kurbust ei ole paljud suusasõbrad ammu tundnud kui eile, mil sai teatavaks Andruse otsus oma tippsportlase karjäär ära lõpetada. Kuigi tegemist on väga loogilise otsusega, mida oli juba mõnda aega karta, oli selle kuulmine raadiouudistest ikkagi raske.

Miks on Andruse lõpetamine paljude suusahuviliste jaoks emotsionaalselt raske ?
- Andrus ajas oma asju vaikselt, ilma meediakära ja suure kisata. Ta keskendus tööle rajal ja see tõi ka suuri tulemusi väga pika aja vältel. Ja alati on ju sümpaatsemad need sportlased, kes keskenduvad oma asja ajamisele mitte millegile muule;
- Kunagi ei käidud välja väga suuri lubadusi. Üritati teha nii hästi kui osati ja see tuli väga hästi välja;
- Andruse karjäär tippsportlasena algas enam-vähem samaaegselt kui Eesti hakkas iseseisva riigina osalema suurvõistlustel ja kõigil on suurepärane võimalus olnud jälgida tema liikumisi kahe aastakümne vältel suurvõistluste radadel.

Miks mul isiklikult on kurbus hinges ?
- Mulle on alati olnud millegipärast sümpaatsed endast vanemad sportlased - on kuidagi olnud alt ülesvaatamise efekt. Oli vanasti Kalevi korvpalluritega, kelle vist peaaegu kõiki mänge käisin vaatamas hallis 1985-92 ja on siiamaani Andruse ja Jaaguga;
- Karjäär ilma skandaalideta. Suurepärane - see nõuab ikka eraldi oskust !  ;
- Meeldivad ja tagasihoidlikud intervjuud meediale. Ühest küljest teame sportlasest nagu väga palju, teiselt poolt ilmselt ikka väga ei tea ka (Andrus vastas küll kõigile küsimustele viisakalt alati; iseasi, kas on osatud väga palju küsida).

Olen Otepääl viibinud väga palju. Kui näed seal nooremaid suusatajaid, saad juba kaugelt tihtipeale aru, et tegemist on "väga kõvade tegijatega" - jutt on väga vali, kui räägitakse telefoniga, kuulevad kõik paarikümne meetri raadiuses seda pealt ... See on ka omamoodi tore, ega igalpool midagi sellist ei näe :) Aga on keegi kunagi Andruse trenne lähedalt näinud ? Isegi mõni aasta tagasi, kui tal olid järjekordselt põlv haige, suutis ta Pühajärve rannas niimoodi ujumistrenni minna, et kogu suurest rahvamassist ainult 2-3 inimest nägid, et SUUR SUUSATAJA läheb trenni !

No comments: