Sunday, March 13, 2011

Mäkkejooksud Nõmmel

Mäkkejooksud kui üks vajalik treeningute osa on mulle alati meeldinud. Tuleb küll tunnistada, et viimasest tõsisest mäkkejooksutrennist on pikalt aega möödas, aga varsti on juba järgmist katset oodata.

Käisin täna õhtul vaatamas, millises seisukorras on minu lemmikmägi Nõmmel, kus on hea mäkkejookse teha. Pilt räägib enda eest ise - täna veel eriti hea joosta ei ole, aga 2,5-3 nädala pärast loodan esimese korraliku mäkkejooksutrenni ära teha.

See mägi asub Nõmme Spordikeskuse lähedal ja annab hea võimaluse päris pikalt tõusu joosta. Ei mäleta küll oma viimaste trennide aegu sel tõusul, aga kui hakata päris alt pihta ja lõpetada täiesti tõusu lõpus, siis üle minuti vast ikka aeg tuli.

Siin on veel positiivne see, et joosta saab küll asfaldil, aga autosid satub siia tõusule haruharva.

Milline näeb välja minu tüüpiline mäkkejooksudega jooksutreening ?
- soendusjooks 4-5 km
- mäkkejooksud 10-15 x (kui on tegemist selle tõusuga)
- peale tõusu rahulikult joostes mäest alla
- 4-5 km lõdvestusjooks

Olenevalt mäkkejooksu intensiivsusest on üldjuhul tegemist päris tugeva trenniga. Ja kui tundub, et väheks jääb, on võimalik trenni jätkata tõusu lähedal olevatel treppidel - näiteks vaheldumisi ühel jalal alt üles hüpates!

6 comments:

Kaur said...

Treppidel saab üldse igasugu asju teha. Samas lähedal on hüppemäe trepp ka :)

Kuid sellesse minutisse ma ei usu, arvan, et läheb ikka kiiremini. Huvi pärast - mõõda ära ja ütle meile ka? Koos täpsete algus- ja lõpp-punktidega.

Andres said...

Jah, viimasest jooksust seal on omajagu aega möödas, ei mäleta täpselt aega enam. Aga kui nüüd järgmine kord lähen, siis mõõdan aega.

Anonymous said...

Endal tõenäoliselt samas kohas all olevast laternapostist üles välja 55 seki ja minuti vahel.Vist korra tegin ka 52. Aga veel pikemalt mäkke saab ju nõmmel autotee kõrval joostes...nüüd seal korralik kate ka peal ju.

Andres said...

Nõmme mäel olen ka palju kordi jooksnud. Seal rikub natuke ära see, et on autotee kõrval - kui kiire tempoga joosta, siis see õhk on natuke raske hingata ... Aga üks päris hea mägi on ka Viimsis Lubja teel. Siin saab peaaegu järjest tõusu joosta kilomeetri ringis.

Anonymous said...

Alati pole tõuse vajagi aja peale joosta. Võimalusel kasutada enesetunnet- kerge, keskmine, tugev.

Andres said...

Ma ise olengi väga kehv aegade ja muude numbrite jälgija trennis. Nende aegade järgi, mida kunagi ammu mõõtsin, üritasin nüüd tuletada, kui pikk see tõus võiks olla :)