Friday, March 11, 2011

Sa pead alla võtma, sa pead alla võtma, sa pead ...

... sa pead, sa pead ... Naljakas küll, aga just see on teema, millega ma kõige rohkem kokku olen puutunud, kui eelmise aasta septembrist uuesti üle 17 aasta pikamaajooksmisega tegelema hakkasin. 

Ei mäletagi, millal viimati keegi küsis, kuidas jooksutrennid lähevad, kas kiirused on suurenenud, kas jõuad juba 50 kilomeetrit järjest vabalt ära joosta, millistel välismaistel maratonidel tänavu osaled, kuidas tervis ja eriti jalad neile koormustele vastu peavad ... Muidugi olen ka ise selles süüdi, et selliseid küsimusi eriti kuskilt ei tule - mul ei ole ju treenerit. Aasta lõpus kavatsen selle vea igatahes parandada !

Aga kehakaal on väga tihti teemaks - et maratoni joosta, peaksid ikka kaalus natuke alla võtma, ega nii suure kaaluga vist ei ole ikka võimalik eriti joosta jne jne. Kui algul oli see naljakas, siis huvitav küll, aga enam väga ei ole, natuke on ära tüütama hakanud.

Kõige rohkem meeldis mulle kunagise hea töökaaslase U kommentaar mu kaalule üleeile õhtul, kui natuke aega koos jooksime. Jooksu ajal vaatasime tempot - maratoni lõppaeg tuleks selle tempoga 3:50. U kommentaar - niiiiiiiiiiiii aeglane, paremad jooksevad ju 2:10-ga. Et neile järgi jõuda, peaksid isegi sina vist natuke kaalust alla võtma, oleks kergem :) Tuleb öelda, et see on ka ainuke kaaluteemaline kommentaar, mis on mulle jõudu juurde andnud selle tee läbimiseks, kus lõppeesmärgina selle aasta novembriks on silme ees minu 182 cm pikkuse juures 70-72 kg. Täna on sellest küll veel omajagu puud, aga selge progress toimub iganädalaselt.

Minu isiklik kogemus on selline, et sporditegemine ei aita kaalust alla võtta. Erand on see, kui teha väga palju trenni (joosta nt üle 150 km nädalas regulaarselt). Aitab ainult toitumine. Sport teeb keha ilusamaks, aga kaalust viib alla toitumine.

Miks paljud inimesed, kes on kerges ülekaalus, võibolla ei hakkagi sporti üldse tegema või loobuvad sellest õige pea ? Võibolla on üks põhjus ka selles, et neile tuletatakse liiga tihti meelde, et peab, peab, peab ... (kaalust alla võtma). Aga kui midagi liiga palju peale surutakse, ei pruugi see liiga motiveeriv olla ja mõjub hoopis vastupidiselt.


PS. Olen täna samasuguses kaalus (sarnaste pikkust juures) nagu olid oma karjääri tipphetkedel Eesti ja maailma üks tuntumaid kümnevõistlejaid läbi aegade ja üks Eesti kuulsamaid jalgrattureid, kes on veel tänagi rajal :)

3 comments:

Helve said...

jaa-jaa, sa pead....
kõik on õige. peab.
kõlab kui kuiv, vastuvaidlemist mitte taluv käsk.

õige, peab, tean ise ka. kuid see pole nii lihtne.

olin kunagi sale sporditüdruk. nüüdseks on minust saanud paks kohmakas mammi. teadsin kogu aeg, et peab... seda tuletati pidevalt meelde.

kui on selge siht silme ees, siis tuleb tasapisi ka kaalulangus.
toitumisega, see on õige.

teiste "peab" hakkab tõepoolest mõnikord närvidele käima. sellest on hea lihtsalt üle või mööda vaadata.

Anonymous said...

181cm juures 70-72kg oleks enam-vähem.
ise 186 ja 68-70kg.
olen tähele pannud, et sportimise seos kaaluga on see, et kui tegeled näiteks jooksmisega, siis on kergem jälgida sööki/söögikoguseid mida tarbid.
kui olin 1nädal haige, siis läksin 2kilo raskemaks kohe.

Andres said...

Kindlasti on lihtsam. Kui ikka enne jooksutrenni valesti sööd, siis on seda trennis väga tugevalt tunda ja järgmine kord teed kindlasti teistmoodi.