Friday, April 1, 2011

Olen surmväsinud ... tervislikule toitumisele üleminekust

Täna soovitati mul oma emotsioonid tervislikule toitumisele üleminekust kirja panna. Et ei tekiks enam kunagi soovi alkoholi ega kohvi juua ning muidu maitsvaid, aga mulle mittesobivaid sööke süüa. Vastasel juhul ma praegu arvutit poleks avanud ega midagi ei kirjutaks - tegelikult juba viimased 3 päeva ei kannata hästi arvutiekraani vaadata ega ole olnud tahtmist teha ühtegi asja, kus peab silmi kasutama. Kõige parem on olnud olla lihtsalt silmad kinni.

Kuidas siis on toimunud minu puhul tervislikule toitumisele üleminek ?
- hakkasin peale vaikselt, jättes menüüst välja asju, mis sinna ei sobinud, aga mille väljajätmine ka erilist probleemi ei valmistanud. Nii, vaikselt läks 2 nädalat;
- selle nädala keskel käis viimane, aga see-eest kõige olulisem raksatus - kõigi jookide viimine aluseliseks - jookideks on ainult mõned taimeteed ja vesi. Lisaks ka nende söökide osas muutused, mis seni olid tegemata;
- mõju oli peaaegu kohene - kolmapäeva lõunast kuni täna lõunani oli väga tagasihoidlik enesetunne, enamuse sellest ajast tuli võidelda tugeva peavaluga, mitte midagi eriti teha ei saanud (v.a. mõned tööülesanded, mis pidid kindlasti tehtud saama). Mitte üheski asendis polnud ka pikali olles hea olla;
- mida kauem kehv tunne kestnud oli, seda selgemaks aga sai, kui valesid asju ma enda jaoks söönud-joonud olin. Ega muidu ju sellist reaktsiooni poleks ka olnud :)

Miks ma selle üldse ette võtsin, kui see nii raske on ?
Peamiseid põhjuseid on kaks:
- et saada täiesti terveks;
- tipptasemel töötamine nõuab igas mõttes tippvormi.

Ja muidugi, viimane, aga mitte vähemoluline põhjus - et jõuaksin juba suvel joosta pulsiga alla 130 pikka maad nii, et kilomeetri aeg jääks alla 5 minuti. See aasta ma ju väga palju pulssi tõsta ei saa - nii, et tuleb see "käsipiduriga" hooaeg üle elada. Aga seda enam pean pingutama muudes valdkondades, et sellises väga piiratud olukorras vähemalt viimase 10 aasta parim jooksuhooaeg teha.

Loodan, et homme on ehk juba enam-vähem enesetunne ja saaks ka tunnise või pooleteise tunnise jooksu teha.


15 comments:

Rents said...

Mul on tunne, et sind võib varsti juba joogiga võrrelda, kui sa samas vaimus jätkad. :D

Andres said...

Mul hakkab ka sama tunne tekkima :)

Anonymous said...

Aga kas sul sellist mõtet ei tekkinud, et äkki on need soovitused tervislikust toitumisest täielik jura, kui seda tarbides nii kehv olla on.

Mina näiteks ajan endale puhast rafineeritud suhkrut jõhkralt alla, kuigi räägivad, et see ebatervislik. Minu jaoks on aga see puhas energia. Inimorganism toitub veresuhkrust ja kui seda tõstan, siis jaksan rohkem kulutada:)

Andres said...

Probleem on selles, et olen pikemat aega enda jaoks valesti toitunud ja sellepärast on üleminek väga raske - organism protestib täiega :) Aga see raske tunne läheb üle ja siis peaks väga hea olla olema. Lihtsalt üleminekuaeg on minu jaoks liiga raske.

Anonymous said...

äkki poleks pidanud nii järk-järgult peale hakkama? muidu ma loodan ka, et see kehv enesetunne üle läheb

Gea said...

Alguses raske, aga pärast kerge ja tuju hea.

Anonymous said...

Mhmm, ma ka hiljuti otsustasin tervislikumalt toituma hakata: loobusin täielikult suhkrust ja saiatoodetest - ka enamus rasvasemaid toite läks menüüst välja nt. rasvasemad lihad ning suurendasin köögiviljade ja puuviljade hulka. Alkoholi tarvitamise olin lõpetanud juba aastaid varem.
Ning peab ütlema, et minul küll enesetunne paranes tunduvalt. Loomulikult ei jälgi ma ka rangelt pH'd.
Aga su peavalu võib olla põhjustatud kohvi tarvitamise lõpetamisest. Peavalu ja uimasus on siis täiesti tavalised. Kuidas muidu vererõhk?

K.

Anonymous said...

Organism toimib energiast, mitte veresuhkrust. Energia aga toitu tekib päikesest, me lihtsalt oleme õppinud sööma toitu, et saada energiat. See ongi seletus joogidele, kes oskavad energiat ammutada otse päikesest ning moondada seda enda kehas energiaks ehk pranaks. Loomulikult seda ei oska ega või teha ükski õppimata inimene.

Jõudu parema tervise teel, ühe noore mehe kohta ikka väga eeskujulik eluviis.

Andres said...

Mulle tundub ka, et kohvi on peamine "süüdlane". Peab need paar päeva ära kannatama - eks selline paaripäevane mittemidagitegemise periood on ka vahest hea. Vererõhk on igati korras!

Anonymous said...

Ära selle "tervisliku" toitumisega liiale mine. Tegelikult ei pruugi kõik need veregrupi- või pH-dieedid sugugi kasulikud olla. Kindlasti jälgi, et sa vajalikus koguses kõiki vitamiine ja mineraalaineid saad.

Andres said...

Jah, see oht on olemas kindlasti. Ega ma päris oma peaga sellise asjaga hakkama ka ei saaks. Targem inimene ikka nõustab ja jälgib pidevalt, et läheks nii, nagu eesmärgid on seatud.

Samas muidugi tuleb ka enesetunnet jälgida - kui mingi asi ikka üldse ei sobi, siis tuleb muuta.

Loodan, et läheb hästi.

Helve said...

aga kas poleks siiki olnud mõttekas ka kohvist tasapisi loobuda. et peavalusid ei peaks kannatama.

Andres said...

Üritasin kohviga ka järk-järgult vähendada, aga ei õnnestunud :(

Selles osas on probleemiks minu töö - palju kohtumisi tähendab palju kordi päeva jooksul ka kohvipakkumisi - ja kuna kohv on mulle koguaeg maitsenud, oli raske ära öelda. Selles osas ei ole iseloom eriti tugev. Lõpuks tuli ikkagi korraga ära lõpetada.

Aga täna juba tunne väga ok - just lõppes 80-minutiline jooksutrenn !

Anonymous said...

Kõik on õige, aga mul tekkis küsimus, et kui sa loobud kõigest, mis sulle meeldib, aga mõnede nn."asjatundjate" poolt väidetavalt ebatervislikuks kuulutatud....no et mis elu see selline on?

Lauri

Andres said...

Eks see ongi natuke teistsugune elu :)

Minu puhul teeb kõik lihtsamaks see, et asjatundja on mu õde ja tean tema võimeid ning saavutusi selles valdkonnas päris hästi.

Kui varasemalt oli minu jaoks päeva üks parimaid hetki see, kui hommikul kell 6 või kell 7 tööpäeva alustades sai nö. soojenduseks üks suur tass kohvi ära joodud, siis nüüd pakub suurt rõõmu näiteks see, kui avastan, millised erinevate maitsetega taimeteed on olemas - päris huvitav, kui varem sellest maailmast suurt midagi ei teadnud.

Loodan muidugi, et ei lähe kõige sellega liiga äärmuslikuks - eesmärk on saada lihtsalt pidev hea enesetunne ja mõnedest väikestest terviseprobleemidest lahtisaamine !