Tuesday, April 12, 2011

Tempojooks

Eilne trenn oli natuke teistsugune kui tavaliselt olen teinud. Kuna nüüd oleme juba mõnda aega jooksnud väljas, mõõtsime enne trenni autoga ära ühe korraliku ringi - vaatasime nii, et raja profiil oleks võimalikult raske ja sees nii palju tõuse-langusi kui võimalik. Saime kokku korraliku 5,7 km ringi. Ringi profiil on selline, et alguses on ca. 0,5 km tasast maad, siis algab üks pikk ja lõputu lauge ülesmäge minek - tõus ei ole järsk, aga pidevalt on rajaprofiil selline, et tunnetad kerget tõusu. Siis suurem ja pikem langus, tükk aega sirget maad, veel üks tõus, sirge, langus, sirge. Ei ole kerge rada, eriti veel neile, kes harjunud hallis sirgel maal jooksma:)

Eilne jooks nägi siis välja selline: esimene 5,7-ne väga rahulikult koos treeningkaaslase G-ga, teine ring kiiremini omas tempos. Väga kiiret tempot veel hoida ei jõua ja eesmärk ei olnudki 100%-list pingutust teha, aga ringiaeg sellel rajaprofiilil ennast täiesti rahuldas ja lõpuks sain lahti sellest kehvast tundest, mis peale laupäevast jooksuvõistluse katkestamist tekkinud oli. Praegu on siis tempo sellisel enda jaoks natuke kiiremal jooksul raske rajaprofiili korral natuke üle 5 min/km.

Nüüd oleme juba 7 kuud järjest olnud jooksutrennidele pühendunud. Eilse jooksu ajal mõtlesin natuke tagasi algusele, septembri keskpaigale. Esimestes trennides oli meie maksimum joosta järjest 7 minutit ja tuleb tunnistada, et ka siis oli väga raske. Kiiruseks võis olla heal juhul 7 min/km, aga ilmselt oli veelgi aeglasem.

Võrreldes 7 kuu taguse ajaga, võiks praeguse vormiga täitsa rahul olla. Tuleb jälgida, et liiga üle forsseerima ei hakka - et saaks jätkuvalt ja veel väga pikalt nautida protsessi, kus tulemused lähevad pidevalt paremaks!

8 comments:

Rünno Ruul said...

Ma natike mõtlesin selle pealkirja üle siin.
Ilmselt võiks seda jooksu siiski nimetada pealkirjas kontrlljooksuks :D
Üldjuhul on tempojooks, jooks mis tehakse laktaadi piiri lähedal võimalikult ühtlase tempoga ja võimalikult tasasel maal, et pulss ja tempo ei kannataks. Siis on selle jooksu treeniv mõkju ideaalne.
aga noh, okok, mis ma norin - jooks oli ju ikkagi tempoga tehtud ja võib nimetada tempojooksuks küll :D:P
Ise enne Riia maratoni sellist korraliku kontrolljooksu ette ei võtagi, pigem lähen läbin selle raja lihtsalt ja õpin järgmiseks aastaks tundma :D on lihtsalt lahtijooksuks sügistalve jooksul toimuvale kolmele plaanitud maratonile ja ühele poolmaratonile - saab raske talv tulema :P

Anonymous said...

kas sa oma treeningutel pulsikat ka kasutad? mis vahemikus sa oma trenne teed põhiliselt? mulle tundub, et sa oled oma põhja veidi kõrge pulsiga ladunud. ma teen oma põhja praegu 7 min ja peale km kohta pulsiga 130 + . vorm seega olematu. samas tegin eile prooviks lõike kilomeeter üle kilomeetri taastumisega ja kiirete kilomeetrite ajad tulid sinna 3:45 ja 4 minuti vahele. Sa peaks oma 7 kuuse ettevalmistuse järel ikka veidi enamaks võimeline olema. milline su 130 pulsiga joostud km aeg tuleb? see näitab ikka päris hästi vormi ära ja taastumise kiirus ka. Lisaks võiksid veel vahest hommikul kodus enne tõusmist oma pulsi üle kontrollida, see näitab ega väsimust pole peale tulnud, siis tead puhata vahele.

Andres said...

Olen oma põhja ladunud pulsil 115-125, see on tähendanud kilomeetriaegu alates 7min+ sügise alguses ja jõudis välja 6 min-ni märtsi lõpuks.

Kuna siin ca. 1,5 kuud tagasi avastati väiksed terviseprobleemid, siis soovitati jooksmise ajal mitte pulssi eriti üle 140 ajada. Täna jooksengi siis nii võistlusi kui kiiremaid trenne nii, et üle 150 ei läheks ja aeglaseid otsi alla 130 pulsiga.

Tänane vorm siis: pulss 145, km tempo 5.10-5.30 mägisel maastikul. Nii kannatab joosta kuni 10 km.
Loodan igaljuhul läbi hooaja pidevalt edasi arendada neid näitajaid.

Väsimust on ka muidugi kogunenud, see on ka selge. Eelkõige ülipingelise töökoormuse tõttu. Eks see ka mõjutab tulemusi.

Andres said...

Aeglusega seoses meenub mul üks lugu sellest ajast, kui tegelesin suusatamisega ja ühes trennis tegime 10x1 km kiirendusi. Treener võttis aega. Üks noormees sõitis teistest igal ringil ca. 10 sekundit aeglasemini. Treener lõpuks vihastas ja küsis: "Kuidas sa saad nii aeglaselt sõita?" "Näe, saan", ütles noormees ja läks järgmisele ringile.

See noormees tuli hiljem Eesti meistriks.

Mina küll Eesti meistriks kindlasti enam ei tule, aga seda lugu on endale hea meenutada, kui kiiremad jooksjad suure tempoga teinekord mööda jooksevad:)

Anonymous said...

Ma ei suuda siiani pidada 7 min/km tempot jooksuks, pigem väga-väga aeglaseks sörgiks. Endal isegi väga ülimalt aeglased jooksud tuleb tempo kiirem, kui 6.30...Ja muideks nii aeglane jooks on juba vigastusteohtlikum, kui jooks alla 5 min/km

L.

Andres said...

Jookseks ka hea meelega aelglaseid jookse alla 5 min/km, aga tase pole veel selline:) Ja ei saa ka niipea olema, pikamaajkooksus võtab nö. uuele tasemele jõudmine ikka pikalt aega.

Anonymous said...

Sama lugu, et veel pole nii kiire, et aeglane trenn alla 5 min/km oleks. Kevadine tase hetkel selline....Aeglane jooks 5.30, Tempojooks 4.20-4.40......lõigud 4.00-4.20.....pika 30km jooksu lõpuks läheb kiirus ka sinna 5.00-5.10, kuna mul peale 15-20km hakkab igav nii aeglaselt joosta ja tempo tõuseb.

L.

Andres said...

Kuidas Sa (L.) tempojooksu teed ? Milline on pulsivahemik sellel jooksul ja kas jooksed seda tasasel maapinnal või raskema profiiliga maastikul ?

Tunnistan, et ma ise sellest terminist liiga palju ei tea - minu jaoks on temojooks nagu tempokalt joostud jooks :)