Saturday, February 18, 2012

Kes suudavad mõista Andrus Veerpalu "dopingujuhtumit"?

Ilmselt mitte väga paljud. Kui algul oli Andrusesse uskujaid palju, siis tundub, et aja jooksul on neid jäänud järjest vähemaks ja viimase löögi (vähemalt minu jaoks) annavad tänased uudised. Kõige pikemalt ja täpsemalt on see kõik kirja pandud Õhtulehes Selle loo kohta ei oskagi pikemalt midagi öelda - kahju küll, aga tähelepanuta on jäänud väga olulised punktid dopingureeglistikust.

Eelpool mainitud artiklis on samas tunnetada ühte väga selget muutust Suusaliidu poolses asjaajamises. Kui kevadest sügiseni lükati kõiki asju tagasi, mis laiemale publikule tundusid ebaõiged, siis nüüd tunnistatakse kahe juhtisiku (Jaak Mae ja Margus Hernitsa) poolt koheselt, et vastavalt reeglitele oli tegemist rikkumisega ja omalt poolt tehakse kõik, et midagi sellist enam ei korduks.

Paljud suured teod (või tegemata jätmised) saavad alguse suhtumisest. Suusaliidu suhtumine on muutunud. Selgelt. Selleks oli vaja juhtivate isikute väljavahetamist.

Negatiivsus Eesti suusatamise ümber on kestnud nüüd täpselt aasta aega - alates sellest, kui selgus enne eelmise aasta MM-i, et Andrus on jäänud haigeks ja ei saa osaleda, siis dopingujuhtum, ilmselge valetamine seniste Suusaliidu autoriteetide poolt (ükskõik mis põhjusel seda tehti, aga valetamine see oli), meedias pidev negatiivsuse võimendamine, Tehvandi MK-etapi korraldajate väljavahetamisega seonduvad (väljamõeldud) probleemid ... suusatajate tulemused, mis ei rahulda neid ennast ega poolehoidjaid jne. jne. kuni tänaste uudisteni välja.

Tänaseks on jõutud pöördepunkti ja siit saavad asjad minna ainult paremaks. Ja kindlasti ka lähevad.

Aga lõpuks veel tagasi põhiküsimuse juurde. Kas Andrus ikkagi tarvitas dopingut või mitte ? Minu isiklik veendumus on, et teadlikult ta seda teinud ei ole. Samas - kui vaadata, kuidas teadmatusest rikuti WADA reegleid Otepää MK-etapi ajal, ei saa ka mitteteadlikku dopingutarvitamist kuidagi välistada.



Aru saavad sellest eelmise lõigu poolfilosoofilisest käsitlusest kõige paremini need inimesed, kes - andes endast kõik ja rohkemgi veel suurte eesmärkide täitmiseks - on mingil endast mitteoleneval põhjusel ikkagi kaotajaks jäänud. Minul isiklikult on olnud analoogne situatsioon 3 aastat tagasi - kus sai antud endast 110%, et plaanid õnnestuksid - aga lõppes see kõik ikkagi sellega, et ümbritseva keskkonna mõjul tuli tulemus täpselt vastupidine soovitule ja ka vastavate tagajärgedega.


Aga - ka kõige negatiivsemate uudiste foonil läheb elu edasi ja tehes edaspidi kõik endast sõltuva, et hästi läheks, siis see suure tõenäosusega ka õnnestub. Mina usun, et ka Andrusel, Suusaliidul ja Eesti suusatajatel läheb edaspidi kõik väga hästi.



No comments: