Wednesday, March 14, 2012

Kes on võitja?

Eesti sporti on hakanud saatma pidevad skandaalid. Neid oli muidugi varem ka, aga vähemalt mulle tundub, et mida aeg edasi, seda absurdsemaks need lähevad.

Kuigi skandaale on ka teistel aladel olnud, on kõige rohkem silma jäänud murdmaa- ja laskesuusatamine. Kui varem oli murdmaasuusatamises vähemalt ka mõnede sõitjate tulemustest aeg-ajalt midagi positiivset kirjutada, siis laskesuusatamises on see alati harv nähtus olnud. Aga skandaalidega kipubki olema nii, et mida lahjemad tulemused, seda suurem kisa. Ehk siis paralleel tavaellu - mida kehvem inimene ise välja näeb, seda kriitilisem ta on ümbritsevate inimeste välimus suhtes. Loogiline ju.

Kes on skandaalide puhul kaotajad, on vist kõigile selge:
- sportlased;
- treenerid;
- funktsionäärid
- olemasolevad sponsorid;
- spordiala TÕELISED huvilised.

Kaotus ilmneb ennekõike selles, et spordiala atraktiivsus väheneb nii publiku kui rahastajate jaoks. Ja kui sellesse allakäigu spiraali juba sattuda, siis sealt väljatulek on palju raskem. Lisaks on nii sportlastel kui treeneritel ka raskem põhilisele keskenduda, kui ala saadab pidev negatiivne foon.

Aga kes on võitjad ? Sest kui võitjaid ei oleks, siis ju ei räägitaks lõputult ühtedel ja samadel teemadel.

Kõige suurem võitja on meedia - eelkõige ajakirjandus. Kus on ikka teemaarendusi olnud viimase aasta jooksul suusatamise teemadel. Ja need teemaarendused koguvad eranditult kõik tohutul hulgal nii vaatamisi kui kommentaare. Perfect - mida sa veel tahad ? Meedias müübki ju skandaal ja see peab juba pealkirjas välja toodud olema. Ajakirjanikud on õnnelikud - skandaalsed teemad jooksevad ise kätte; lehetoimetused on õnnelikud - lihtsalt on kättesaadavad lood, mis tõmbavad publikuhuvi ... ja raha muudkui tuleb.

Teiseks on võitjad lehelugajad, kes otsivad lehest negatiivse sisuga artikleid. Ja kuna paljud ajaleheartiklid Eesti peavoolumeedias on negatiivse taustaga, siis saab ka öelda, et suur osa lehelugejatest on õnnelikud.

Kolmandaks nö. "võidavad" kaudses mõttes ka potentsiaalsed sponsorid. Kes veel 1-2 aastat tagasi mõtlesid suusatajate või laskesuusatajte toetamisele, siis suur osa neist vist täna enam neid mõtteid ei mõtle ja saavad oma raha kas lihtsalt alles jätta või kuhugi mujale kulutada. Ka ju omamoodi positiivne.

Niiet kuigi vist juba päris paljudel tuleb tülgastus peale kui vaadata lehti ja vastu vaatavad Veerpalu-Alaver..; Lehtla-Cakars-Oja jm. nö. skandaalsed paarid või kolmikud/nelikud, jätkub sedalaadi show meedias nii pikalt kui vähegi võimalik ja päris paljud inimesed on selle kõige üle äärmiselt õnnelikud.

Kogu selle jamade hulga juures on ka üks hea asi - talv saab kohe-kohe läbi ja järgmised ca. pool aastat saab paratamatult natuke vähem näha-kuulda üdini negatiivse fooni omandanud talialadest ja nende kangelastest. Saame minna rõõmsalt vastu jooksu-ratta-rullihooajale!


PS. Ja kõige suuremad võitjad on muidugi need, kes ennast Eesti spordimeedias toimuvast häirida ei lase.

No comments: