Sunday, February 13, 2011

4 kuuga maratonijooksjaks !

Kunagi ammu oli populaarne reklaam "3 kuuga trollijuhiks", siis peale seda oli populaarne loosung "3 kuuga Olümpiale" (1992 Albertville, kui sportlased said 3 kuud enne Olümpiamänge teada oma minekust); täna sai mulle selgeks, et peale 3 kuud sihipärast treenimist olen rahulikus tempos maratonijooksuks peaaegu valmis. Täie tempoga maratoniks veel ei ole valmis, aga rahulikus tempos olen küll. See sai tänase trenniga selgeks.

Täna katsetasin, palju ma jõuan järjest joosta rahulikus tempos, nii, et raske ei hakkaks ja eesmärgiga peale 2 puhkepäeva uuesti jooksuvormis olla. Jooksu algus oli muidugi väga kerge - kuna arvestasin, et jooksen kaua, siis esimese tunni möödumist ei pannud üldse tähele; teisel tunnil vaatasin juba vahest kella; kolmandal tunnil sain teada, millised kohad praegu jalgades kõige nõrgemad on (need olid hoopis teised kohad, kui ma ise arvasin). Kuigi ideaalis nägin, et jooksen täna maratoni ära rahulikus tempos, siis kolmanda tunni jooksul sai selgeks, et mõistlikum on piirduda 2/3 distantsiga.

Sain täna ka natuke targemaks - palju tuleb juua kaasa võtta ja mida täpselt, palju süüa jne jne. Igal juhul järgmisel korral, kui pikk ots kavas on, tuleb maraton ära joosta. 4 kuuga maratonijooksjaks - siis kusagil märtsi lõpus on hea võimalus see teoks teha.

Millise tempoga praegu jooksen pikki otsi (ehk mida tähendab mõiste "nii rahulikult kui võimalik") ? Tallinna Maratonil 2010 oleks tänane tempo andnud umbes 700 koha 991 lõpetaja hulgas. Ehk siis praegu on hea rahulik maratonitempo 4:20. Märtsi lõpupoole, kui kaal on allapoole jälle läinud ja vastupidavust juurde kogutud, peaks see tempo muidugi natuke kiirem olema !

2 comments:

Anonymous said...

Mul selline küsimus, et kas on mõistlik teha maratoniks valmistudes maratoni pikkuseid otsi. Loomulikult mahtu peab kasvatama, aga arvan, et üle 3 tunni pikkused treeningud kujunevad rahvasportlasele liialt kurnavaks ja ei anna enam midagi juurde. Ise olen maratonideks valmistumisel kasutanud pika jooksuna 20-30km pikkuseid jooksuotsi maks kestvusega 2,5 tundi. Kord tuli ka kogemata 36km, aga seda seepärast, et eksisin rajal ära.

Andres said...

Väga hea küsimus. Pikad otsad kurnavad tõesti, eriti veel siis kui temperatuur on liiga kõrge väljas. Tõsi on see, et üheski maratonijooksu treeningkavas, millega tutvunud olen, ei ole olnud ühtegi trenni pikkusega üle 37 km ja need, kes minult nõu küsivad või on küsinud pikamaajooksu alal, ei soovita ma samuti üle 30-35 km korraga joosta. Võib juhtuda, et pärast ei saa või ei jõua nädal aega korralikult joosta.

Ise kasutan maratoniks valmistumisel ka 50 km jooksutrenne, võimalusel ka enamuse distantsi osas mägedes. Peamine põhjus on selles, et mulle meeldib teha aeg-ajalt pikki ja väga raskeid trenne ja tean ka, kuidas ja kui kiirelt ära taastun. Teiseks - selliste trennide pealt on maratoni palju lihtsam joosta - trennid on oluliselt raskemad kui võistlus ise. Eks see loogika on vast sisse jäänud sellest ajast kui tegelesin suusatamisega - trennid olid kordades raskemad kui kõige raskemad võistlused ise.

Ja kolmandaks - kuna mul endal on soov pikemas perspektiivis hakata harrastama ultradistantse nii jooksmises, suusatamises kui jalgrattal, siis on tänased trennid muu hulgas ka väga hea ettevalmistus tulevikuks.