Friday, February 18, 2011

Parim päev kohvijoomise lõpetamiseks ...

... oli minu jaoks eile. Kui üldjuhul räägivad inimesed keeruliste asjade tegemisest ikka tulevikus (homme teen, järgmisel aastal teen ...), siis täna on mul hea rääkida minevikuvormis.

Miks mul siis tuli teha (vähemalt mõneks ajaks) lõpp joogiga, mis mulle tegelikult kõige rohkem maitseb ? Vastus on lihtne - ei sobi kokku minu praeguse toitumiskavaga.

Minu toitumiskava
Miks ma üldse pean toitumiskava järgima ? Loogiliselt võetuna võiks mõelda, et kui teha palju trenni ja kulutada selle käigus palju, siis võiks ka süüa palju ja kõike ? Aga vähemalt minu puhul see ei toimi.

Seega, toitumise üheks aluseks on Hollandi toitumisspetsialisti poolt koostatud kava "Bio-tensor meetodi" alusel, kus on ära toodud tänasele tervislikule seisundile vastavad toiduained, mis sobivad ja mis ei sobi. Kava muutub vastavalt tervisliku seisundi (loe: vormi paranemise) muutumisele. Vähemalt 2 kuu jooksul korra.

Teiseks juhindun suuresti aluselise toitumise põhimõtetest. Need on väga suures osas sarnased (vähemalt minu puhul) "Bio-tensor meetodiga". Ja kahju küll, aga mõlemad eeltoodud põhimõtted/meetodid välistavad minu jaoks kohvi joomise täielikult. Lubatud oli küll kofeiinivaba kohvi, aga jätaks selle ka esialgu kõrvale.

Miks siis ikkagi oli eile parim päev minu jaoks kohviga lõpp teha ? Sest eile öösel alanud peavalu (ilmselt kerge ülekoormus tööl) kestis kuni hilisõhtuni välja ja kui on selline eriolukord, siis on kõik mõtted paratamatult sellele suunatud, et lõpeks see ükskord ära - aga selle käigus saab teha mõne vajaliku suurema muutuse, mis tavapäraste päevade käigus on palju raskem. Kes on kohvijoomise lõpetanud - olles enne olnud suur kohvitarbija - see ka teab, et üldjuhul sellega vähemalt alguses väga head enesetunnet ei kaasne.

Aga täna on juba päris hea enesetunne. Ja loodetavasti läheb veel paremaks. Ülejäänud muutused, mis toitumises tuleb lähinädalail ette võtta, on organismile kergemini seeditavad :)

8 comments:

Rünno Ruul said...

Selles suhtes on täitsa õige, et tegeled toitumisega. Mul sama lugu, ei söönud palju aga kaal ei langenud, kui jooksin ka 240km nädalas. st vale toitumine...
üritan ise muidugi ka väikest viisi jälgida toitumist aga proovi seda teha, kui ema käib vahest külas hea paremaga, naine toob koju jne... üksi elades on lihtsam... aga peab vist ise ka karmid käsud paika panema ja jälgima hakkama asja, esimene selle aasta maraton pole enam kaugel ja lisakilosid on ikka hulgi veel, millest vaja lahti saada..
ei teagi, kas peaks lihtsalt kaloreid jälgima või otsima ka mingi dieedi, mida jägida...

Andres said...

Minul endal on kõige kiiremat ja ka kokkuvõttes suuremat mõju avaldanud suhkru tarbimisest loobumine - mõju on kohene nii kaalule kui enesetundele - pea hakkab nö. "paremini võtma", kogu olek läheb kergemaks ... Soovitan proovida !

Rünno Ruul said...

suhkru tarbimise all mõtled kõiki magusaid toite? joookide sisse iseenesest suhkrut ei pane.

Andres said...

Jah, minu puhul kõik magusad asjad, kaasa arvatud nt mahlad. Karm kava, aga mõjub igas mõttes väga hästi.

Anonymous said...

kas saaks sellest toitumiskavat täpsemalt infot?
mis on suhkrust loobumine, st. kui täpselt see mõiste on. saan aru, et kohvi sisse suhkur ei lähe, aga mingi jäätis, rosin?. mis on kõige üllatavamad asjad, mis suhkruga on, millest loobuma pidi.

Anonymous said...

mis kava see täpsemalt on?
kas mingit näidist või ülevaatlikumat asja oleks võimalik näha?

Andres said...

Olen ära jätnud enamus toiduaineid, kus on suhkur sees. Kõik magusad asjad, enamus puuvilju. Üllatav oli alguses puuviljade suhkrusisaldud. Nüüd, kui olen rohkem ka kirjandust toitumise kohta, see muidugi ei üllata. Mul endal oli lihtne suhkrust loobuda, kuna ei ole suur magusasõber juba ammu olnud :)

Andres said...

Kava osas palun autoril endal siia samasse blogisse kirjutada. Kuna ta on puhkusel märtsi keskpaigani, siis peale seda on detailsemat infot oodata. Olen varasemalt "Bio-tensor" teemal ka natuke pikemalt kirjutanud: http://rohelinemagnet.blogspot.com/2010/02/ideaalkaalu-hollandi-meetodil.html