Sunday, June 30, 2013

Minu tänane maraton

Eile õhtuse rulluisutrenni ajal Hiiu-Õismäe rullirajal tekkis vastupandamatu soov teha täna üks tõeliselt korralik trenn - pikk trenn. Jõudes eile õhtul rulluisutrennist koju, hakkasin kõigepealt otsima, ega täna kusagil mingit võistlust ei toimu, kus nii 3-4 tundi pingutada saaks. Ei leidnud. Praegu muidugi vaatan, et kehvalt otsisin. Oleks olnud hea võimalus ka Rakke rattamaratoni rada täna läbi sõita ja see oleks samuti väga hea trenni mõõdu välja andnud. Seega tuli teha enda maraton - treeningkava nägi ka nagunii ette, et sel pühapäeval tuleks nii 3,5 kuni 4 tundi metsas veeta :)

Joosta ma täna 3,5 kuni 4 tundi ei jõua (või kui, siis poolvägisi ja see võtaks ka ilmselt pikemaks ajaks trenniisu üldse ära); rullitada jõuaks ja selle ajaga sõidaks vast 80 km ära (kergel rajal), aga rullitamisel puudub sellise pikkusega trennidel igasugune mõte - kõige pikemad võistlused Eestis on 42,2 km ning väga pikalt sõites ei suudaks korralikku tehnikat ka nagunii hoida. Üle jäävad seega maastikuratas ja kepikõnd. Otsustasin, et täna võtan ette kepikõnni Pirita metsas ja kas järgmisel või ülejärgmisel pühapäeval prooviks rattaga pikema otsa ette võtta.

Tänaseks plaaniks oli läbida kepikõnniga 25 km. Pole juba mõnda aega selliseid ajaliselt pikki trenne teinud ja seetõttu ei teinud ka kõike päris õigesti. Tänane hommikusöök toimus kell 11 ja peale seda paningi asjad kokku ning läksin metsa. Esimene tund on alati lõbus - vaatad ringi, naudid loodust ... Teise tunni lõpus hakkan tavaliselt tundma, et tõusud ei tule enam nii kergelt kui eelmisel ringil :) Täna tekkis esmakordselt selline tunne, et samm on natuke aeglasem siis kui aega oli läinud trenni algusest 1 tund ja 45 minutit. Natuke kehvem lugu tuli siis kui 2 tundi oli täis saanud - kõht läks tühjaks. Vett sai küll 1,2 liitrit kaasa võetud, aga süüa muidugi mitte midagi.

Kolmas tund oligi tühja kõhu kannatamine ja kui trenni algusest oli möödunud 3 tundi ja 9 minutit, otsustasin, et tuleb teha paus ja vahepeal kodus söömas käia. Selleks ajaks oli läbitud 22 km - seega oli trennitempo täna kiirem kui Tartu Jooksumaratonil 23,4 km distantsi kõndides läbides 1,5 kuud tagasi.

Kodus sõin kõhu täis ja puhkasin natuke ning tegin veel kerge kõndimise 6 km. See oligi tegelikult trenni kõige vajalikum osa - mida kilomeeter edasi, seda väiksemaks jutt jäi :)

Täna siis kokku 22 km kepikõndi ja 6 km niisama käimist - aega läks kokku 4 tunni ringis. Annab minu jaoks maratoni mõõdu välja küll. Ja jube hea enesetunne on pärast seda pikka sammumist!



No comments: