Monday, October 5, 2015

Jooksunädalavahetus Tartus - Tartu Linnamaraton

Möödunud nädalavahetus oli täielikult Tartu nädalavahetus. Sõitsime kodunt välja Tartu poole reede lõunal ja olime Tartus kohal natuke peale kella 14.00. Peatumiskohaks oli seekord valitud Tartu parim hotell Dorpat ja see vaade, mis tuppa sisenedes aknast paistis oli tõesti ilus:

Ilus vaade Dorpati toast

Kuigi Dorpati näol ei ole tegemist odava hotelliga, on see hotell igati oma hinda väärt ja seda kinnitab ka tõsiasi, et möödunud nädalavahetusel olid kõik hotelli 205 tuba hõivatud. Peamiselt küll välismaalaste ja Tartu Linnamaratonil osalejate poolt, aga teiste hulgas nägime ka mitu korda ühte meie ministrit, kelle kulul laupäeva õhtul Vanemuises nalja tehti. Ja saame öelda, et minister oli veel pühapäeva hommikul jube tõsise olekuga.

Natuke hotellis puhkamist ja läksime Raekoja platsile oma numbrite järgi. Jah, mitmuses. Nüüd on meil edaspidi osadel võistlustel jälle üle pika aja rohkem kui 1 osaleja stardis. Reedel oli tuuline ilm ja pikemalt ei jäänud spordikeemiateemaliste väljapanekutega tutvuma, läksime hoopis huvitavamatesse kohtadesse - on ju Tartu kesklinn täis häid söögi-joogi kohti ja ka niisama ringi jalutamiseks on võimalused head.

Kuna kõige väiksema osaleja start on laupäeva hommikul kell 10, otsustab ta reede õhtul juba kella 8 paiku magama minna, meil jääb siis üle vaikselt hotellitoas telekast igavaid saateid vaadata :)

Laupäeva hommik algab ilusa päikesepaistelise ilmaga. Vanuseklassis 0-3 aastat osaleja tunnetas õige ärkamisaja ära ja tegi silmad lahti 8.30, sõi ära ja oligi valmis oma starti minema:

Enne starti

Lapsi oli palju, kokku kõigi startide peale 3000 ringis, samapalju kui täiskasvanud osalejaid 10, 21.1 ja 42.2 km distantsidel kokku. Tõeline jooksupidu Tartu kesklinnas.

Noorele osalejale jooks meeldis, see oli ikkagi tema esimene võistlus. Finishisse jõudes oli igal juhul tema poolt kerget juubeldamist kuulda - oli vist rõõmus, et kellegist finishisirgel mööda sai!

Siis oli kõige väiksem osaleja äkki nii väsinud, et kuni lõunani ta rohkem suurt midagi ei rääkinudki - päeva raskeim osa oli ju ära tehtud

Võistleja pärast finisheerumist

Peale hommikusööki, mis on vist ainus koht, kus Dorpatil on natuke ka arenguruumi, saingi hakata oma jooksuks, 10 km distantsiks valmistuma. Ühelt poolt need 10 km ei ole ju midagi erilist, teiselt poolt aga - kui treenid teisi alasid ja trennides praktiliselt üldse ei jookse, siis ega see nii väga lihtne ei pruugigi olla.

Igatahes, jooksuturist, nagu ma olen, võtsin koha sisse 10 km stardikoridori viimases reas et i'mitte kellegile ette jääda ja 13.30 kõlaski start. Taktika oli lihtne - alguses hästi rahulikult (päris palav päev oli ju ka!), siis hakata vaikselt tempot tõstma ja eks siis lõpus näha ole. Plaan oli joosta 1 tunni ja 4 minutiga. Alguses proovisin joosta küll rahulikult, aga kerge küll ei olnud ja mida edasi, seda raskemaks koguaeg läks. Eks viga oli selles, et jooksin ilma kellata ja valisin enda jooksualast treenitust arvestades liiga kiire algtempo, läbides esimesed 5 km 31 minutiga. Mida lõpupoole, seda raskemaks samm läks, aga eesmärk 1 tund ja 4 minutit ka netoajana täidetud sai. Hea trenni eest oli jooks kindlasti. Jooks läbi, olin juba 10 minutit pärast finishit dushi all ja tähtsa päeva, 3. oktoobri, programm jätkus täie hooga - kõigepealt ühes heas kohas söömas, siis 0-3 aastaste vanuseklassi osalejaga jalutuskäik Anne kanali ääres 1 tund ja 40 minutit, siis hotellikülaliste ülevaatamine - väike sõber tahtis 4 korruse lifti juures istuda tund aega ning teiste külastajatega tutvuda :)

Õhtu lõpetuseks kõige pikema jooksu tegijale veel üks "Saku on ice" ning Tartu Linnamaratoni päeva võiski lõppenuks lugeda.

Kui pühapäevahommik sai ka Tartus veedetud, oligi aeg hakata Tallinna poole tagasi sõitma - et varsti samasugust ägedat nädalavahetust Tartus korrata!

Öine vaade toaaknast
Kõigi fotode autor: Gea

No comments: