Thursday, March 22, 2012

Eestimaised hinnad soodustavad ebatervislikke eluviise?

Sattusin täiesti juhuslikult lugema ühte ARTIKLIT, milles on juttu teemast, mis ka mul endal ammu peas on keerelnud - nimelt hinnad Eestis ja Inglismaal versus nende riikide elatustasemed. Miks on võrdluseks just Inglismaa ? Minu puhul sellepärast, et see on riik, kuhu olen kõige rohkem välisriikidest sattunud ja oman ka päris head ülevaadet hindadest.

Ülalpool viidatud artiklis on tehtud väga head ja tabavad võrdlused vastavalt Eesti ühe odavama poeketi ning Inglismaa ühe kallima poeketi vahel. Kui puhtalt seda võrdlust vaadata, tundub, et Eestis elades ja keskmist palka teenides ei olegi võimalik normaalselt (s.t. tervislikult) toituda - kõik on üle mõistuse kallis võrreldes näiteks Inglismaaga.

Aga kas see ikka on päris nii? Järgnevalt isiklikud kogemused. Kuna minu elutempo on suhteliselt kiire ja eluviis enam-vähem sportlik, siis toitun pigem kergelt. Väljas söömiseks peaaegu et aega ei ole - s.t. pea kõik toidukorrad söön kodus. Alkoholi vastu erilist huvi ei ole, magusat ei söö peaaegu üldse. Kõige odavamates toidupoodides ka ei käi. Palju läheb nädalas kokku toidu peale ? Umbes-täpselt 40 €. Seda ei ole kindlasti väga vähe, aga ülemäära palju ka mitte. Ja toit on (suures osas) tervislik. Seega saab hakkama küll - ka Eestis saadavate töötasudega.

Probleemid tekivad muidugi siis, kui peaks näiteks Inglismaal elanuna ja palju söögi peale kulutanuna tulema elama Eestisse ja hakkama siin näiteks 3 korda väiksemat palka saama. Siis tunduksid asjad toidupoes eriti kallid.

Aga väljas söömine? Väljas söömine on Eestis võrreldes Inglismaaga väga odav. Ja vahe on lausa nii suur, et viimati Londonis viibides läks söögiisu üle, kui tekkis vajadus nö. välja sööma minna :)

Meie toit, kui Londonis peab väljas sööma

Seega - mõistlikult elades saab tervislikult elada Eestis ka keskmist töötasu saades ning kindlasti ka Inglismaal. Sest sporditegemine teatud spordialadel nagu näiteks jooksmine, on ju mõlemal pool endiselt tasuta!

Starbucks - kindel (ja rahakotisõbralik) valik kohvijoomisel 


4 comments:

Anonymous said...

Kas PP kriitika eelmise postituse kohta oli ta blogi blogrollist eemaldamise põhjuseks?

Andres said...

Ei ole seda kriitikat veel lugenudki:)

Lihtsalt võtsin täna lõpuks kätte ja võtsin need blogid nimekirjast maha, mille vastu mul endal huvi kõige väiksem on (peale PP oli 1 analoogne blogi veel, kus blogipidaja enese tähtsustamine ja pidev rõhutamine, kuidas kõik teised kõike valesti teevad, hakkas lõpuks vastu).

PP blogi mulle varasemalt meeldis, aga see stiil on ennast minu jaoks ammendanud.

Anonymous said...

Ma igaks juhuks küsin, et see 40 € on mõeldud ikka ühe inimese peale, eks ole? Sellisel juhul võib enda kogemuste põhjal nõustuda. Kui see aga on Geaga kahasse, siis peab hakkama teilt poodide nimesid küsima, kust sellise hinnaga kuuks ajaks kahele normaalset toitu saab :)

Andres said...

Jah, 40 € ühe inimese kohta nädalas - ca. 6 € päeva kohta.

Minu kogemused on, et selle summaga saab täitsa hästi hakkama. Eelduseks on, et kellegil perekonnast on väga hea söögitegemise oskus :)