Sunday, April 1, 2012

Päevane energiavajadus

Õige uks on ikka kuskil olemas, peab selle
lihtsalt üles leidma.
Proovin ka omalt poolt natuke kaasa aidata Gea 28. päeva kavale. Eks lihtsam ongi kaasa aidata nii, et ise kava kaasa ei tee - nii näeb kõrvalt, kuidas teine endale püstitatud eesmärkide suunas liigub ja kui on mingit tarkust juurde jagada, siis seda õigel ajal teha.

Kuna kava järgi on Geal plaanis ka oma kehakaalu natuke langetada, hakkasin eilsest alates uurima, kuidas saada kätte võimalikult täpne Gea päevane energiavajadus. Kui see on enam-vähem täpselt teada, on edasi juba lihtsam - söögi-joogi kalorite kokku lugemine, mõistliku (ca. 200-250 kcal) igapäevase miinuse tekitamine - ja kaalualane eesmärk peaks ilusasti täidetud saama.

Päevase energiavajaduse määramiseks kcal-tes hakkasin uurima internetist erinevaid kalkulaatoreid ja olen saanud vägagi erinevaid numbreid. Kui näiteks ühe kalkulaatori järgi sain päevaseks energiavajaduseks x kcal, siis teise kalkulaatori järgi oli seesama x kcal sobiv hulk juhul, kui tahta kaalu tõsta. Samas, kui ikka ei tea päevast energiavajadust, on suhteliselt raske kaalueesmärgi poole teadlikult liikuda ja eriti veel nii, et see töö ka pikemas perspektiivis ära tasuks ehk kaal peale väikest allavõtmist ka püsima jääks.

Lisan ühe KALKULAATORI LINGI, mille andmed on mulle siiani kõige loogilisemad ja usaldusväärsemad tundunud.

Kui kellegil on kogemusi päevase energiavajaduse määramiseks või soovitusi, kuidas seda võimalikult täpselt teha, andke teada. Olen valmis vajadusel ka natuke raha kulutama, kui peaks selguma, et internetist leitavad kalkulaatorid ei anna piisavalt usaldusväärseid tulemusi. Kõik soovitused on teretulnud!

18 comments:

Roosa Mehike said...

mõnes mõttes nii ta on jah - erinevad kaloriarvutajad arvutavad erinevalt, kuna alused ja põhimõtted on erinevad.
ise kasutan sellist lehte, kuhu saab andmed sisse panna ja kalorikulu ning, mis arvutab sinule vajaliku soovitatava kalorikulu sinu hetke kaalu aga ka vanuse põhjal: http://www.myfitnesspal.com
rakendus olemas ka mu telefoni (Android) jaoks, kui arvuti pole ligidal, saan lihtsalt ka seda kasutada.
minu jaoks polegi tähtis, kui täpselt ta eeldatava kulu arvutab - väga palju on kinni ka su enda usus e. platseebiefektil, mis mõjub ka kaalualandamisel tegelikult. inimese aju ja inimene ise on väga tark ja kaval "asjandus", mida me kunagi ei saa põhjalikult tundma...
igatahes minu puhul on selle lehe kasutamine väga palju aidanud ja väga rahul sellega, ei taha isegi muuta ja otsida teisi põhimõtteid :D

Gea said...

Aitäh Rünno, et oma kogemusi jagasid.

Käisin juba seal lehel ja arvtasin baasainevahetuse jaoks päevase vajaliku enargiahulga sealse kalkulaatori puhul välja ja sain enam-vähem sama tulemuse, mis siin postituses väljatoodud lingi abil.

Sellega ma küll nõustun, et väga palju sõltub sellest, kuidas asjadest mõelda.

Anonymous said...

Väga hea programm, tasuta: http://tap.nutridata.ee/

STI said...

Väga hee kodumaine tasuta programm: http://tap.nutridata.ee/

Anonymous said...

Postituses viidatud kalkulaator pakkus mulle 110 kcal võrra väiksemat põhiainevahetuse määra kui TÜ kliinikumi spordimeedikute kehakoostise mõõtmise aparaat.

Gea said...

Tänud. Seda lehekülge olen viimastel päevadel päris palju uudistanud, aga veel kasutama ei ole hakanud. Teen selle sammu varsti ära.

Andres said...

.. ja see 110 kcal on tegelikult päris arvestatav number, kui võtta eesmärgiks täpne toitumise planeerimine, sest esialgu tundub normaalne teha -200 kcal päevas praeguse kava puhul.

ixs said...

Jagaks ka oma kogemust. Need igasugused kalkulaatorid on toredad aga kõige parem siiani on ikka tavaline kaal+mõõdulint. Minu soovitus on selline pane iga päev kirja mida sa sööd ja kui palju aga ausalt, ka üks komm või küpsis. Arvuta kokku palju tarbid päevas süsivesikuid, valku, rasva. Kaalu ennast iga päev, näiteks kohe hommikul. Pane kõik kirja. No ja nii nädalaid kaks, siis analüüsi mida sa sööd, mis on vajalik, mis mitte. Vaata kuidas su keha reageerib, vähenda või suurenda toidu koguseid. Kui vaja siis vähenda süsivesikuid ja suurenda valgu ja rasva kogust. Rasva ära karda, süsivesik on see mis tekitab polstrit, eriti õhtul, väike komm või küpsis:))). Rusika reegel on, et hommikul sv. sisaldav toit ja mida õhtupoole seda rohkem valku. Kindlasti süüa 3 põhikorda ja 2-3 vahepala. Muidugi kõike teha mõistusega ja mitte ennast näljutada. Kui kaal tõuseb siis vähenda kaloraazi päevas esialgu -200 kcal. Vaata ja katseta, päris huvitav kogemus. Ise tegutsen nii juba pikemat aega, pisitas kaal ja keha rasva% ka langeb.
Edu, ootan põnevusega sinu arengut!

Gea said...

Ossa kui pikk ja põhjalik kommentaar. Ma kasutan kaalu ja mõõdulinti ka :) Igal hommikul on kaal esimene koht, kuhu astun. Tunnen nagu mängiksin lotot. Väike ärevus on ikka sees, et kas võitsin või kaotasin (kaalu).

Esialgu proovingi paika saada vajaliku energiakoguse ja siis selle põhjal saan ka teada kui palju erinevaid toitaineid tarbin. Ma tegelikult kirjutagi tänasest kõik asjad "piinliku" täpsusega üles, mida söön ja kui palju. Ostsin sellepärast eile spetsiaalselt köögikaalu.

Igor, kõik Sinu soovitused on väga kasulikud ja õiged. Tänan. Ma ise ootan ka suure põnevusega kuidas see kõik mulle mõjub.

Rünno Ruul said...

kui endast rääkida, siis suurendan dieedi ajal oluliselt süsivesikute hulka, et suudaks samal ajal kvaliteetselt trenni teha ja vähendav rasva hulka, kuna see teeb kohe paksemaks. Kuna keha kasutab trenni tehes esmalt süsivesikuid ja esimesel taastumisel peale trenni on kõige olulisem süsivesikute varu taastamine, siis rõhun just õhtusel ajal, peale trenni süsivesikute kogusele. kindlasti ka piisavalt valku, lihaste "parandamiseks" peale trenni. 1l jäätist õhtuti on lausa supermõnus toiduks õhtuti :D :P
väga hea on õppida "loodusrahvaste" toitumisest. Tänapäeva arenenud riikide rahvad kasutavad liiga palju rasva oma toidus, mille kogused on loodusinimestel tunduvalt väiksemad. Kui vaadata keenia jooksjate/inimeste toitumist ka tänapäeval, siis suurima osa saavad nad süsiveskutest (ca 68%), ja nii huvitav, kui see ka pole, puhtast suhkrust - nende tee on ikka ülimagus tänu lisatud suhkrule (pruun suhkur) ja seda joovad nad palju :D valgu saavad kätte piimast. liha on väga vähesel määral, kui üldse.
Dieedi pidamise juures ongi kõige olulisem tegeleda ka spordiga või vähemalt palju jalutada-liikuda, muidu võib minna nälgimiseks, sest kalorid on väga kerged toiduga tulema ja väga rasked kuluma... see täpne kaloriarvestus on tegelikkuses võimatu, sest me ei tea kunagi, palju me tegelikkuses toiduga kaloreid saame ja palju kulutame. enamus on ikka "kõhutunde" asi..

Andres said...

Jah, olen nõus. Suur vahe ongi, kas kergema söömise (s.t. dieedi) ajal ka reaalset trenni teha või piirduda jalutamisega - see määrab suuresti ka näiteks õhtuse süsivesikute vajaduse. Vähemalt nii olen ma ise aru saanud.

Tegelikult on see toitumise ja kalorite ja energiavajaduse teema jube huvitav - mida rohkem sellesse süvenen, seda huvitavamaks läheb:)

Kaido said...

Täpsed abdoluutnumbrid küll ei tööta, aga suhtelised numbrid (vähendan söömist 2 00 kcal) on ok. Küttesüsteemile viidates, siis sa ei tea täpselt, kui suure efektiivsusega su keha kütet kasutab s.t. kui suur osa energiast korstnast välja lastakse, sest see on igal inimesel ja iga toiduaine kohta erinev. Teiselt poolt ei tea sa ka täpselt oma keha soojapidavust, s.t. kui palju ikkagi ühe südamelöögi jaoks energiat kuilun ja kui suur on puhas soojakadu. Kalkulaator on parimal juhul täpne keskmise inimese jaoks, see tähendab, et mitte kellegi jaoks. Gea peab ise vaatana, kui suur mõju väikestel muutustel kaalule on ja sellest järeldused endale tegema.

Andres said...

Olles endale teadaolevad ja kommentaarides viidatud kalkulaatorid järgi proovinud, olen jõudnud samale järeldusele - kõik on individuaalne ja läbi katsetamise saab vajalikud kalorid ja miinuse suuruse paika.

Samas, kas kellegil on kogemusi kalorites tekkiva miinuse ja kehakaalu seostest? Näiteks kui nädalas tuleb miinus 1500 kcal, siis mitu % võikks kehakaal langeda? Selle saab ka muidugi katsetamise käigus teada, aga kui kellegil on sellist kogemust olemas, oleks seda hea teada.

J said...

Tuleks teada, mitmes grammis rasvas on see 1500 kcal. Ette ei hakka ütlema, aga tegu on väga lihtsa korrutustehtega.

Kehakaaluprotsendina kaalukadu niimoodi ütelda ei saa, kuna see sõltub iga inimese enda kehakaalust.
Näiteks 70 kg kaaluv inimene kaotab nädalaga (eeldusel et ta on 1500 kcal miinuses) 166 g rasva, mis moodustab ta kehakaalust 0,23%, 100kilosel aga 0,166%.

Trenni tuleb teha. Ja korralikult, küll siis kaal kaob. Räägin omast kogemusest - vahet pole palju ma söön, juurde ma ei võta, kuna koormus on nii suur peal.

Anonymous said...

Kui internetiavarustes väidetavat uskuda siis 1500kcal miinust annab 200 grammise kaalulanguse(1kg langetamine vajaks ca 7000 kcal miinust). Aga eks seegi ole sügavalt individuaalne-kellel mille arvelt(rasv,süsivesikud,lihased või vesi) kaalulangus toimub, mul on pekk see mis läheb käiku alles siis kui enam midagi muud võtta ei ole :)

Andres said...

ca. kuu aja pärast saan oma statistikast rääkida - kuidas -kcal ja kg-d mul omavahel seotud on.

Toivo Ellakvere said...

soovitav kcal hulk on selline, millega kehakaal langeb, kui toitud tervislikult. katse - eksituse meetodil.

http://www.toitumine.ee/paevane-portsjonite-arv-3/

Andres said...

Jah, katse-eksitus meetod on ka see, mida siin kasutame. Olles läbi vaadanud kõigi teadaolevate eestikeelsete sellealaste internetilehtede ja siin kommentaarides soovitused, panime kava paika ja tundub, et see ka toimib. Kui hästi ja tulemuslikult, see selgub ca. kuu aja jooksul.