Tuesday, March 27, 2012

Kuidas põlvevalust lahti saada?

Ei-ei, seekord mul endal rohkem hädasid jalgadega ei ole:) Aga põlvevalu on ka üks sedasorti valu, mida on esinenud vist päris paljudel jooksmisega tegelejatel.

Kui eelmises loos küsisin ja sain palju kasulikke vastuseid säärelihaste valude kohta, mida olen juba hakanud ka rakendama, siis täna saan kirjutada, kuidas mul õnnestus (tükk aega tagasi) lahti saada põlvevalust, millega ei saanud hakkama mitte ükski arst, kelle poole pöördusin oma murega.

Aga nüüd täpsemalt. Ühel tempojooksul talvisel maanteel lõi äkki põlve valu. Jooksu lõpetasin poole pealt ära ja läksin käies koju. Algul lootsin, et valu läheb iseenesest üle, aga seda ei juhtunud. Mida päev edasi, seda hullemaks läks. Kõndida oli ka väga raske ja vaevaline. Kui nädal oli möödas, läksin arsti juurde. Algas üks lõputu arstide juures käimise jada, mis kestis veebruarist juunini. Lõputud põlvesoojendustel käimised, määrimised erinevate kreemidega jne. jne. Mitte miski ei aidanud. Terav valu küll taandus, aga joosta proovides  hakkas peaaegu kohe uuesti valutama. Ükski arst, kelle poole olin pöördunud, ei osanud öelda, mis viga võiks olla.

Siis kui olin põlveprobleemile ja üleüldse sporditegemisele käega löönud ja muude teemadega rohkem tegelema hakanud, tuli abi. Üks nö. imearst, kelle nime ma isegi ei tea, soovitas ühe tuttava kaudu, kes talle nagu muuseas oli minu probleemist rääkinud, hakata tegema kükke - maksimaalselt varvaste peale toetudes. Põlvevalu hakkas kohe taanduma, mõne päeva pärast oli kadunud ja see meetod toimib siiani. Juba 19 aastat.

Ka kõige hallimatel hetkedel võib tunneli
lõpus valgust oodata ...

4 comments:

Roosa Mehike said...

See on jah teada fakt, etosade põlvehädade puhul (eriti just ennetavas mõttes) aitavad küki tegemised. see varvaste peal küki tegemine peaks tegelikult aitama tugevdada lisaks ka kannakõõluseid/säärelihaseid - nii et topeltpluss. tasuks nädalas 2-3x leida aega ja teha neid jõu ja ilunumbreid :D:P

Heiki said...

Huvitav lahendus aga väga loogiline samas :).

Isiklik arvamus on, et soojendused ja soojad kreemid põlvevalu puhul ei aita.

Soojenduse ja sarnase kreemi kasutamise eesmärk on eelkõige siis lihase soojendamine, selles olevate veresoonte suurendamine, mis tooks rohkem toitaineid lihasesse ja viiks välja sealt jäägid.
Põlv aga ei koosne lihastest vaid erinevatest kõhredest, sidemetest, kõõlustest. Ehk üks võimalusi seal on, et väike veresoon läheb katki ja veri läheb valesse kohta. Kui nüüd peale soojendada, siis verd muudkui tuleb ja tuleb ning paranemist pole oodatagi.

Samuti võivad sidemed põlve valu tekitada aga seda siis läbi selle, et sääre lihased on venitamata korralikult (sarnane põhjus võis ka sinul eksisteerida).

Venitamata lihas tekitab pingeid, mõjub sidemetele ning lõpuks hakkab nö märkamatult jalga kiskuma.
Soovitatud varvastel kükid aga venitavad sääre ees olevaid lihaseid ja seetõttu vähenesid pinged ning valu kadus.

Loomulikult ei tasu siin jätta tähelepanuta ka trennile eelnevat väikest soojendust + võimlemist / venitamist.

Eelkõige venitamine tõmbab just kõik need trenni jooksul lühenevad "vidinad" natukene pikemaks ehk jälle on ruumi, et nad saaksid lüheneda - kusjuures, lühenemine siin tähendab siis eelkõige seda, et kehas tekivad hoopiski pinged (vastupidine sõnade kasutus :)).

Viimase soovituse vastu eksin ise ka pidevalt :) aga noh käitu mu sõnade, mitte tegude järgi :)

Tanza said...

Andres, kas sa siiamaani teed kükke? :)

Mul on alates augusti keskpaigast põlve ristsideme venitus teinud nii haiget, et alles nüüd märtsis on saanud enamvähem ilma valuta jooksmas käia. Tartu EMO ütles, et andke jalale 2 nädalat puhkust :)))

Andres said...

Teen jah:)

Kui mingi aeg ei ole teinud, hakkab põlv endast kohe märku andma - ta on nendega vist liialt ära harjunud. Peaaegu 20 aastat ikkagi juba ..