Wednesday, July 16, 2014

Maraton nr. 2

Peale Ostrava-sõitu algas ettevalmistus järgmisteks suurteks rulluisumaratonideks - 24. augusti Tartu Rulluisumaraton, 31. augusti Tallinna Rulluisumaraton ning 27. septembri Berliini Rulluisumaratoniks. Vaja oleks üks vähemalt poolmaratoni pikkune võistlus leida ka 13-14 septembri nädalavahetuseks. Üks variant on Praha, aga hea oleks kui leiaks midagi lähemalt - kasvõi kusagilt Poolast, kuhu saaks kiirelt autoga kohale minna.

Kui valmistuda maratonideks, tuleb teha kõvasti trenni. Ja kõva trenn tähendab minu jaoks eelkõige mahtu, aga ka kiirendusi osadel päevadel. Et maratonifinishis vähemalt oma grupis kõigile 1:0 ära teha. Nii nagu Ostravas tehtud sai.

Iga ettevalmistusnädala (kokku on neid 7) nö. "kirsiks tordil" on 42,5 km pikkune trenn rulluiskudel. Nii esimene kui ka nüüd teine selline maraton said sõidetud Lillepi pargis; küllap lisandub suve jooksul ka teisi radasid, kus trenni jooksul 42,5 km läbin. Maratonitrenni eripära on, et trennis on pulss madal - kusagil seal 130 juures, tähelepanu saab pöörata tehnikale, sellele kuidas uisud jalas istuvad (s.t. kui tõmmata algul väga kõvasti kinnitused kinni, siis kui kaua saab nii sõita, et kusagilt soonima ei hakka), õigete joogipausikohtade katsetamine, kõrvalt saab ka üldjuhul jälgida, kuidas tippsportlased oma pikka otsa sõidavad jne jne. Ühesõnaga üks õige vastupidavusala pikk trenn.

Seekord läksingi kohati liiga hoogu sportlaste ilusast sõidust ja nii tõusis automaatselt tempo endalgi, mis tähendas, et viimasel kolmel ringil tõusu võtmine enam nii väga lihtne ei olnudki :) Aga järgmine maraton rulluiskudel toimub juba eeloleval pühapäeval Lillepi pargis. Maratoni läbimise ajaks planeerin 1 tund ja 55 minutit - see on arvestatud läänetuule korral, mis tagab kõige ebasoodsamad tuuleolud Lillepis; idatuule korral saaks planeerida 1 tund ja 50 minutit või isegi natuke vähem. Kes soovib sellises rahulikus tempos kaasa sõita, olete oodatud!

1:45 - varsti võib trennis sellises tempos
maratoni juba ära sõita

No comments: