Sunday, November 16, 2014

Kas õlu sobib trennijärgseks joogiks?

Kui teha tugevam trenn (kestusega vähemalt 2 tundi) või mis veel hullem, osaleda mõnel maratonil, tuleb tihtipeale hiljem kokku puutuda korraliku januga. Ning kui trenni (või maratoni) ajal oled juba piisavalt vett joonud, on vähemalt minul tekkinud küsimus, et mida siis juua, et janust lõplikult võitu saada. Vett ju lõpmatuseni ka ei soovi juua.

Viimasest paarikümnest aastast tean vähemalt kahte Eesti vastupidavusalade sportlast, kes kasutasid päris tihti õlut taastusjoogiks peale trenne. Kusjuures tegemist oli meie tänase tasemega võrreldes ülitugevate jooksjate ja suusatajatega, kes olid kõvad tegijad ka väljaspool Eestit. Nende puhul see toimis. Ka väljaspool Eestit on teada tuntud vastupidavusalade sportlasi, kes peale raskeid trenne on janu just õllega kustutanud.

Olen ka ise vahel proovinud peale suviste maratonide läbimist õhtul 2 õllega janu lõplikult ära kustutada ja enamasti on see ka õnnestunud, aga ei ole päris õige asi tundunud - enesetunne on enne õllede joomist parem olnud kui peale õllesid. Aga see oli niikaua nii, kuni sain teada ühe väga hea jõusaali treeneri info (mida ta ise oma nime alt ei avalda), et õlu sobib oma omadustelt väga hästi taastavaks joogiks peale rasket trenni, ainult et tuleb valida õige kogus ja see kogus on suhteliselt väike.

Õigeks koguseks minu puhul loetakse näiteks 0,4 liitrist pudelit. Ja see kõik toimib muidugi eeldusel, et õlu joogina maitseb. Peale järgmist maratoni saab siis ära proovida - 0,4 liitrine Imperial näiteks.

Isiklikud lemmikud, eriti see parempoolne

5 comments:

Kätlin said...

Tegelikult on tõestatud, et õlu ei kustuta janu. Vastupidi, alkohol dehüdreerib veelgi enam.

Ma saan aru, et taastumiseks kasutatakse teda, kuna ta sisaldab süsivesikuid, B grupi vitamiine. Kui õllest alkohol välja võtta, siis täidaks ta enda eesmärki. Koos alkoholiga teeb ta tegelikult ikkagi rohkem kahju. Alkohol ei mõju lihastele hästi.

Paljud küll kiidavad ja väidavad, et asi töötab, aga see on illusioon pigem just süsivesikute tõttu. Ilmselt ongi raskem seda teist poolt tajuda, et kuidas ta aeglustab lihaskahjustustest taastumist.

Anonymous said...

On tõestatud, et see erinevat jookide dehüdreeriv võime avaldub alles pärast suuri koguseid (jutt käib liitritest).

Kohvi, tee dehüdreerivus organismis väljendub pärast kannutäie joomist ja on imeväike.

See dehüdreerivus ise on kõige suurem müüt või õigemini valearusaam.

Ma usun, et õlle positiivsed omadused kaaluvad selle väikse dehüdreerivuse üle, eriti kui eelnevalt on palju vett juba joodud.

Andres said...

Ise proovisin eile järgi 1 pudeli põhimõtte. Kuna minu eilne trenn oli võrreldav keskmise rulluisumaratoni läbimisega, siis saan täna öelda, et õhtune 1 õlu (või mingi muu põhjus) on taganud tänaseks hommikuks superhea enesetunde.

Kätlin said...

Ma nõustuks ananüümse kommenteerijaga, kui tegemist oleks alkoholivaba õluga. Ei saa aru, kuidas saab alkohol kasulik olla?

Andres said...

Alkoholivaba õlu kasuks räägib veel ka see asjaolu, et seda millegipärast üle 1 pudeli pole kunagi tahtmist juua ..