Saturday, November 1, 2014

Sees või väljas?

Paar nädalat tagasi küsisin ühelt tippsportlaselt (kes tegeleb ka suvealaga), et kas on mingit vahet kui kogu ettevalmistusperiood viia läbi siseruumides (jõusaal, spordihall) või tuleks seda teha välistingimustes?

Kui valmistuda Eesti kliimas välistingimustes järgmiseks rulluisuhooajaks, saaks kasutada sügisel jooksmist ja talvel suusatamist. Jooksmine ei haaku rulluisutamisega liiga hästi, suusatamisel sobiks uisustiil. Muidugi saab väljas teha ka nii imitatsiooni- kui teatavaid jõuharjutusi.

Sees treenimisel on aeroobseks tegevuseks võimalik kasutada erinevaid trenazööre - alates jooksust ning veloergomeetrist ja lõpetades cross-traineritega, kokku vähemalt 6 erinevat varianti. Samuti on paremad võimalused imitatsiooni- ja jõuharjutuste tegemiseks.

Aga peamine põhjus, miks minu ettevalmistusperiood kulgeb peamiselt sees, seisneb selles, et sees harjutamisel on tingimused suvised - on soe ja päris tihti ka umbne - ja see imiteerib päris hästi suviseid tingimusi. Tuleb ju suvel üldjuhul võistelda palava ja umbse ilmaga ja kui seda terve talv ja sügis harjutada, läheb äkki suvel juba kergemalt palavuse ületamine? Eks järgmisel suvel ole näha, kas on nii või mitte. Igatahes siiani ei ole palav ja umbne ilm minu parimad sõbrad olnud :)

Rahalises mõttes vahet ei ole sees ja väljas treenimisel. Näiteks Sparta Spordiklubis maksab üks trenn 5 €-i ja kui sõita kodunt autoga Pirita metsa trenni tegema, on autokulud täpselt samas suurusjärgus.

Aga tulles tagasi esimese lõigu ja tippsportlasele esitatud küsimuse juurde, siis vastuseks oli, et sees tegemisel ei kaota kindlasti mitte midagi võrreldes välistingimustega, pigem on võimalusi oluliselt rohkem.


No comments: