Friday, January 9, 2015

Kuidas ma vaba aega juurde leidsin

Detsember on olnud minu elus huvitav aeg. Isegi äärmiselt huvitav. Kui 5. detsembril meile uus pereliige juurde tuli, ei osanudki alguses arvata, mis lähikuude trenniplaanidest ja töödest täpsemalt saab - iga laps on ju erinev ning käitumised (rahulik/rahutu, magab öösel/ei maga öösel, jne jne ... ...) ka väga erinevad. Ning kui väike laps on ikka väga rahutu ja saja erineva hädaga ning öösiti ka eriti ei maga, ega siis lootust kvaliteetselt trenni teha küll ei oleks. Samuti tundus enne 5. detsembrit, et vaba aega üldse ei ole; kõik päevad olid nagu hommikust õhtuni tegevusi täis.

Mis on aga juhtunud peale 5. detsembrit, on mind tõsiselt üllatanud. Vaba aega on tublisti juurde tulnud võrreldes varasemaga, praktiliselt kõik planeeritud tegevused on tehtud saanud ja üldine enesetunnegi on palju parem kui see enne 5. detsembrit oli.

Jah, tõsi, nii umbes 5 ööd on täielikult üleval oldud selle kuu aja jooksul - aga need on olnud pigem lõbusad ööd - ära on saanud vaadatud erinevate telekanalite öised programmid ja magatud päeval siis tagantjärgi. Aga mõned olulised muudatused on ka tehtud, mis on tekitanud hulgaliselt vaba aega juurde. Toon välja peamised:

  • Enamus inimestest jälgib suhteliselt hästi seda, millest toitutakse ning enamus juhtudel eelistatakse kvaliteetset toitu mittekvaliteetsele. Kuidas on aga lood vaimse poole pealt? Kui palju seda jälgitakse, mille peale kulub aeg arvutis olles, mida televiisorist vaadatakse, mida raadiost kuulatakse. Mina näiteks kuni detsembri alguseni seda teadlikult ei jälginud ja olin ka juba varasemalt tähele pannud, et vaimses mõttes rämpsu tarbimine on tekitanud ühe suure probleemi - süvenemisvõime on oluliselt vähenenud. Elav tõestus sellele oli see, et suur osa alustatud raamatutest on jäänud pooleli. Nüüd, kus olen kuu aega jälginud, mida ma internetist üldse vaatan (vabal ajal on internetikasutus üldse praktiliselt ära kadunud), milliseid programme televiisorist jälgin (on lisandunud mõned täiesti uued programmid) ja mida raadiost kuulan, on tekkinud tunne, nagu igal päeval oleks vaba aega juurde tekkinud tundide kaupa. Ja selle kuu jooksul saab varsti lõpetatud juba neljas raamat.
  • Kõik tööasjad tuleb ära teha tööl. Kui jõuan koju - ükskõik kui hilja see siis ka ei ole - on kogu mu aeg ja energia koduste päralt. Varem sai ikka tööasju koju kaasa võetud ja neid nii mõeldud kui tehtud õhtuti. Tegelikkuses selleks aga igasugune vajadus puudub.
  • Toitumine on automaatselt muutunud, nii et viimase kuu jooksul on minu kehakaal vähenenud 3% võrra. Lihtsalt pole ei aega ega vajadust enam nii palju toitumisele pühenduda kui seda varem oli. Ja mida parem füüsiline vorm, seda efektiivsem oma igapäevastes tegevustes oled.
Seega - väike laps on pannud minu elukorralduse kiirelt paika ja tekitanud palju vaba aega juurde :)

"Peasüüdlane" ise
Foto autor: Kristi Palm

PS. Trennis sai käidud detsembris 19 korda ning aega kulus selle peale kokku 26 tundi. 

No comments: