Friday, February 27, 2015

Miks suusatamise MM nii igav tundub?

Kui nädal tagasi algasid Falunis suusatamise MM-võistlused, plaanisin vaadata nii paljusid teleülekandeid kui võimalik ja esimestel päevadel seda ka tegin. Päev-päevalt hakkas aga huvi pidevalt vähenema kuni selleni, et alates kolmapäevast ei ole kursis enam ühegi tulemusega Falunist.

Väliselt on ju kõik ilus - telepildile saateks seletavad katkematult Tarmo Tiisler ja Lembitu Kuuse isegi suhteliselt asjatundlikku juttu, rajad on atraktiivsed, võistlusformaadid oleks ka nagu huvitavad ... aga midagi olulist jääb ikkagi puudu.

Esimene huvilanguse põhjus on kindlasti see, et peale 2011.a. kevadet kui meie murdmaasuusatajad lõpetasid süstemaatilise keemiast abiotsimise (sest kuidas teistmoodi võiks loogiliselt selgitada järsku tulemuste langust praktiliselt kõigil Eesti parimatel suusatajatel) pole enam juba mitmendat aastat kellegile kaasa elada ja kui vaadata ka järelkasvu tulemusi, ei hakkagi lähemate aastate jooksul olema. Aga võõraste tegemisi on ikkagi natuke igav vaadata - tõesti, täiesti ükskõik on, kes norralastest täna võidab või ei võida. Või on tipus hoopis soomlane Iivo Niskanen või keegi venelastest - ei paku huvi ...

Teine huvilanguse põhjus on võistlusformaatide muutus, mis lõpuks on jõudnud selleni, et murdmaasuusatamisse on alles jäänud ainult 1 eraldistardist sõit nii meestele kui naistele. Aga eraldistardid olid suurtele suusahuvilistele kindlasti huvitavamad vaadata kui ühisstardid. Kui nüüd on mõtet vaadata ainult võistluste lõpuosa, siis varasematel aastatel oli huvitav jälgida kogu võistlust.

Kolmandaks - kui võrrelda näiteks MK-etappidega, on konkurents tipus oluliselt hõredam ning ega see just ka võistlusi huvitavamaks ei tee.

Aga positiivne on kõige selle juures see, et kõik see aeg, mis oli planeeritud sel nädalal teleka vaatamiseks, on nüüd vaba muudeks tegevusteks. Näiteks selle asemel, et 4 minutit tagasi alanud meeste teatesõitu jälgida, saab hoopis Sparta jõusaali kangi tõstma minna :)


Aga muidugi on ka kahju, et kunagine igatalvine tippsündmus (suusaalade MM või OM) on jäämas tühjaks kohaks. Pakun, et ka Eesti meedia peab hakkama suusaalasid aasta-aastalt järjest vähem kajastama, sest lisaks kõigele muule on lihtsalt piinlik sportlaste endi kommentaare juba kuulata. Millisel teisel spordialal peale suusatamise veel täielike autsaiderite intervjuusid eetrisse lastaks?

No comments: