Thursday, March 26, 2015

Mida arvata viimase aja dopingujuhtumitest?

Lühikese aja jooksul on kaks Eesti jooksjat vahale jäänud keelatud ainete tarvitamisega ning antud teema on ka Eesti spordimeedias tekitanud väikese diskussiooni dopinguteemadel. Muidugi on see diskussioon palju tagasihoidlikum kui oli Andrus Veerpalu dopinguloo puhul, aga see on ka igas mõttes arusaadav.

Mina ei mõistaks dopinguga vahele jäänud jooksjaid hukka, eriti sel nädalal avalikuks tulnud jooksjat. Miks? Põhjused selliseks suhtumiseks on:

  • Meie jooksjad on üritanud läbi lüüa mängus, mis käib neile selgelt üle jõu. Just võimaluste poolest. Teada on ju, et ilma taastusaineteta ei tehta juba aastakümneid vastupidavusalade spordis mingeid tulemusi. Kõigil, kes läbi löövad kestvusspordialadel, on korralik meeskond selja taga. Kus on see meeskond meie jooksjatel?
  • Läbilööki tipu suunas on vähemalt üritatud, käies taastusvahenditega piiri peal. Aga millisel elualal ei tuleks piiri peal käia kui proovitakse sel alal tippu jõuda?
  • Väga suure tõenäosusega ei olnud vähemalt ühe vahelejäänud jooksja puhul keelatud ainete tarbimine teadlik tegevus.
Aga mida tuleks teha, et keegi meie vastupidavusalade sportlastest - olgu see keegi siis jooksja, suusataja, kiiruisutaja või laskesuusataja - jõuaks jälle maailma tippu? Ja seda lubatud taastumisvahendeid kasutades.

Mina näen sisuliselt ainsat võimalust sellisena, et sportlasele on vajalik korralik meeskond kokku panna, kus on kõik vajalik oskusteave kaasatud - alates tipptasemel treenerist ja lõpetades toitumise ja taastumise asjatundjatega. Ehk midagi analoogset nagu Raul Rebane Gerd Kanteri tiimijuhina kunagi aastaid tagasi moodustas. Igasugused muud variandid (nö. põlve otsas nokitsemised) võivad edu tuua küll Eesti meistrivõistlustel, aga maailmas läbilöömiseks on vaja ka maailma tasemel ettevalmistust.

Meedia võib ju dopingutarvitajaid maha teha, aga kokkuvõttes ei muuda see meie spordi tänase juhtimisstruktuuri ja -põhimõtete juures midagi. Dopingupruukimine spordis on minu meelest üldse üledramatiseeritud. Kui palju on reeglite rikkumisi muudel elualadel, mis tekitavad muuhulgas ka meie riigile märkimisväärseid kahjusid ja millest peaaegu üldse ei räägita? Sportlased ja doping on paljude muude eluvaldkondade reegliterikkumisega võrreldes nagu lihtsalt "seekord läks niimoodi." Sest taastumisvahendeid kasutati amatööri tasemel.

Legendaarne särk - NO DOPING TEAM, mida
kandes olen teinud oma senised kiireimad jooksud

No comments: