Monday, June 5, 2017

Nädalavahetus rulluiskudel Rakveres

Kui eelmisel neljapäeval hakati Rakveres ootamatult Laial tänaval pindamistöid tegema ja taevast sadas rahet, tuli nädalavahetuse rullivõistluste korraldustoimkonnal see õige korraldamistunne sisse - ega enam ju palju hullemaks minna ei saa, ... vist. Ei läinudki. Laia tänava probleem lahendati linnajuhtide poolt ära, sest rulluiskudega pinnatud tee peal turvaliselt liigelda pole võimalik ja rahe oli asendunud reedeks, Rulluisufestivali alguspäevaks, tavalise kevadilmaga. Vähemalt kuiv oli, mis on rulluisutamise juures kõige olulisem.

Rulluisufestivali programm algas reede õhtul kell 19:00 Rakvere Night Skate`ga Spordikeskuse juures oleval ringil mööda Kastani puiesteed. Korraldusmeeskonna jaoks algas õhtu muidugi varem - aedade ja lintide paigaldamisega tänavate äärde, et autojuhid rulluisutajate vahele trügima ei saaks tulla. Kogu korraldustoimkonna üllatuseks tuli kohale üllatavalt palju rullitajaid. Me ei olnud keegi varasemalt analoogset üritust teinud ja seega ootused täiesti puudusid osalejate arvukuse suhtes - prognoosid olid 0-st kuni 20-ni, aga tegelikkuses tuli kõige optimistlikumast prognoosist 2,5 korda rohkem rulluisuhuvilisi kohale!

Rakvere Night Skate - enne raja avamist
uisutajatele

Tund aega ühissõitmist tehtud, hakati Tõnis Paalme eestvedamisel mängima rulluisuhokit. Vot see oli reede õhtu tegelik kulminatsioon, mis meeldis küll vist kõigile mängijatele, ka neile, kes esimest korda mängisid. Mina olin enamuse ajast väravas, aga kuna organisaator Tõnis oli vastasmeeskonnas, siis tuleb tunnistada, et ka väravas sai selja kiirelt märjaks ...

Reedeõhtune sobiv rulluisutamise riietus

Kella 22:00-ks oli meeleolukas üritus läbi, korraldajatel veel tund aega tegemist, et kõik kokku panna ja järgnes majutuskohta sõit. Kogu korraldusmeeskond ööbis ühes majas - nii oli kõige parem omavahel tegevusi kooskõlastada ja kuna sellist suurt üritust mis nõuab ligi aasta pikkust ettevalmistust saab korraldada ainult omavahel väga hästi läbisaavate meeskonnaliikmetega, siis võib öelda, et päris lõbusad õhtud ja päevad olid meil.

Keskööl magama ja kui kell oli laupäeval saanud 04:08, teatati teisest toaotsast, et peaks vist ärkama hakkama. Nojah, väljas oli ka juba valge ja mis siin ikka enam magada. Kohvi ja puder ning kõik autodesse ja platsile üritust ette valmistama. Kella 7:45-ks olid kõik piirdeaiad mööda linna õigetesse kohtadesse laiali transporditud ning juba 8:30-ks Rakvere keskväljakul ajutised elektriühendused rajatud. Nüüd kui kõige kiiremad tegevused olid tehtud, siirdus korraldustoimkond hommikust sööma Rohuaia kohvikusse. Järgnesid tavapärased ürituse ettevalmistusega seotud tegevused ja juba kell 12 kuulutati Rulluisufestival avatuks.

Korraldajate jaoks kõige pingelisem aeg algas kell 15:00 piirdeaedade paikapaneku, stardi-finišiala rajamise, raja sulgemise ja ohtuslintide paigaldamisega. 2,5 tundi tegutsemist täiskiirusel nii et kõik riided seljas olid läbimärjad ning 5 minutit enne võistlejate starti oligi kõik korras. Kuna korraldaja tahab ka ise oma töö tulemusi näha, oli minul võimalik osaleda lühema distantsi (11 km) võistlusel. Riiete vahetamiseks ja uiskude allapanekuks jäi 4,5 minutit ning 30 sekundit enne stardipauku jõudsin stardikoridori.

Lühemal distantsil tuli läbida 3 ringi pikkusega 3,65 km. Minu plaan nägi seekord ette esimesel ringil väga rahulikku sõitmist võistlejaterivi lõpus ning teisel-kolmandal ringil vaikset ettepoole liikumist. Et saada paremini aru rajal valitsevatest meeleoludest, kuidas asfaldi ja ringivalikuga rahul ollakse ja muudele korraldajate jaoks olulistele küsimustele vastuste saamine. Seega siis liikusingi distantsi jooksul vaikselt ettepoole ja üle lõpujoone 35-ndana, kokku oli lühemal distantsil lõpetajaid 87.

Kiire riiete vahetus ja juba saigi kaasa elama hakata kõrgetasemelisele rulluisumaratonile, mille võitjaks tulnud lätlane Reinis Znotins on kahtlemata maailmaklassi sõitja. Seoses esimese kahe sõitja finišeerimisega tuli ka kohtunikel oma hinnang anda fotofiniši analüüsi abil, aga väga keeruline see ei olnud. Nii et peakohtuniku roll ei olnudki seekord formaalsus.

Kõik on kohal!

Kui Rulluisufestival oli reede õhtul alanud jahedamapoolse ilmaga (+6 kraadi), siis laupäevaõhtuste võistluste ajaks oli saabunud juba märksa ilusam ilm, lausa ideaalilähedane sõiduilm - päike paistis, aga palav ei olnud.

Peale võitjate autasustamist järgnes korraldustoimkonna töös see osa, mille kohta võistluse ajavõtupealik ütles - minu motivatsioon asjade kokkupaneku tööd teha on 10 punkti skaalas -20. Ja see -20-se motivatsiooniga töö kestis mitu tundi :) Aga siis järgnes päeva see osa mida oli ka juba natuke oodatud - korraldustoimkond suundus riideid vahetama et pidulikuks after-partyks korralikud-pidulikud riided selga panna ning ametlikku peopaika kohale kihutada!

.....................................................

Kui laupäeva-hommikusest äratusest oli möödunud täpselt 24 tundi, jõudsime kõik rõõmsalt oma majutuskohta tagasi ja pikemat juttu rääkimata vajuti magama ... et juba jälle 4 tunni pärast üles tõusta ja asju arutama hakata. Asjade arutamine toimus mitmetunniseks kujunenud hommikusöögi käigus ja kui kell oli saanud 13:00 oligi aeg siirduda Rulluisufestivali kolmandale päevale, kus oli kavas eraldistardist sõit Vinni-Rakvere kergliiklusteel. Kuna selle võistluse korraldajaks oli Rakvere rulluisuklubi, siis saime nautida lihtsalt osalemist, mis tundus tõelise puhkusena peale viimaseid sisutihedaid päevi. Isiklikus plaanis läks paremini kui ootasin. Distantsi pikkuseks oli 8,7 km ja ajaks sain 20.18. Vaadates selle aasta varasemaid võistluseid, kus on hädaga saanud poolmaraton 1 tunniga ära sõidetud, siis nüüd on minek juba natuke parem. Lisaks oli ka tuul terve distantsi kergelt vastu, mis liikumisele just kiirust juurde ei lisa.

Kui laupäevases sõidus oli taktikavalik teadlik, et alguses väga aeglane ja siis natuke kiirem, siis eile sai ka samamoodi tehtud - esimesed kilomeetrid aeglasemalt,siis natuke hoogu juurde ja viimane kolmandik täiel kiirusel. Tundub et mulle selline taktika sobibki - nii on lõpus alati hea tunne ja ei teki juba poole sõidu peal tunnet, et tahaks olla finišis.

Ja pühapäeva õhtuga saigi esimest korda toimunud Rakvere Rulluisufestival punkti. Kindel on see, et meie korraldustoimkonna poolt ei jää Rakvere Rulluisufestival viimaseks ühisettevõtmiseks. Nii palju on koos tööd tehtud ja mõeldud viimase aasta jooksul, et tegelikult tahaks juba järgmisest üritusest rääkida, aga praegu on veel natuke vara. Kuigi aeg ja koht on juba ära broneeritud :)

Nii head meeskonda kui meie Rakvere Rulluisufestivali korraldamisel kokku saime, saab juhtuda võibolla ainult üks kord elus - seega, järgmiste rulluisuüritusteni!!!

Imeilus Rakvere keskväljak meelitas laupäeval
kohale nii suuri kui väikeseid
Ja veel - kuigi olime valmis ka kriitiliseks tagasisideks osalejate poolt (kellele ei meeldi Rakvere tänavate asfalt, kelle jaoks ilm liiga külm või konkurendid liiga tugevad) - saime hoopis palju positiivset tagasisidet ja toongi siinkohal ühe väga südantsoojendava tagasiside välja:

Tere !
Minu abikaasa on aastate(kümnete) jooksul väga palju kordi erinevatelt spordivõistlustelt koju saabunud.
Seekord saabus ta väga kaunilt kujundatud medali, imeilusa lillekimbu ja väga sisuka kinkekotiga.

Siirad tänusõnad korraldajatele !!! - väga hea töö ja tunnustus medalistidele.
Tundsin, et tahan oma tunnet teiega jagada 🙂


No comments: