Thursday, April 3, 2014

Taastumine keset tööpäeva toimuvast trennist

Sel aastal on läinud niimoodi, et töönädala sees toimuvad trennid toimuvad üldjuhul tööpäeva sees. Sellel on mitmeid eeliseid, aga võivad olla ka arvestatavad puudused.

Kui tööpäevad kestavad õhtuti suhteliselt kaua, siis kõige kindlamalt saab tagada trenni toimumise kui see toimub kas hommikul või päeval - see tähendab, et peale trenni lõppu tuleb tööpäeva jätkata. Väljakujunenud ajad on meil olnud kas kell 11.00 või 14.30.

Minu jaoks on keset tööpäeva toimuva trenni puhul kõige olulisem see, kuidas tagada trennijärgsetel töötundidel kvaliteetne ja tempokas töö. Kui teed jõusaalis 700-800 kordust, siis ilmselgelt jääb suur osa enne trenni olemas olnud energiast jõusaali. Aga kuidas tagada sellises olukorras trennijärgne tempokas töö? Sest mis rõõmu saab tunda heast trennist kui pärast tööd enam teha ei jõua ...

Olen katsetanud kiireks taastumiseks mitmeid variante, kusjuures spordijoogid ega muud otsesed taastumisvahendid ei ole nende hulka kuulunud. Enda jaoks parimaks olen tunnistanud variandi, kus peale trenni söön ära ühe banaani ja ca. tunni aja pärast kas kodujuust või kohupiim. Töötab väga hästi ning trennijärgne kvaliteetne töö on tagatud!

Millist varianti kiireks taastumiseks kasutate Teie?

Hea jooksurada Viimsis
Foto autor: Gea

6 comments:

Heiki said...

Taastusjook, nt SiS'i toode + kompressiooni tooted.
Kui on aega, teen enne kompressiooni toodete peale panemist ka väikse külma geelikuuri - määrin pingutuses olnud lihased geeliga kokku ja lasen geelil oma teha.
Kui soovid vähe kiiremini siis pesemise ajal külmaveega turgutused pingutatud lihastele.

No ja kui kõik need protseduurid tehtud siis üks hea tass kohvi mõjub kenasti turgutavalt.


Aga üldiselt - lase organismil harjuda sellise rütmiga ja mingi hetk ei olegi mingeid erilisi "abivahendeid" vaja.

Andres said...

See on hea tähelepanek, et aega on vaja - olen ise ka tähele pannud, et mida aeg edasi, seda lihtsamaks taastumisega läheb.

Ja kohvi on ka muidugi hea nö. abivahend.

Ja eks taastumisel on oluline ka see, milline vorm on - nt. kui mõni tippsportlane on otse Spartast minu kontorisse tulnud, et midagi arutada, ei saa arugi, et raske trenn seljataga. Ja harrastajate puhul muidugi täpselt vastupidi :)

Heiki said...

See on sul hea tähelepanek, et treenitud organism taastub kiiremini.
Eks see olegi ju üks trenni tegemise mõte :)
Saada trennita inimene maratoni jooksma - teeb asja ära, küll võib kõndida aga teeb ära ja pärast 2 kuud ei soovi sportimise peale mõelda. Aga treenitud organism on järgmisel või ülejärgmisel päeval valmis juba liigutama.


Ahjaa - päevase trenni järgselt ei saa soovitada aga õhtul aitab taastuda üks või maksimaalselt kaks õlut - õlu võtab trenniga saadud emotsiooni maha ja laseb lihtsamalt lõdvestuda ja ka magama jääda (ise kasutan raskemate treeningute järgselt seda meetodit)

Andres said...

Minu lemmikjoogiks on õlu maratonipäeva õhtul - võtab hästi janu ära ja eks maitse on ka natuke parem kui veel või spordijookidel

Anonymous said...

"Taastus-" ja "spordi-"joogid on siiski müügi- ja suhkruartiklid, need võiks propagandast mõjutatutele jätta :) Soovitaks enam-vähem samas taktis jätkata - ca 300g puu- ja/või köögivilju (rohkem kui üks banaan) kas siis käes näritaval või taldrikul salatina tarbitaval moel võiks hästi aidata. Tunnikese järel midagi aeglasemini seeduvat on samuti hea mõte, aga tugevama treeningu järel võtaks ise ikka terve eine (visualiseerin hetkel kanarooga ja rikun tööpäeva lõpu sellesamuse ootusega ära)

Andres said...

Mul endal on ka nii kujunenud, et kui trenn on hommikul kell 11, siis nii ongi, et tund peale treeningut korralik lõunasöök; kui aga trenn 14.30, siis selline kava nagu tekstis kirjutasin ja kodus hiljem õhtusöök