Friday, September 2, 2016

Homme Viimsi, ülehomme Pärnu

Suve lõpp - sügise algus on teadagi rahvaspordiüritustest tulvil. Igaks nädalavahetuseks on variante rohkem kui osa võtta jõuab.

Selleks nädalavahetuseks võib öelda, et on valik traditsiooniline - maailma ägedaim rulluisumaraton Viimsis laupäeval (nii ürituse korraldaja ise Viimsi rullimaratoni välja reklaaminud on) ja pühapäeval 2 Silla jooks Pärnus, mis on nii lahe üritus, et suuresõnalist reklaami ei vajagi.

Kui eelmisel aastal oli Viimsi rullimaratoni päev hommikul vihmane ja rullivõistluse esimene pool tuli sõita märjal asfaldil, siis homne ilmaprognoos näitab vastupidist varianti - hommik kuiv ja peale lõunat hakkab sadama, mis tähendab, et aeglasemad sõitjad võivad jääda vihma kätte.

Kõrvalepõikeks põhiteemast - viimastel kuudel on palju räägitud maanteerattasõidu ohtlikkusest ja paljudest kukkumistest võistlustel. Rulluisutamine on tegelikult palju ohtlikum ala - samuti grupisõit, kiirused sarnased maanteerattaga, mis veel oluline - rullidel puuduvad pidurid; aga kukkumisi - väga vähe; olen viimase 8 aasta jooksul näinud võistlustel tõesti ainult paari kukkumist ja need olid ka tingitud võistleja omapoolsest liigse riski võtmisest. Millest selline erinevus alade vahel kus riskiaste on sarnane? Vastus on tegelikkuses vist väga lihtne: sõitjad on erinevad.

Pühapäeval ootab ees Pärnu ja vana tuttav 2 Silla jooks. Olen sellel teada-tuntud jooksuüritusel käinud ca 5 korda, aga seekord on üks erinevus võrreldes varasematega - distants on pikenenud 10 km-ni.

Plaan nädalavahetuseks on lihtne - homme sõita Viimsis võimalikult kiiresti ja pühapäeval joosta Pärnus võimalikult rahulikult (keegi peab ju võistlustel rivi tagumises pooles ka jooksma!)

Sportlikku algavat nädalavahetust kõigile!

Loodame, et homme ei pea Viimsis jälle kõik varikatuse all
rivis istuma ja ilusamat ilma ootama

3 comments:

Heiki said...

Äkki on põhjuseks hoopis pidurite olemasolu rattal?
Keegi kogemata võtab hoogu maha kudagi, teine vajutab pidurit ja neljas juba kukub.

Andres said...

Jah, ma ei ole niipidi mõelnudki. Samas võib rullidega olla see, et kuna kukkumisoht grupisõidus on suur ja pidureid ei ole, arvestatakse üksteisega rohkem ja proovitakse igati hoiduda kukkumisest. Näiteks ka eilsel Viimsi rullimaratonil kus oli rullivõistluse kohta päris palju osalejaid (üle 500), ei näinud ma ühtegi kukkumist.

Anonymous said...

Üks asi mida veel on asjaosalised välja toonud rattasõidust, on see, et ratturite hulgas on teatav hulk sõitjaid, kes viisakalt öeldes ei oska või ei taha arvestada teiste grupis sõitjatega ning hakkavad suvalisel hetkel sööma-jooma keset gruppi, kaotades samal ajal natuke tasakaalu ja nii need paugud käivadki