Wednesday, February 21, 2018

Kas sporditegemine on tervisele kahjulik?

Just sellise sisuga artikleid on viimase 2 kuu jooksul meie meedias olnud mitmeid - peamiseks põhjuseks muidugi lühikese aja jooksul toimunud nelja surmajuhtumi tõttu suusarajal ning kuna kõik neli on olnud oma alal tuntud inimesed, siis on meedias ka spordi ja surma teemadel artikleid sagedamini ilmuma hakanud.

Mina isiklikult tunnen ka et mingis mõttes on sporditegemine tervisele kahjulik. Olles varsti spordiradadel olnud juba 40 aastat, siis võib tõesti öelda, et "igalt poolt valutab" :) Ja see tunne ei ole mitte vahest vaid vaat et iga päev juba. Läheb ühest kohast valu üle, on kohe järgmise koha käes aeg. Samas  - ega sellest ju midagi hullu ole - vähemalt tunnen, et olen elus!

Jah, füüsilises mõttes on sporditegemine pigem kahjulik tegevus - kulutad end enneaegselt ära. Vaata näiteks inimesi, kes vanuses 60 mängivad tennist ja on seda kogu elu teinud - ei ole üldjuhul see samm eriti reibas, pigem toimub edasiliikumine longates.

Vaimses mõttes aga on vähemalt väljas liikumine ja sportimine kindlasti kasulik tegevus - aitab kaasa näiteks parematele tulemustele töölaua taga ja loob üleüldiselt hea tunde.

Ja kui võtta füüsiline ning vaimne pool kokku, siis sellist laadi enesetunnet mille saad peale mõne maratoni lõpetamist ei ole küll võimalik üheski muus eluvaldkonnas saavutada.


Kõik eelneva võtab minu meelest kokku üks vägagi tabav ütlus: "Sport ei lisa elule aastaid, aga lisab aastatele elu." Olgu see elu siis just täpselt nii pikk kui igale inimesele ette nähtud on.

3 comments:

Fotostuudio Tallinnas said...

Väga huvitav blogi ;)

Anonymous said...

On siis kahjulik või ei ole? Küsimärk on pealkirjas olemas, vastusest päris täpselt aru ei saa ...

Andres said...

Ei olegi vist ühest vastust - mingis mõttes on ja mingis mõttes ei ole.