Monday, April 13, 2015

Miks mulle ei meeldi tervislik toitumine?

See on vist viimase kusagil 10 aasta probleem, kus aina enam ja enam räägitakse tervislikust toitumisest. Kui kasulik see on, mis siis elus paremaks läheb, et elu on täisväärtuslikum jne. jne. Kuid kas see ikka on nii? Mis minu elus läheks paremaks kui ma 7 kilo vähem kaaluks või jätaks sellegi vähese alkoholi mida ma tarbin, joomata?

Tervisliku toitumise all pean alljärgnevalt silmas äärmustesse laskumist - nagu nt. pH-toitumine, piimatoodete ärajätmine, taimetoitlus, lihast-kalast loobumine, peamiselt puuviljadest toitumine, täiskarsklus, ...

Tuleb muidugi tunnistada, et kunagi 6-7 aastat tagasi sai ka proovitud nö. tervislikku toitumist mitmel erineval viisil ja mõned korrad on seda ka hiljem tehtud. Viimane (lühi)ajaline katse sai tehtud eelmise suve alguses ning see lõppes Viitna rulluisumaratonil katkestamisega - lihtsalt energia lõppes otsa :)

Aga see ei ole peamine. Peamine miks ma tervislikku toitumist lausa kardan ja tervislike toitujatega ka natuke distantsi hoian, on selles, et tervislikult toitujad hakkavad minu kogemuste põhjal ka inimestena muutuma ja muutuma sellises suunas, millest on tavainimesel väga raske aru saada. Näiteks kui "tervislikult toituvad" pereliikmed hakkavad eralduma neist pereliikmetest kes ei toitu tervislikult; kui tööl peab tervislik toituja ennast teistest paremaks/targemaks; kui normaalsest inimesest saab äkki inimene, kellele teiste juures enam midagi ei meeldi, sest nad söövad valesid asju; kui muidu täiesti normaalne mees ühtäkki avastab, et tänu tervislikele eluviisidele saab nädalas kokku hoida rohkem aega kui seda seal üldse on ...

Olen kahjuks eelpool toodud näidete analoogiatega liiga palju isiklikult kokku puutunud ning aru saanud, et tervislik toitumine võib küll head enesetunnet tekitada ja sellel võivad ka muidu tervisele soodsad mõjud olla, aga kõige olulisem, mis koos sellega toimub, on see, et toituja mängib ennast elus out`i - inimene ise muutub ja inimese mõttemaailm muutub nii palju, et kõik teised hakkavad tervislikult toitujale imelikud tunduma ja see toob kaasa olukorra, kus varem hästi läbi saanud inimestel pole rääkida enam midagi. Millegipärast ei ole näiteks ettevõtlusmaastikul kohanud mitte ühtegi tervislikku toitujat, kes oleks ettevõtluses läbi löönud.

Mis veel on oluline - see, kuidas konkreetne tervisliku toitumise viis organismile tegelikult mõjub, selgub üldjuhul alles aastate pärast ja siis võib juba olla hilja midagi tagasi pöörata. Millegipärast ei räägita enam midagi vahepeal populaarne olnud pH-toitumisest?

Kindlasti on tervislikult toitujate seas ka erandeid, kellel toitumine ei too kaasa inimese enda suurt muutumist, aga minul ei ole selliseid inimesi õnnetunud siiani oma elus kohata. Ja kuigi tervislikum toitumine võib kaasa aidata ka sportlike tulemuste parandmisele, olen valmis maratone 5 minutit aeglasemalt läbima, aga jääma ise kõige selle juures vähemalt iseendaks.

Ning "tervislik toitumine" on muuseas ka suur äri - ning see käib muidugi nende toitujate endi arvel, millest üldjuhul aru ei saada. Tõeliselt suur äri oleks muidgi selline, kui keegi suudaks massidele maha müüa "normaalse toitumise" - sellise nagu näiteks soovitavad toidutehnoloogia alase hariduse saanud. Aga kuna teadlastel raha ei ole, nende hääl ei kõla. Minul on üks Eesti toiduteadlaste raamat olemas, mis kirjeldab normaalse söömise põhimõtteid ja seda lugedes tundub tõesti kõik väga lihtne ja loogiline, erinevalt kõikvõimalikest pH- ja muudest toitumistest, mis kohe esimesel tutvumisel tundusid natuke omapärased.

Kokkuvõttes - tervislik toitumine võib küll olla kasulik kehale, aga ei pruugi olla sama kasulik ajule.

11 comments:

TT said...

Täiesti nõus. Süüa lihtsalt tuleb mitmekesiselt ja loomulikult mitte liialdada teatud ainetega nagu sool, suhkur, alko, rasvad. Lisaks normaalsele toitumisele piisav kehaline aktiivsus ongi kõige tõhusam ja samas odavam meetod hea tervise hoidmisel. Aga sihukest tavatõde müües pole võimalik raha teha, sellest ka kõikmõeldavad "dieedid" mis pole muud kui äri, ja mitte eriti puhas, sest kasutab ära inimeste hirmusid ja lihtsameelsust.

Andres said...

Selle nö. äri juures ongi minu meelest kõige hullem see, paljud inimesed rikuvad "dieetide" käigus oma tervise lõplikult ära, igas mõttes. Ja siis keegi teenib veel selle pealt.

Üks klassikaline näide - telekast näeb pidevalt Dr Oz-i saateid. Näiliselt on kõik üles ehitatud tervislikkusele, aga mis toimub tegelikult ja kui palju sellel kõigel, mida saadetes näidatakse, tervislikkusega pistmist on?

Heiki said...

Tervislik toitumine ei võrdu kohe mitte ühte äärmusesse minekut. Üks kõik kui "tervislik" see äärmus ka ei tundu, kui seal piisavalt pikalt olla muutub see kahjulikuks.
Mitmekesiselt tuleb toituda.

Mis puudutab nö tervislikult toituvate inimeste muutmist ja kaugenemist mitte tervislikult toituvatest, siis mulle tundub, et see teema pole selline must-valge.

Olen märganud, et tihti need nö mitte tervislikult toitujad ise oma käitumisega lükkavad nö tervislikult toituja kõrvale - naeruvääristavad tema otsuseid / valikuid, heidavad neid talle ette jne.
Tulemiks ongi see, et too nö tervislikult toituja lihtsalt loobub nende isikutega suhtlemast ning võibolla leiab nö enda sugused, kellega edasi suhelda.
Kõige lihtsam näide on siia tuua alkoholi tarbimine - peetakse nö normaalseks, et kõik tarbivad alkoholi ning kui keegi tuleb ja ütleb, et ei ma ei joo, siis reaktsioon pole mitte - OK. Vaid hakkab pihta - miks? Mis sul viga on? Arst keelas ära? jne.


Ehk siis ma ei võrdsustaks ühes äärmuses toitumist tervisliku toitumisega ning ei heidaks kinnast nö tervislikult toituvate kapsaaeda, et nad muutuvad imelikuks.

Andres said...

Mul oleks hea meel kui tervislikult toitumise teema ei ole nii must-valge. Olen ise küll ainult seda nö. mustemat poolt näinud. Aga alkohol on tõesti eestlastel nagu mingi haigus - igal pool juuakse ja peaaegu kõik joovad.

A7K said...

Igaühele oma - väiksemate teadmistega inimesed dieeditavad ja suuremate teadmistega inimesed toituvad mitmekesiselt.

Anonymous said...

http://arvamus.postimees.ee/3155189/viljar-veede-kuidas-tervist-rahaks-teha

Kätlin said...

Mis on tervislik toitumine?
Tervislik on kui sa toitud mitmekülgselt, organism saab vajaliku energia ja mineraalid kätte, kuid sa ei näljuta ega piira ennast. Sa jätad välja toidud, mille kasutegur on null (a la kartulikrõpsud, alkohol). Mina leian, et sul on lihtsalt imelikud kokkupuuted olnud. Pean ka ennast üpris tervislikuks toitujaks, mulle meeldib ennast hästi tunda ja seda tervislik toit tagab. Joon ka vahepeal siidrit ja söön krõpsu, aga pärast on enesetunne mitu päeva halb. Halb enesetunne = väiksem produktiivsus, kehvem tuju ja vastikud trennid. Milleks endaga nii teha?

Kirjutasid, et sa ka proovisid kunagi tervislikku toitumist ja lõppes sellega, et energia sai võistlusel otsa. Siin pole seost. Ka ebatervislikult toitudes võib energia otsa saada. Järelikult oli su kaloraaz liiga madal, see pole ju tervislik?

Ehk siis, kõik algab defineerimisest.

Andres said...

Imelikud kokkupuuted on mul kindlasti olnud. Aga neid on tõesti palju olnud ja kõigil juhtudel on imelike kokkupuudete üks osapool olnud nö. tervislik toituja.

Olen siin loos tervisliku toitumise all pidanud silmas äärmuslikumat laadi tervislikku toitumist.

Anonymous said...

Aga milline toitumine sulle endale siis meeldib kui tervislik ei meeldi?

Andres said...

Alkoholi pean ajaraiskamiseks - lemmikjook on puhas vesi.

Magusale eelistan igal võimalusel midagi soolast.

Rasvased söögid ja rämpstoit ei maitse, kui mõned väga üksikud erandid välja arvata.

Kohvi võiks vähem juua.

Meeldib kõige lihtsam ja kõige tavalisem toitumine.

Anonymous said...

Veel üks teemakohane artikkel: http://menu.err.ee/v/uudised/inimesed/cbe4eb83-b58f-4049-a6a6-d0fc5653daa5