Thursday, June 16, 2011

Rulluisutamas Lillepi pargis

Rulluisutamine on ilusate suveilmade spordiala. Muidugi saab uisutada ka kehvemate ilmade ja märja asfaldiga, aga jäägu see proffide mängumaaks - tavaline spordiharrastaja uisutab ikka ja ainult ilusate ilmadega!

Tänase trenni peamine eesmärk oli sõita õige tehnikaga võimalikult suur osa distantsist. Õnnestus paremini kui eelmises uisutrennis, pühapäeval.

Trenn ise oli ka natuke pikem kui eelmisel korral, ulatudes 15 km-ni. Uisutamise juures meeldib mulle ka see, et pulss püsib madalal. Sellepärast soovitatakse seda ala ka algajatele, kes soovivad vastupidavusalasid harjutama hakata. Seetõttu on ka aeg-ajalt päris naljakas, kui nö. "tõsised sportlased" - igasugused experdid sel teemal sõna on võtnud - kes on nimetanud rulluisutamist mugavusalaks (kõik, kes on seda ala proovinud, teavad, et pärast tunniajalist sõitu alaseljal küll enam eriti mugav pole), kes lihtsalt ei saa aru, millega tegemist on:)

Aga täna oli Lillepi pargis lisaks enda trennile vaadata küllaga - sõitsid väga heal tasemel uisutajad kuuekesi koos grupis + jalgrattur kõige ees vedamas - keskmise tempoga natuke üle 30 km/h; sõitis Andrus oma turvamehega - ka vägagi arvestatavas tempos. Kui sportlastega ma rullis mitte kuidagi sammu pidada ei jõuaks, siis meie peaministri tempos peaksin küll mõned ringid vastu.

Ja mis on rulluisu trennide puhul veel hea ? Trennid on lühikesed. Õiges asendis ja tehnikaga ei jõua keegi eriti kaua sõita ja isegi Eesti parimate uisutajate trennid ulatuvad maksimaalselt 90 minutini; minul siis täna 15 km 44 minutiga ja pulss oli lõpus 123. Hea trenn, positiivne emotsioon kogu õhtuks garanteeritud.

11 comments:

Heiki said...

Olime samal ajal rajal :). Nägin ka Ansipit ja proffe sõitmas.
Aga pulsi kohta tahaks öelda, omast kogemusest, et kui tasakaalu tunnetus on nõrk / olematu, siis viskab rulluisutamine pulsi päris kõrgele.
Aga kui sellest probleemist jagu saada siis rahulikult kulgedes on ta kindlasti hea treeningvahend ka algajale.

Andres said...

Jah, olen ka lähedalt näinud, et kui ennast ebakindlalt tuntakse, on juba esimesi uisusamme tehes pulss 150 ringis:)

Anonymous said...

nii palju sõitsid, tubli [:

Andres said...

Iga korraga ikka 5 km juurde:)

Andres said...

Tallinna ja rulluisutamise juures on ainuke nõrk asi see, et korralikuks sõitmiseks sobib ainult Lillepi park ja ringi pikkuseks on 2,5 km. Peab ikka väga tõsine huvi olema tallinlasena selle ala harrastamiseks!

Muidugi on ka teisi kohti, kus sõita (Pirital mere ääres, Kakumäel) - aga seal tuleb rohkem vaadata seda, mis enda ümber toimub - et kes jälle kusagilt ette tuleb - ja ei saa enda sõidule väga keskenduda.

Anonymous said...

päris nii hull asi ei ole.Tallinlasena on Rannamõisa-Muraste kergliiklustee pea ideaalne. Selveri juurest Murastesse ja tagasi on 34km....aga tavaliselt harrastajad sõidavad kas Selver-Triskre ja tagasi (10km) või Tabasalu-Muraste ja tagasi (18km). Seda seepärast, et Tabasalu mäe kurviline laskumine on ka täisproffidele päris karm katsumine. Tunnelisse keeramine toimuks täiskiiruse pealt 60km/h ja pidurdamisega on rulluiskudega suhteliselt keeruline ja head tasakaalu nõudev tegevus, eriti kui veel kaldenurk tunnelisse laskumisel ebamugavalt suur.

L.V

Andres said...

Aitäh meelde tuletamast ! Olen muidugi ka sellel rajal sõitmas käinud, aga täna sai sellest täpselt aasta aega mööda. Ja kui ühes kohas nii kaua käinud ei ole, hakkab juba meelest minema:)

Anonymous said...

Haabersti-Tiskre lõiku ei olnud aasta tagasi veel valmiski. See valmis alles sügisel novembris. üldiselt peakski ise vist rullid muretsema, kuna jooksmisest jalavigastuse tõttu suurt välja ei tule.

L.V

Andres said...

Aastatagune marsruut oli jah Tabasalu-Muraste teelõigul. Teine variant sealkandis on ka nö. Kakumäe ring (ca. 7 km), kus saab päris hästi oma uisutamisoskusi proovile panna - pidevalt pidurdada, pöörata, autosid vaadata pealesõidukohtades jne. - paras ekstreemsus ühesõnaga.

dr Holden said...

Pole nüüd ammu Tallinnasse saanud, kuidas seal Valdeku-Viljandi mnt-Kangru-Kiili kandis olukord on? Kas see Tallinna piirist (peale Olerex'i) kuni Kangru-Kiili teeni jääbki ühendamata või on midagi ka sellega ette võetud.
Kuna ise elan Männiku kandis Nõmmel, siis oleks hea Männiku Nestest Tallinna ringteeni ja tagasi sõita....

Andres said...

Tulin täna Raplast Tallinna mööda Viljandi maanteed. Rulluisutee hakkab pihta Tallinna piirilt ja läheb kuni Valdeku tn-ni (ca. 2,3 km). Nii, et võib hakata peale küll Männiku Nestest ja sõita Viljandi maanteele ning sealt edasi 2,3 km - peaks saama paraja pikkusega raja kokku küll. Eks siis vaatab, mitmeks ringiks jaksu on:)